20η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (WBW 2012)

20η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (WBW 2012)

1-7 Αυγούστου 2012

It’s Time To Act After 10 Years Global Strategy And 20 Years WBW!


Μετά από 10 χρόνια από Το Διεθνές Σχέδιο Δράσης και 20 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι ώρα για δράση!

Πριν 20 χρόνια η Παγκόσμια Συμμαχία για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) διοργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (WBW) με θέμα τη «Φιλική προς τα Βρέφη Πολιτική».
Έχουν συμβεί πολλά σε αυτές τις δύο δεκαετίες προκειμένου να υποστηριχθεί ο μητρικός θηλασμός. Τώρα είναι η ώρα να εορτάσουμε γι αυτές τις δράσεις, να τις αποτιμήσουμε αλλά και να σχεδιάσουμε τι μπορεί να γίνει αθροιστικά με αυτές προκειμένου όλες τις γυναίκες να μπορούν να θρέφουν και να φροντίζουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους με τον βέλτιστο τρόπο.

ΣΤΟΧΟΙ 2012

  1. Να γίνει απολογισμός των πεπραγμένων των δυο τελευταίων δεκαετιών για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
  2. Να εορτασθούν οι κατά τόπους εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες επιτυχίες και τα επιτεύγματα και να αναδειχθούν οι εθνικές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
  3. Να αξιολογηθεί ο υφιστάμενος βαθμός υλοποίησης του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
  4. Να δρομολογηθεί ο επαναπροσδιορισμός και η επαναξιολόγηση της στρατηγικής και των προγραμμάτων του μητρικού θηλασμού και της διατροφής του βρέφους και του μικρού παιδιού, προκειμένου να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά.
  5. Να συγκεντρωθεί το δημόσιο ενδιαφέρον για την υφιστάμενη κατάσταση στην πολιτική και στα προγράμματα για το μητρικό θηλασμό, και τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.

Τι είναι το Διεθνές Σχέδιο Δράσης;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η UNICEF το 2001 ανέπτυξαν από κοινού το Διεθνές Σχέδιο Δράσης (GS) για να επαναδιατυπώσουν και να υπενθυμίσουν τους τέσσερις στόχους που είχαν τεθεί στη Διακήρυξη Inoccenti (1995), καθώς και να θέσουν επιπρόσθετους νέους στόχους. 
Το Διεθνές Σχέδιο Δράσης αναγνώρισε την ανάγκη για την επικράτηση βέλτιστων πρακτικών διατροφής που θα μειώσουν τον υποσιτισμό και τη φτώχεια. 
Βασίζεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις εκκλήσεις για ενιαίες εθνικές στρατηγικές και δράσεις για τη βρεφική και παιδική διατροφή. Επιπλέον αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό κατευθυντήριων οδηγιών για την προστασία, την προαγωγή και την υποστήριξης του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.

Πως και με ποιο τρόπο πρέπει να αξιολογείται ο βαθμός υλοποίησης του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης;

To 2004-2005 το Διεθνές Δίκτυο για τη Βρεφική Διατροφή (IBFAN), ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA), ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία για την Προσέλκυση του Παγκόσμιου Ενδιαφέροντος για Μητρικό Θηλασμό», με σκοπό να παρακολουθήσει, να αξιολογήσει και να καταγράψει το βαθμό εφαρμογής του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης. 
Σύμφωνα με τη δήλωση της UNICEF στην έκθεση του 2011 για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο, 136,7 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται ανά τον κόσμο και μόνο το 32,6% αυτών θηλάζουν αποκλειστικά έως τους πρώτους έξι μήνες ζωής. 
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για την Προσέλκυση του Παγκόσμιου Ενδιαφέροντος για το μητρικό θηλασμό, που αξιολογήθηκε σε 40 χώρες, οι περισσότερες από τις χώρες αυτές δεν φάνηκε να έχουν Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού, καθώς και έναν επαρκή προϋπολογισμό για την υλοποίησή του. 
Προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν οι υπάρχουσες πρακτικές και τα προγράμματα και να παρθούν σύμφωνα με όλα αυτά τα ανάλογα μέτρα.

Απόδοση στα Ελληνικά: Μαρία Μπουρουτζόγλου
Μαία, Καθηγήτρια εφαρμογών
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ελλάδα

Ο φετινός εορτασμός της εβδομάδας μητρικού θηλασμού 2012 είναι αφιερωμένος στον απολογισμό και την αποτίμηση των δράσεων και των στρατηγικών για την προαγωγή, τη διάδοση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό να αναδειχθούν και να διαδοθούν οι καλές πρακτικές, να υπογραμμισθούν τα κενά και να δρομολογηθούν νέες βελτιωμένες οργανωμένες δράσεις.

Ταυτόχρονα στόχος της εβδομάδας είναι να οργανωθούν συντονισμένες παρεμβάσεις στην κοινότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γυναικών, των οικογενειών και της πολιτείας στο τόσο σημαντικό θέμα για την υγεία του ανθρώπου, τη βρεφική και παιδική διατροφή.

Η αποτίμηση των επιτευγμάτων στη χώρα μας, που αφορούν κύρια στην πρόσφατη πιστοποίηση των δυο πρώτων «Φιλικών προς τα Βρέφη» νοσοκομείων, αλλά και πολλών παράλληλων δράσεων για τη διάδοση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού (κοινωνική δικτύωση, επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας, σύσταση υποστηρικτικών ομάδων ΜΘ, εφαρμογή του κώδικα κ.α.), κρίνεται επιτακτική. 

Επιπλέον προβάλει αναγκαία η σύμπραξη όλων των δυνάμεων με σκοπό να αυξηθούν περαιτέρω οι καλές πρακτικές, με αντικειμενικό σκοπό την αύξηση των ποσοστών του αποκλειστικού θηλασμού και την ταυτόσημη υποστήριξη της καλής υγείας των κατοίκων στη χώρα μας, της εξοικονόμησης πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *