Το “ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ” πιστοποιήθηκε ως “Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο”

Το “ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ” πιστοποιήθηκε ως “Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο”

Η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο» αναγνωρίζεται ως «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο».To Αρεταίειο είναι το τέταρτο Νοσοκομείο που αναγνωρίζεται ως Φιλικό προς τα Βρέφη στη χώρα μας μετά την πιστοποίηση του Μητέρα το 2014 και των νοσοκομείων «Αττικόν» και Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» το 2011.

Είναι ένα έργο που προέκυψε από την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ» με την υποστήριξη και τις κατευθυντήριες οδηγίες της UNICEF.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, απένειμαν τον τίτλο του «Φιλικού προς τα Βρέφη Νοσοκομείου» στο Aρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (12/05/2016), στο Μικρό Αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Στο νοσοκομείο απονέμεται από τη UNICEF Ελλάδος ειδική πλακέτα στην οποία απεικονίζεται το έργο “Μητρότητα” του Pablo Picasso.
Η αξιολόγηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αρεταίειο» προκειμένου να αναγνωρισθεί ως «Φιλικό για το Βρέφος» έγινε από Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Οριζόντιας Πράξης «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού» (Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013).
Για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως “φιλικό προς τα βρέφη”, σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο, τα λεγόμενα 10 βήματα:
  1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
  2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
  3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
  4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
  5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
  6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
  7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
  8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
  9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.
Η UNICEF έχει αναλάβει σε όλο τον κόσμο την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού ως το καλύτερο μέσο διατροφής του παιδιού με πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες.
Η χώρα μας συμμετέχει στις διεθνείς δράσεις προώθησης του μητρικού θηλασμού, και ειδικότερα στην πρωτοβουλία του «Φιλικού για το Βρέφος Νοσοκομείου» (Baby-friendly Hospital) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, η οποία περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη Innocenti για την Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού, στην Αναθεωρημένη Διακήρυξη Innocenti 2005 και την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους, και του μικρού Παιδιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF.

Στη χώρα μας, το δικαίωμα των γονέων και των παιδιών να ενημερώνονται για τα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού και να υποστηρίζονται σε αυτόν είναι αναγνωρισμένο από την Πολιτεία ανθρώπινο δικαίωμα (άρθρο 24 του Ν. 2101/ 92 ΦΕΚ τ. Α΄ 192 «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού») ενώ ενισχύεται και η προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας (άρθρο 3 του Ν. 4316/2014 ΦΕΚ τ.Α ‘270 «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»).Δημοσίευση: 12/5/2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *