Προαγωγή μητρικού θηλασμού και με το νόμο πλέον στην Ελλάδα! (ΦΕΚ 4316/2014)

Προαγωγή μητρικού θηλασμού και με το νόμο πλέον στην Ελλάδα! (ΦΕΚ 4316/2014)

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4316 για την “Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις” που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προαγωγή μητρικού θηλασμού.

Με νόμο ενισχύεται πλέον η προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα!

Ο νόμος 4316 εστιάζει στην αύξηση των ποσοστών των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους και στη διατήρηση του θηλασμού για ακόμη περισσότερους, προβλέπει τη δημιουργία φιλικών προς τα βρέφη νοσοκομείων και σταθμών θηλασμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Παράλληλα, προβλέπει και τη δημιουργία Περιγεννητικών Κέντρων σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές.

 

 

Προαγωγή Μητρικού Θηλασμού

(ΦΕΚ 4316/2014)

Ο νόμος στο άρθρο 3 περιλαμβάνει τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ο νόμος επικεντρώνεται σε 5 βασικά σημεία:

1   Για τη διευκόλυνση των θηλαζουσών μητέρων:
α) Δημιουργείται χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

β) Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια των χώρων θηλασμού και των χώρων θηλασμού στην Εργασία. Αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας.

2  Στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (Φ.Β.Ν.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες ανάπτυξης, τα κριτήρια, οι δείκτες και η διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και η εποπτεία των Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών του ανωτέρω Προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης της μονάδας υγείας που κρίνεται ΦΒΝ εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας για αναγνώριση αυτού.

Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

3  Στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και στις ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν μονάδα νεογνών, δημιουργείται Τράπεζα Γάλακτος.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες ανάπτυξης, τα κριτήρια, οι δείκτες και οι διαδικασίες αξιολόγησης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια της Τράπεζας Γάλακτος.

Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

4  Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας οργανώνονται προγράμματα και δράσεις προαγωγής του μητρικού θηλασμού, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γυναικών και φορέων με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας των υπηρεσιών και παρεμβάσεων και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.

5  Συνίσταται στο Υπουργείο Υγείας «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού».

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου, επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας, οι διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κρίνεται απαραίτητη για τη συμμετοχή αυτών σε προγράμματα και δράσεις που προάγουν το μητρικό θηλασμό.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα -που με καθυστέρηση συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 152 χώρες που εφαρμόζουν φιλικούς προς το θηλασμό θεσμούς- έχουν ήδη ανακηρυχθεί από τη UNICEF ως «Φιλικά προς τα Βρέφη», τρία δημόσια νοσοκομεία, το «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» & το «ΑΤΤΙΚΟΝ» το 2011, το «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΝ» το 2016, ενώ τη σχετική πιστοποίηση έλαβε το 2014 και το ιδιωτικό μαιευτήριο “ΜΗΤΕΡΑ” της Αθήνας.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 ξεκίνησε και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού το έργο «ΑΛΚΥΟΝΗ», το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»

Ακόμη, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είναι η 1η εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε την πρωτοβουλία Πρόγραμμα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού στην Εργασία με την Υποστήριξη του mitrikosthilasmos.com και ήδη από τον περασμένο Μάρτιο διαθέτει στα κεντρικά της γραφεία ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο σταθμό θηλασμού.

Τέλος, το mitrikosthilasmos.com, κάνοντας πράξη όσα πρεσβεύει, το 2014 εγκαινίασε το νέο του Κέντρο Θηλασμού & Μητρότητας που δημιουργήθηκε έχοντας στόχο την ενημέρωση και υποστήριξη, μέσα από ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια συμβουλευτικού χαρακτήρα για θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού, μητρότητας καθώς και άλλων δραστηριοτήτων, ενώ για τη διευκόλυνση των θηλαζουσών και των μητέρων διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο θηλασμού και χώρους φροντίδας μωρού.

Βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας 

(ΦΕΚ 4316/2014)

 

Ο νόμος 4316 στο άρθρο 2 περιλαμβάνει επίσης τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή για την Βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας, και πιο συγκεκριμένα:

 

1  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται και λειτουργούν Περιγεννητικά Κέντρα σε δημόσια, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σε νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές.Το Περιγεννητικό Κέντρο είναι τριτοβάθμια νοσηλευτική μονάδα που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες υγείας έναντι του συνόλου των προβλημάτων υγείας των επίτοκων−λεχωϊδών και των εμβρύων−νεογνών που ανακύπτουν κατά την περιγεννητική περίοδο, καθώς και επιμόρφωση και ενημέρωση στα θέματα περιγεννητικής φροντίδας.Την ευθύνη της λειτουργίας των Περιγεννητικών Κέντρων έχουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και Κλινικών.

Με την ίδια απόφαση μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Περιγεννητικών Κέντρων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2  Οι έγκυες και επίτοκες υψηλού κινδύνου παραπέμπονται στα Περιγεννητικά Κέντρα με ευθύνη του ιατρού που τις παρακολουθεί σύμφωνα με ιατρικά πρωτόκολλα διαλογής των κυήσεων και τοκετών υψηλού κινδύνου.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζονται τα πρωτόκολλα διαλογής των κυήσεων και τοκετών υψηλού κινδύνου.

3  Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας λειτουργεί τουλάχιστον ένα Περιγεννητικό Κέντρο στο πλαίσιο δημόσιου ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Τα δημόσια Περιγεννητικά Κέντρα βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τις μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.

4  Οι Μονάδες νοσηλείας των νεογνών διακρίνονται σε Μονάδες Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής Νοσηλείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Οι νεογνικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν εντός των ιδιωτικών κλινικών και διέπονται από τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 247/1991 και 517/1991, εξακολουθούν να λειτουργούν με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Με την ίδια απόφαση, μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ, ορίζονται οι μονάδες Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής νοσηλείας νεογνών σε δημόσια, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σε νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές που λειτουργούν σύμφωνα με το π.δ. 23/2000 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Επίσης, με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ, καθορίζονται τα πρωτόκολλα εισαγωγής των νεογνών στις παραπάνω Μονάδες νοσηλείας.

5  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ύστερα από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζονται τα πρωτόκολλα διακομιδής των νεογνών, ο συντονισμός και κάθε άλλη λεπτομέρεια της διαδικασίας διακομιδής νεογνών.

6  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ύστερα από εισήγηση του ΚΕΣΥ καταρτίζεται πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας.

7  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας συνίσταται στο ΚΕΣΥ διαρκής Επιτροπή για την περιγεννητική φροντίδα με αντικείμενο την παρακολούθηση της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα, τη συλλογή των στοιχείων που την αφορούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συλλέγονται από τους διεθνείς οργανισμούς, την επεξεργασία αυτών, την εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας, τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την περιγεννητική φροντίδα, καθώς και τη γνωμοδότηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν την περιγεννητική φροντίδα.

Η Επιτροπή αποτελείται από 11 μέλη, που είναι επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους ειδικευμένοι στη μαιευτική−γυναικολογία, την παιδιατρική−νεογνολογία, την εντατική θεραπεία νεογνών, καθώς και εκπροσώπους των μαιών και των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι τριετής.

Με όμοια ή την ίδια απόφαση ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής, καθώς και ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας.

Με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζεται μηχανισμός παρακολούθησης της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας, ο οποίος περιλαμβάνει και την ανάπτυξη κατάλληλων δεικτών, οι οποίοι αποτελούν κριτήριο για την αξιολόγηση της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, την αξιολόγηση των Διοικήσεων αυτών, καθώς και για την πιστοποίηση αυτών βάσει προτύπων ποιότητας.

Όλος ο νόμος ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *