Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2024 • ΕΛΛΑΔΑ: 1-7 Νοεμβρίου
(ΚΥΠΡΟΣ: 1-7 Οκτωβρίου, Παγκοσμίως 1-7 Αυγούστου)

Image via: freepik

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7/11) στη χώρα μας είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό (παγκοσμίως η εβδομάδα θηλασμού εορτάζεται 1-7 Αυγούστου, ενώ στην Κύπρο 1-7 Οκτωβρίου).

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ) έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA*) και αποτελεί φόρο τιμή στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού.

Η εν λόγω δράση υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη UNICEF, τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες. Αποτελεί μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολίτων και των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που σχετίζονται με το θηλασμό και την προαγωγή του, στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στο 50% των βρεφών έως το 2025.

*Η «Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA)» είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτών και οργανισμών για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Ετησίως, η WABA συντονίζει και οργανώνει την «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού», ενώ από το 2016 η σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει εναρμονιστεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η WABA συμβουλεύει τη UNICEF και ως μη κυβερνητική οργάνωση αποτελεί ειδικό σύμβουλο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2024

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (#ΠΕΘ2024) θα επικεντρωθεί στην επιβίωση, την υγεία και την ευημερία. Θα αναδείξει την ανάγκη βελτίωσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού για τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον μητρικό θηλασμό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσεων.

Το κοινό στο οποίο στοχεύουν, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων σε όλη τη Θερμή Αλυσίδα υποστήριξης του μητρικού θηλασμού: οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, συστήματα υγείας, χώροι εργασίας, κοινότητες και γονείς, θα εμπλακούν για να κλείσουν το κενό των ανισοτήτων στον μητρικό θηλασμό και να υποστηρίξουν τον μητρικό θηλασμό για όλους, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες. Το θέμα συνάδει με τη Θεματική Ενότητα 2 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ2030 για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ).

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει ως εξισωτικός παράγοντας στην κοινωνία μας και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη και τις ευκαιρίες του μητρικού θηλασμού. Είναι σημαντικό να μην μένει κανείς στο περιθώριο, ιδίως οι ευάλωτες μητέρες που μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη για να μειωθούν οι ανισότητες στον θηλασμό.

Σύνθημα-Θέμα 2024

“Κλείνοντας το Κενό: Υποστήριξη Θηλασμού για Όλους”

Η τριάδα του λογότυπου υποστηρίζεται από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι αγωνίζονται για τη διατήρηση του μητρικού θηλασμού σε περιόδους κρίσεων και έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας σε περιόδους κρίσης και οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη του μητρικού θηλασμού για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των μωρών.

Το κόκκινο χρώμα συνάδει με τη Θεματική Ενότητα 2 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ2030 για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ).

ΠΗΓΕΣ: Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *