Τι να ζητήσω από το μαιευτήριο για να έχω μια καλή αρχή με τον θηλασμό;

Τι να ζητήσω από το μαιευτήριο για να έχω μια καλή αρχή με τον θηλασμό;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω που υπάρχετε. Έχω γίνει από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της φιλοσοφία και της δουλειά σας. Δεν υπάρχει καινούρια ή μέλλουσα μανούλα που να γνωρίζω και να μην την έχω πείσει για τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού και για το πόσο χρήσιμη είναι η σελίδας σας.

Σε τρεις μήνες περιμένουμε το δεύτερο κοριτσάκι μας να γεννηθεί. Η πρώτη μας κόρη είναι τώρα 15 μηνών. Δυσκολεύτηκα πολύ για να καταφέρω να θηλάσω έστω για τους 5 μήνες που θήλασα. Στην πορεία κατάλαβα πως είχαν γίνει, από το μαιευτήριο κιόλας, λάθη που ανέκοψαν την εδραίωση του αποκλειστικού θηλασμού.

Γέννησα στο Αρεταίειο με φυσιολογικό τοκετό, αρκετά εύκολα μπορώ να πω. Αφού καθάρισαν τη μικρή μου την έδωσαν για 5 λεπτά στην αγκαλιά μου και μου την πήραν. Την ξαναείδα μετά από δύο ώρες στο δωμάτιο και τη θήλασα μετά από τρεις. Της είχαν ήδη δώσει ένα γεύμα ξένο οπότε δεν έπιασε ποτέ ξανά σωστά τη θηλή μου όσο και αν προσπάθησα.

Η μικρή γεννήθηκε 2800Kg, τη δεύτερη μέρα μου είπαν να την ξυπνάω ανά δίωρο και να την ταΐζω γιατί είχε ανεβάσει ζάχαρο και ίκτερο. Ήταν πολύ νωχελική και κοιμόταν πολύ. Για να μη σας κουράζω στην πορεία ενημερώθηκα από τη σελίδα σας για το τι έπρεπε να κάνω και για αυτό κατάφερα να τη θηλάσω παραπάνω, αλλιώς θα είχε σταματήσει ο θηλασμός πολύ νωρίτερα.

Τώρα προβληματίζομαι πολύ για το μαιευτήριο γιατί θέλω να ξεκινήσουν όλα σωστά και μετά στο σπίτι θα κάνω κι εγώ από την πλευρά μου ότι χρειάζεται, αν χρειαστεί θα συμβουλευτώ και κάποιον ειδικό από κοντά. Είμαι αποφασισμένη να κάνω τα πάντα κόντρα σε παιδιάτρους και οικογενειακό – φιλικό περίγυρο για να τη θηλάσω αποκλειστικά όσο περισσότερο μπορώ.

Άλλη μία μανούλα που γεννήσαμε μαζί στο μαιευτήριο, είχε ζητήσει αποκλειστικό θηλασμό αλλά δεν της είχαν δώσει το μωρό από την αρχή να το θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα και του είχαν ήδη δώσει ξένο μέχρι να της το πάνε.

Τι πρέπει να ζητήσω; Να απαιτήσω να μου δώσουν το μωρό κατευθείαν; Θα είναι επικίνδυνο για τη μικρή; Γενικότερα τι οδηγίες πρέπει να δώσω στο μαιευτήριο; Τέλος αν κάτι δεν πάει καλά στον τοκετό και γεννήσω με καισαρική υπάρχει κάποια διαφορά στη διαδικασία;

Ευχαριστώ πολύ.
Σοφία, Αθήνα

02/12/2013

Καλημέρα σας,
συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας να θηλάσετε το πρώτο σας παιδάκι και με το καλό να υποδεχτείτε το δεύτερο.

Θα σας πω μερικά γενικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να ζητήσετε από το νοσοκομείο που θα εξασφαλίσουν καλό ξεκίνημα θηλασμού.

Αυτά είναι:

 • Κατά την διάρκεια του τοκετού να μην σου χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο
 • Να μπορείς κατά τον τοκετό σου να σηκώνεσαι
 • Στην διάρκειά του να μπορείς να κάνεις μικρά σνακ ή αν δεν επιτρέπεται να μπορείς να πίνεις υγρά
 • Όταν γεννηθεί το μωράκι να τοποθετηθεί κατευθείαν δέρμα με δέρμα για τουλάχιστον 1 ώρα
 • Να ζητήσεις να μην γίνουν άμεσα εξετάσεις και μπάνιο στο μωρό αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο
 • Μετά τον τοκετό συνήθως σε παρακολουθούν σε μια αίθουσα ανάνηψης για περίπου 1-2 ώρες, στον χώρο αυτό καλό θα είναι για το μωρό και για σένα να θηλάσεις την ώρα αυτή
 • Όταν θα πας στο δωμάτιο νοσηλείας σου να ζητήσεις το μωράκι σου να είναι συνεχώς κοντά σου 
 • θηλάζεις το μωρό σου κάθε φορά που βλέπεις δείγμα πείνας
  – δεν το ταΐζεις όταν κλαίει, τότε είναι αργά
  – δεν χορηγείς τίποτα άλλο στο μωρό εκτός από μητρικό γάλα
  – σε περίπτωση που θέλεις να χορηγήσεις μητρικό γάλα, δώσε του με εναλλακτικούς τρόπους σίτισης (σύριγγα, φλιτζάνι κ.τ.λ)
  – αν το παιδί για οποιοδήποτε λόγω πρέπει να σε αποχωριστεί επικοινώνησε με το προσωπικό του νοσοκομείου για την πολιτική τους

Πολλά φιλιά
Καλή συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *