Για μερικές χιλιάδες χρόνια, δεν υπήρχε απορία σχετικά με το από πού και πώς θα έπαιρναν τα νεογέννητα και τα βρέφη την τροφή που χρειάζονταν. Ο θηλασμός ήταν, ως επί το πλείστον, η μια και μοναδική επιλογή.
Της Laura Ho R.N., Νοσηλεύτρια,
Ειδικός του “The Acorn Newspapers”
υπήρξε νοσηλεύτρια για 23 χρόνια στα τμήματα τοκετού και παιδιατρικής του Νοσοκομείου Simi Valley
Στη συνέχεια, για μερικές δεκαετίες ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950, η κοινή γνώμη μετατοπίστηκε δραματικά. Πολλοί από εμάς που ζουν σήμερα ανατράφηκαν με φόρμουλα (υποκατάστατο μητρικού γάλακτος ή όπως συνηθίζουμε να λέμε «ξένο γάλα»).
Κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια ωστόσο, επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας έχουν ξανα-ανακαλύψει τα συντριπτικά θετικά οφέλη του θηλασμού για την υγεία και την ευημερία των παιδιών.
Μεταξύ αυτών είναι λιγότερες ασθένειες της παιδικής ηλικίας σε παιδιά που θηλάζουν, το ήμισυ του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν στην ενήλικο ζωή, ανθεκτικότερα οστά, χαμηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας και ένας σημαντικά μικρότερος κίνδυνος για χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιακές νόσους και γαστρεντερικές ασθένειες.
Και σαν να μην είναι αρκετό η καλύτερη υγεία, τα μωρά αποκτούν επίσης τεράστια ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη από τις ευκαιρίες για οικειότητα και σύνδεση μεταξύ μαμάς και μωρού που προσφέρει ο θηλασμός. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα κάπως μυστηριώδες θέμα για πολλές γυναίκες.
Τρεις από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με το θηλασμό:
1 Θέλω να θηλάσω το μωρό μου, αλλά το σώμα μου δεν παράγει αρκετό γάλα
Πολλές γυναίκες περιμένουν να έχουν άφθονο μητρικό γάλα διαθέσιμο από τη στιγμή που το μωρό τους θα γεννηθεί.
Η πραγματικότητα είναι ότι το σώμα σας δεν αρχίζει να παράγει γάλα για τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες αφότου το παιδί σας έχει γεννηθεί. Αντ ‘ αυτού, τα στήθη σας απελευθερώνουν μια ουσία που ονομάζεται πρωτόγαλα (πύαρ) και είναι η ιδανική πρώτη τροφή για το νεογέννητο σας, γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και αντισώματα, ευκολοχώνευτη για το μωρό σας.
Το στομάχι του νεογέννητού σας είναι περίπου το μέγεθος ενός βώλου (μπίλια), έτσι δεν χρειάζεται μεγάλο όγκο τροφής ακόμα.
Αυτές οι πρώτες φορές που θα θηλάζετε, θα σηματοδοτήσουν το σώμα σας να παράξει γάλα και αυτό θα είναι έτοιμο ακριβώς την ώρα που το μωρό σας θα είναι έτοιμο γι’ αυτό!
2 Ανησυχώ για το τι θα κάνει ο θηλασμός στην υγεία μου
Μπορείτε να είστε ήσυχες γνωρίζοντας ότι, όπως ακριβώς ο θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη για το μωρό σας, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τη μαμά!
Ο θηλασμός κάνει το σώμα να απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη, η οποία βοηθά τη μήτρα σας να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Επιπλέον, οι μητέρες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορμονοσχετιζόμενων καρκίνων του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος και αργότερα στη ζωή, οστεοπόρωσης.
3 Προσπάθησα να θηλάσω ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά μου, αλλά δεν τα κατάφερα
Πολλοί παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι για τον επιτυχή θηλασμό. Δύο από τους πιο σημαντικούς είναι η εκπαίδευση και υποστήριξη, τόσο κατά την παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό όσο και κατά τις πρώτες εβδομάδες που θα γυρίσετε στο σπίτι.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι θα λάβετε την εκπαίδευση του θηλασμού και την υποστήριξη που χρειάζεστε είναι να επιλέξετε ένα νοσοκομείο που να έχει κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο» (Baby-Friendly Hospital).
Οι εγκαταστάσεις των Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων, (σημ.: στην Ελλάδα για την ώρα είναι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας «Έλενας Βενιζέλου», «Αττικόν», «Αρεταίειον» και το ιδιωτικό μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ»), περνούν από μια εξαντλητική διαδικασία για να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει μια λίστα κριτηρίων θηλασμού με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της UNICEF. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν συμμετάσχει σε ώρες εκπαίδευσης που τους προετοιμάζουν ώστε να κάνουν τον θηλασμό όσο το δυνατόν πιο θετική εμπειρία για τη μαμά, τον μπαμπά και το μωρό.
Η εμπειρία αυτή αρχίζει κατά τη διάρκεια της «χρυσής ώρας» αμέσως μετά τη γέννηση, όταν η μαμά και ο μπαμπάς έχουν τον χρόνο τους με το νεογέννητό τους.
Η δέρμα με δέρμα επαφή (skin-to-skin contact) ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: Διευκολύνει τη μετάβαση από τη μήτρα προς τον «έξω κόσμο», μειώνει την ανάγκη για ιατρικές παρεμβάσεις, βοηθά το νεογέννητο να αυτό-ρυθμίσει τους χτύπους της καρδιάς του, την αναπνοή και την θερμοκρασία του και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πρώτες προσπάθειες του μωρού να θηλάσει.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;
Η εκπαίδευση και η υποστήριξη συνεχίζεται και μετά, όταν η μητέρα μετακινείται σε ένα δωμάτιο μετά τον τοκετό, με συμβούλους γαλουχίας που βοηθούν να επιβεβαιωθεί ότι η διαδικασία του θηλασμού πηγαίνει καλά και ότι η μητέρα και το μωρό είναι άνετοι και με αυτοπεποίθηση για το θηλασμό.
Διαβάστε επίσης: Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας της περιγεννητικής και βρεφικής περιόδου
Τα περισσότερα νοσοκομεία προσφέρουν συνεχή υποστήριξη και μετά την έξοδο της μητέρας και του μωρού από το νοσοκομείο, όπου οι μητέρες μπορούν να μάθουν από τους επαγγελματίες γαλουχίας.
Αν είστε μέλλουσες μαμάδες και έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με το θηλασμό, απευθυνθείτε στο νοσοκομείο που σχεδιάζετε να γεννήσετε για να ενημερωθείτε για την πολιτική του για το θηλασμό.
Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com
Σχετικά άρθρα:
- Οι ανησυχίες της νέας μητέρας
- Τι να ζητήσω από το μαιευτήριο για να έχω μια καλή αρχή με τον θηλασμό;
- Απορίες για τον πρώτο θηλασμό στο μαιευτήριο
- Τι ακούει μια λεχώνα στο μαιευτήριο για το θηλασμό και ποια είναι η πραγματικότητα
- Αλλαγές στην περιγεννητική φροντίδα για την προστασία του θηλασμού
- 10 Βήματα για βέλτιστες μαιευτικές υπηρεσίες προς τη μητέρα και το βρέφος
- Προαγωγή μητρικού θηλασμού και με το νόμο πλέον στην Ελλάδα! (ΦΕΚ 4316/2014)
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com