Η υγιεινή διατροφή προφυλάσσει την έγκυο από την εκδήλωση ασθενειών

Η υγιεινή διατροφή προφυλάσσει την έγκυο από την εκδήλωση ασθενειών

Ασπίδα προστασίας η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη


Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας διαφοροποιούνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ίδια και το έμβρυο. Παράλληλα, μια ισορροπημένη διατροφή προφυλάσσει την έγκυο από την εκδήλωση ασθενειών όπως ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση.

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης «Eunice Kennedy Shriver», με επικεφαλής την Δρ Κουιλιν Ζανγκ, εντόπισε την περίοδο 1989-2011 σχεδόν 4.000 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II και είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης.

Κατά την διάρκεια των 18 ετών της μελέτης, 1.069 γυναίκες εκδήλωσαν υπέρταση.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν την λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με την Δρ Ζανγκ, οι φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής άλεσης και των οσπρίων μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη και διαχειρίζεται την φλεγμονή. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν κάλιο και βιταμίνη Κ, ασκορβικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

«Εν τέλει η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης» υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Οι ειδικοί συστήνουν στις έγκυες να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, και μικρές ποσότητες κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αλλά και ραφιναρισμένων δημητριακών, καθώς έτσι μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, αλλά και τον μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ και αρτηριακής υπέρτασης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Δημοσίευση: 13/5/2016
ΠΗΓΗ: nooz.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *