Η Πρωτοβουλία «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ» (BFHI)

Η Πρωτοβουλία «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ» (BFHI)

Στη Συνάντηση Κορυφής για το Παιδί του 1990, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από βρεφικό γάλα του εμπορίου. Αναγνωρίζοντας την αξία του μητρικού θηλασμού, η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθιέρωσαν την πρωτοβουλία Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη.
Από το 1991 που ξεκίνησε η πρωτοβουλία Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, περισσότερα από 20.000 νοσοκομεία σε 152 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν χαρακτηρισθεί ως τέτοια μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Ο αριθμός των νεογνών που έχουν την ευκαιρία της σωματικής επαφής με τη μητέρα τους και την ευκαιρία να τη θηλάσουν, μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους, είναι άγνωστος. Μία από τις δέκα προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο θηλασμό, είναι η απαίτηση να λαμβάνουν υποστήριξη οι γυναίκες ώστε να θηλάζουν τα μωρά τους στην πρώτη μισή ώρα της ζωής τους.

Η Πρωτοβουλία BFHI, ξεκαθαρίζει αυτό το βήμα, για να δείξει την ανάγκη της άμεσης σωματικής επαφής μητέρας-βρέφους και την ανάγκη της υποστήριξης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της έναρξης του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση του νεογνού.

Τώρα γνωρίζουμε, ότι όλα τα μωρά πρέπει να απολαμβάνουν τη σωματική επαφή με τη μητέρα τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και την ευκαιρία να θηλάζουν, αμέσως μόλις είναι έτοιμα να το κάνουν. Οι άλλες προϋποθέσεις ενισχύουν το ενδεχόμενο της συνέχισης της διατροφής του μωρού αποκλειστικά με μητρικό γάλα: βοηθούν τη μητέρα να τοποθετήσει το βρέφος πάνω της και να προσαρμόσει το στόμα του στη θηλή της, να μείνει μαζί με το μωρό της μετά τον τοκετό, την ενθαρρύνουν να το ξαναθηλάσει μόλις το μωρό δείξει την ανάγκη φαγητού. Επίσης, τη βοηθούν να αποφύγει τη χρήση τεχνητών θηλών, καταπραϋντικών και τροφίμων, εκτός από εκείνα που τυχόν απαιτούνται για λόγους υγείας του βρέφους.

Στα φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία τόσο τα ποσοστά διατροφής του βρέφους αποκλειστικά με μητρικό γάλα όσο και η διάρκειά της εμφανίζονται μεγαλύτερα.
Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν ορίσει δέκα προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

ΠΗΓΗ:www.unicef.gr
Photo: Wikimedia Commons

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *