Η προγεννητική εκπαίδευση της εγκύου βοηθάει στην επιτυχία του θηλασμού

Η προγεννητική εκπαίδευση της εγκύου βοηθάει στην επιτυχία του θηλασμού

Προγεννητική υποστήριξη του μητρικού θηλασμού

H επιτυχής εδραίωση και εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού ξεκινάει με την κατάλληλη προγεννητική προετοιμασία των εγκύων και των οικογενειών τους.


Αυτή, αφορά στην ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα και τη σημασία του μητρικού θηλασμού για το βρέφος και την οικογένεια και στην εκπαίδευσή τους όσον αφορά τις βασικές αρχές του θηλασμού και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και δυσκολιών.

Δεδομένης της σημασίας της προγεννητικής ενημέρωσης σχετικά με το μητρικό θηλασμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF ενσωμάτωσαν στα δέκα βήματα για τον επιτυχή θηλασμό το Βήμα 3: «Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού».

Ωστόσο, έρευνα σχετικά με τη θέση του θηλασμού στα πλαίσια της προγεννητικής εκπαίδευσης έδειξε ότι μόνο το 16 % των γυναικών που τις παρακολουθούσαν επαγγελματίες υγείας είχαν ενημερωθεί για τον θηλασμό κατά την προγεννητική περίοδο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γυναίκες που ενθαρρύνθηκαν ή συζήτησαν περισσότερο από 4 φορές προγεννητικά για το μητρικό θηλασμό θήλασαν ή ήταν πιο πιθανό να θηλάσουν. Επιπλέον, έχει φανεί ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και υποστήριξη των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας βελτιώνουν τα ποσοστά θηλασμού μιας κοινότητας.

Για την προγεννητική υποστήριξη του μητρικού θηλασμού η Academy of Breastfeeding Medicine συστήνει προς τους επαγγελματίες και τους φορείς υγείας που έχουν δεσμευτεί ως προς την προώθηση, προστασία και υποστήριξή του μητρικού θηλασμού τα εξής:

  • Τη δημιουργία γραφείου/ιατρείου φιλικό στον θηλασμό. Σε αυτούς τους χώρους παρακολούθησης των εγκύων υπάρχει σε εμφανή θέα η γραπτή πολιτική για τον θηλασμό και γραπτές πληροφορίες σχετικά με τον θηλασμό. Αντίθετα δεν προβάλλονται ούτε προωθούνται δείγματα υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος, με ενημερωτικά φυλλάδια ή παροχή δειγμάτων.
  • Η προγεννητική φροντίδα να προβλέπει την παρακολούθηση, εκπαίδευση και υποστήριξη των γυναικών και των οικογένειών τους στο μητρικό θηλασμό. Η προγεννητική εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και τη σπουδαιότητα του αποκλειστικού θηλασμού αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων και δυσκολιών, όπως τη δυνατότητα θηλασμού μετά την έναρξη της εργασίας.

    Επίσης, θα πρέπει να εκπαιδεύονται οι γονείς για τις ενδείξεις πείνας του βρέφους, τη συχνότητα των γευμάτων και τις διάφορες θέσεις θηλασμού (με ή χωρίς τη χρήση προπλάσματος).

    Ακόμα, συζητιέται με τον υπεύθυνο ιατρό η δυνατότητα για τοκετό υποστηρικτικό στον θηλασμό, ο θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα ζωής και η συνδιαμονή μητέρας-βρέφους στην κλινική/ νοσοκομείο.

  • Την ένταξη αναλυτικού ιστορικού θηλασμού προγεννητικά.
    Συστήνεται κατά την παρακολούθηση μιας εγκυμοσύνης να λαμβάνεται πλήρες ιστορικό θηλασμού, καλύπτοντας ερωτήματα όπως προηγούμενα παιδιά, διάρκεια και αποκλειστικότητα θηλασμού αλλά και λόγοι απογαλακτισμού.

    Με γυναίκες που δε θήλασαν τα μεγαλύτερα παιδιά συζητιέται η άποψή τους για τα τυχόν προτερήματα ή μειονεκτήματα, που εντόπισαν κατά τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος.

  • Στην προγεννητική φροντίδα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κουλτούρα και το πολιτιστικό πλαίσιο των γυναικών, των οικογενειών αλλά και των κοινοτήτων τους.
    Η γνώση της δομής μιας οικογένειας, των πεποιθήσεων και της κουλτούρας αυτής βοηθάει στην κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη των γυναικών και των οικογενειών τους.
  • Την επισκόπηση του μαστού και των θηλών κατά την προγεννητική παρακολούθηση.
    Οι τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις στον μαστό αλλά και η ανώμαλη ανάπτυξή του, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή εγκατάσταση του θηλασμού. Επιπλέον, οι φυσιολογικές αλλαγές στον μαστό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και η ροή πρωτογάλατος αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την επιτυχή εγκατάσταση του θηλασμού. 

Συνεπώς, η στάση των επαγγελματιών υγείας προγεννητικά έχει μεγάλη σημασία τόσο στην καλή ενημέρωση των οικογενειών και των γυναικών για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού όσο και στα απόλυτα ποσοστά αύξησης του μητρικού θηλασμού στο σύνολο της κοινωνίας.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

1. Andrew N, Harvey K. Infant feeding choices: experience, self-identity and lifestyle. Matern Child Nutr. 2011 Jan;7(1):48-60. 
2. Issler H, de Sá MB, Senna DM. Knowledge of newborn health care among pregnant women: basis for promotional and educational programs on breastfeeding. Sao Paulo Med J. 2001 Jan 4;119(1):7-9.
3. Li CM, Li R, Ashley CG, Smiley JM, Cohen JH, Dee DL.Associations of Hospital Staff Training and Policies with Early Breastfeeding Practices. J Hum Lact. 2014 Feb;30(1):88-96. 
4. McInnes RJ, Chamberst JA. Supporting breastfeeding mothers: qualitative synthesis. J Adv Nurs. 2008 May;62(4):407-27. 
5. Susin LR, Giugliani ER. Inclusion of fathers in an intervention to promote breastfeeding: impact on breastfeeding rates. J Hum Lact. 2008 Nov;24 (4):386-92.

Δημοσίευση: 08/09/2015
ΠΗΓΗ: epilegothilasmo.gr

Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *