Επιστροφή στην εργασία και ανεπαρκής αναπλήρωση τράπεζας γάλακτος

Επιστροφή στην εργασία και ανεπαρκής αναπλήρωση τράπεζας γάλακτος

Έχω επιστρέψει στην εργασία μου και είχα κάνει μια μικρή αποθήκη γάλακτος. Θηλάζω αποκλειστικά και αντλώ στη εργασία μου 1-2 φορές μόνο. Όταν έρθω από την εργασία το μωρό θέλει να είναι συνεχώς στο στήθος μέχρι αργά το βράδυ και δεν μου δίνει την ευκαιρία για άλλη άντληση.

Το μωρό καταναλώνει περίπου 300ml όταν λείπω και εγώ αντλώ στην δουλειά περίπου 120-180ml. Σε κάποια φάση τo γάλα που έχω αποθηκεύσει θα λείψει και θα αναγκαστώ να δώσω συμπλήρωμα που δεν το θέλω.Το γάλα που αντλούσα δεν ήταν ποτέ πολύ σε ποσότητα. Πριν πάω δουλειά έκανα 3-4 αντλήσεις τη μέρα και κάθε φορά έπαιρνα 40-100ml για 10 λεπτά και από τα 2 στήθη. Το πρωί περισσότερο και το βράδυ λιγότερο.

Τι μπορώ να κάνω να αυξήσω το γάλα μου και να αποφύγω το συμπλήρωμα; Μήπως φταίει το θήλαστρο; Σημειώστε ότι δεν έχω θηλές και θηλάζω με ψευδοθηλές εξαρχής χωρίς κανένα πρόβλημα. Δοκίμασα και χωρίς αυτές αλλά δυσκολεύεται το μωρό και έμεινα με αυτές.

Μαρίτσα, Κύπρος
11/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις αποκλειστικά το μωρό σου, ακόμα και τώρα που επέστρεψες στην εργασία σου.Είναι αλήθεια ότι εργασία και θηλασμός μπορούν να συνδυαστούν, παρόλο που χρειάζεται σχεδιασμός και κάποια προσπάθεια, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Το θήλαστρο που συνήθως αρκεί είναι ένα ηλεκτρικό απλό, διπλής άντλησης, για εξοικονόμηση χρόνου και ευκολία στη μεταφορά στο χώρο εργασίας.

Σε περίπτωση που βλέπεις ότι η παραγωγή σου δεν είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες του μωρού μπορείς να νοικιάσεις νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης για 1-2 μήνες.

Θα πρότεινα ακόμα να κάνεις ακόμα μια άντληση (συνολικά δηλαδή τουλάχιστον 3) στο χώρο εργασίας.

Για να αυξηθεί το γάλα θα πρέπει να είσαι ήρεμη και χαλαρή την ώρα της άντλησης, να κοιτάς ίσως μια φωτογραφία του μωρού σου και να κρατάς κάποιο ρουχαλάκι με τη μυρωδιά του. Μια αναπαυτική πολυθρόνα και μια απαλή μουσική θα βοηθήσουν….

Οι αντλήσεις καλό είναι να γίνονται α) το πρωί β) από το ένα στήθος όσο το μωρό θηλάζει το άλλο και γ) μία ώρα μετά το θηλασμό του μωρού. Για να αυξηθεί η παραγωγή καλό είναι όταν βρίσκεσαι το σπίτι να θηλάζει απεριόριστα, χωρίς ωράριο.

Είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια χρήση ψευδοθηλών μπορεί να μειώσει τη μεταφορά και τελικά τη παραγωγή γάλακτος.Θεωρώ ότι ένας πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας θα σε βοηθήσει να θηλάσεις αποτελεσματικά χωρίς αυτές.

Η εισαγωγή στερεών τροφών (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έδωσες) ίσως έγινε λίγο πρώιμα,στους 4 μήνες και το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί στερεές τροφές,γι’ αυτό και παρουσίασε διαρροϊκές κενώσεις.

Καλό είναι να περιμένεις λίγο και να εισάγεις στερεές τροφές μετά από έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τότε κάποια γεύματα μητρικού γάλακτος θα αντικατασταθούν από στερεές τροφές οπότε δε θα χρειάζεται να κάνεις τόσες αντλήσεις στην εργασία σου.

Καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι για σένα και την οικογένεια σου!!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *