Απαντά η Βασιλική Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.Nutritionistvasiliki.gr
www.Nutritionistvasiliki.gr
Πρόσφατα ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος και είμαι πολύ χαρούμενη γι΄αυτό!
Είναι το πρώτο μου παιδάκι και θα ήθελα να μου πείτε, ιδανικά, τί διαιτολόγιο να ακολουθήσω και τί τροφές να αποφύγω τόσο κατά τις πρώτες εβδομάδες που σχηματίζεται το έμβρυο αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου
ώστε να του προσφέρω όλα τα απαραίτητα εφόδια και να φέρω στον κόσμο ένα γερό και δυνατό παιδάκι χωρίς όμως εγώ να ξεπεράσω τα 10-12 κιλά που μου είπε ο γιατρός ότι θα πάρω!Σας ευχαριστώ πολύ!
Δέσποινα, Θεσσαλονίκη
02/09/2014
Αντίθετα με ότι πιστεύεται, η διατροφή και μάλιστα η σίτιση, αρχίζει από τα 0 (μηδέν). Η εγκυμοσύνη λοιπόν, αυτή η κορυφαία διαδικασία, στην οποία το γυναικείο σώμα γίνεται φορέας δημιουργίας ενός νέου ανθρώπου, δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης στο άτομο που κυοφορεί… καθότι δεν είναι πια μόνο του στο σώμα αυτό!!
Το σώμα μίας εγκύου λοιπόν φιλοξενεί ένα νέο σώμα. Όσο πιο σωστή είναι η φιλοξενία αυτή στη μήτρα, τόσο πιο σωστή μετάβαση στη έξω ζωή θα έχει το έμβρυο αυτό… Είναι εγωιστικό μια έγκυος να σιτίζεται μόνο με τα «θέλω» της. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να σκεφτεί τη ζωή που θα φέρει στον κόσμο… Θα πρέπει να σιτιστεί σωστά και για το μικρό και απροστάτευτο πλασματάκι…
Ως και στη μήτρα ένα έμβρυο, είναι ικανό να σιτίζεται με λάθος τρόπους;
Στη μήτρα λοιπόν ένα έμβρυο ωριμάζει, εξειδικεύεται στις διάφορες λειτουργίες, αισθάνεται, αντιδρά… Μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς!!! Η περίοδος αυτή του τοκετού, κατά τις απόψεις επιστημόνων των τελευταίων χρόνων, εμφανίζεται σαν ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο κεφάλαιο της ζωής όλων μας.
Ένα τόσο δα σποράκι, μια κουκίδα που φάνηκε στο μηχάνημα του υπερήχου τις πρώτες βδομάδες τις κύησης… σε λίγες μέρες… αρχίζει και σχηματίζεται…γίνεται ένας τέλειος άνθρωπος…
Είναι πολυάριθμες οι μελέτες γύρω από την προγεννητική ζωή, όχι πια απλά θεωρίες και φωτισμένες αντιλήψεις, αλλά έρευνες βασισμένες σε αντικειμενικά κριτήρια και με κρίσιμα στοιχεία στον χώρο της φυσιολογίας, της νευρολογίας, της βιοχημείας και της ψυχολογίας.
Τα αποτελέσματα είναι ομόφωνα: τουλάχιστον από τον έκτο μήνα της κύησης (αλλά λίγα ακόμα γνωρίζονται για την προηγούμενη περίοδο), το έμβρυο αισθάνεται, δέχεται πολλά μηνύματα, ταράζεται, αντιδρά, θυμάται, μαθαίνει…
Η γεύση και η όσφρηση
Η γεύση είναι ανεπτυγμένη ήδη στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αποδείχτηκε πως, εισάγοντας μια γλυκιά ουσία στο αμνιακό υγρό, το έμβρυο καταπίνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Αντίθετα, αντιδρά με γκριμάτσες όταν η ουσία είναι πικρή.
Το γεγονός ότι τα νεογέννητα κάποιων χωρών αναγνωρίζουν τις μυρωδιές της τοπικής κουζίνας (όπως τα μωρά της Ινδίας το κάρι) μας φανερώνει πως μέσω του αμνιακού υγρού το έμβρυο δέχεται τέτοιου είδους μηνύματα.
Και η όσφρηση αναπτύσσεται πρώιμα. Αν τοποθετήσουμε δίπλα στο κεφάλι ενός νεογέννητου λίγων ημερών δυο γάζες εμποτισμένες τη μια με το μητρικό γάλα και την άλλη με ξένο, το μωρό θα στρέψει το κεφαλάκι του προς την πρώτη.
Πως θα σας φαινόταν λοιπόν εάν γνωρίζατε πως το βρέφος αντιδρά στη λήψη τροφής και αγαπά η όχι μια τροφή, από την εμβρυακή ηλικία;
Σκεφτείτε επιπλέον πως όλες οι τροφές, περνούν από τον πλακούντα στη σίτιση του βρέφους Ενώ οι επιλογές του στην διατροφή κατά την ενήλικη ζωή, έχουν να κάνουν με την εμβρυακή-βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία.
Τα παιδιά μιμούνται και αναγνωρίζουν περισσότερα από όσα νομίζουμε. Αν λοιπόν οι δικές μας επιλογές σε τρόφιμα είναι «σωστές», τότε και οι δικές τους θα γίνουν… Οι επιστήμονες μετά από έρευνες κατέληξαν σε σημαντικές για την εξέλιξη της πορείας του βρέφους…
Όριο τα 12 κιλά της εγκυμοσύνης;
Έως παλαιότερα οι γυναικολόγοι έκαναν συστάσεις για την λήψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Έθεταν σαν όριο τα 12 κιλά σαν maximum βάρος για την πλήρη κάλυψη μιας εγκυμοσύνης…
Τα 12 κιλά είναι ένα όριο για την τέλεια γυναίκα… σε τέλεια εγκυμοσύνη… Είναι όριο δηλ. για μια κοπέλα που αρχίζει την εγκυμοσύνη και τα κιλά τις είναι στα καλύτερα φυσιολογικά όρια. Δεν ζυγίζει λοιπόν περισσότερα, αλλά ούτε λιγότερα των ορίων που θέτουν οι διαιτολόγοι-γιατροί.
Αντιλαμβανόμαστε πια, ότι κάποια κοπέλα με βάρος το οποίο υπερβαίνει τα όρια και αγγίζει την παχυσαρκία, τα κιλά αυτά, δηλ. τα 12 ίσως τις κάνουν κακό, ενώ αντίθετα τα κιλά αυτά για μια λιπόσαρκη (λιγότερα του φυσιολογικού κιλά), είναι ελάχιστα και ίσως χρειαστεί να πάρει περισσότερο βάρος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κατά την περίοδο αυτή.
Νέες εξελίξεις στην γενετική αναφέρουν ότι η πτωχή διατροφή στη μήτρα, δημιουργεί προβλήματα στο εγκεφαλικό κύκλωμα των νεογνών, ενώ τα προδιαθέτει σε παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους… Η μόδα λοιπόν η οποία επιτάσσει τη γυναίκα «μοντέλο» στην εγκυμοσύνη, ίσως είναι επικίνδυνη για αυτή, αλλά και για το νεογνό.
Στο σημείο αυτό θα αναφέρω πως οι αυξημένες ανάγκες τις εγκυμοσύνης σε ενέργεια, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται από ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει να καλύπτονται, αφού μπορούν να προβούν μοιραία για την πορεία μιας εγκυμοσύνης.
Μια ανεπαρκής ή μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών καθώς, επίσης, και στο βάρος του παιδιού σας. Η ποιότητα σε συνδυασμό με την ποσότητα είναι καθοριστική για σας και το φιλοξενούμενο σας.
Πρέπει να τρώτε για δύο;
Στην άκρως αντίθετη πλευρά τώρα… αυτό που ο πολύς κόσμος πιστεύει, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλ. «να τρώτε για δύο» ΔΕΝ ισχύει…. Ο μεταβολισμός του σώματός σας είναι αποτελεσματικός στην εγκυμοσύνη.
Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή, μια δίαιτα προσαρμοσμένη στα μέτρα σας, γιατί αυτή θα σας βοηθήσει στη ομαλή εξέλιξη για να εξασφαλίσετε την άριστη ανάπτυξη του μικρού σας. Η ποιότητα σε συνδυασμό με την ποσότητα είναι καθοριστική για σας και το μικρό σας φιλοξενούμενο…
Το ιδανικό ποσό αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, υπολογίζεται εύκολα από έναν διαιτολόγο. Θα πρέπει να υπολογίζεται κυρίως βάση του βάρους της μητέρας πριν από τη σύλληψη. Ο διαιτολόγος θα υπολογίσει το Β.Μ.Ι. της εγκύου, λίγο πριν τη σύλληψη και για την ιδανική αύξηση βάρους θα υπολογίσει:
- Γυναίκες χαμηλού βάρους: με Β.Μ.Ι. <19,8, η αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι 12,5-18 κιλά
- Γυναίκες κανονικού βάρους: με Β.Μ.Ι. 19,8-26, η αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι 11,5-16 κιλά
- Γυναίκες υπέρβαρες: με Β.Μ.Ι. 26-29, η αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι 7-11,5 κιλά
- Γυναίκες παχύσαρκες: με Β.Μ.Ι.>29,η αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι 6-7 κιλά
- Οι δίδυμες εγκυμοσύνες, θα πρέπει να έχουν μια αύξηση βάρους τις τάξεως 16-20,5 κιλά(και πάλι εξαρτάται από το Β.Μ.Ι. της εγκύου).Τρίδυμες και πάνω…ελέγχονται ατομικά!…
Τα σημεία προσοχής για πιθανές ελλείψεις και το τι προκαλούνται από αυτές στα έμβρυα και στις μητέρες τους, είναι οι εξής:
Συστατικό
|
Πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης
|
|
Στο Έμβρυο
|
Στη Μητέρα
|
|
Kcal
|
Προωρότητα και LBW
|
Αναιμία – ενδομητρίωση
|
ΠρωτεΊνη
|
Χαμηλό βάρος γέννησης LBW
|
Υποπρωτεϊναιμία – προεκλαμψία
|
Σίδηρος
|
Θάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός
|
Μικροκυτταρική, υποχρωμική αναιμία
|
Ψευδάργυρος
|
Εμβρυϊκές δυσπλασίες – ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα
|
Αμνίτιδα
|
Ασβέστιο
|
Ελαττωμένη οστική πυκνότητα
|
Επιτάχυνση οστεοπόρωσης
|
Φυλλικό οξύ
|
Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα
|
Μεγαλοβλαστική ή μακροκυτταρική αναιμία
|
Ποιες όμως είναι οι ουσίες οι οποίες θα πρέπει να περιορίσουν ή να κόψουν οι μέλλουσες μητέρες για να αποκτήσουν υγιή παιδιά;
1. Καφεΐνη
Μια ουσία που θεωρείται αθώα από όλους μας. Στην εγκυμοσύνη όμως, μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και έχει διεγερτική δράση, ενώ είναι πλέον γνωστό ότι η ουσία αυτή περνά μέσα από τον πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο, με εκδηλώσεις.
Τελευταίες εξελίξεις, δείχνουν ότι η καφεΐνη ευθύνεται κατά ένα μέρος για γενετικές ανωμαλίες των εμβρύων. Επίσης, σε έρευνες φάνηκε η συσχέτιση αυτής, με την εμφάνιση νεογνών τα οποία εκδηλώνουν διάφορες ανησυχίες στον ύπνο, εκδηλώνουν κλάματα και κάνουν εμετούς.
Η συμβουλή των διαιτολόγων πλέον είναι να μειώσουν όσο το δυνατό τη λήψη του καφέ και των καφεΐνούχων τροφών- ροφημάτων. Καλύτερα βέβαια είναι να αποκλειστούν αυτά τα ροφήματα-τρόφιμα.
Αν πάλι επιμένει ένα άτομο στην πρόσληψη του καφέ, η συνολική περιεκτικότητα σε καφεΐνούχα, θα πρέπει να είναι 300mg (1- ½ καφέ τη μέρα).
Καφεΐνη περιέχεται σε αυξημένες δόσεις σε:Καφέ φίλτρου, μαύρο τσάι, σοκολάτα, αλλά και στο κακάο(ακόμα και στο κακάο μαγειρικής)
2. Νικοτίνη
Η δράση αυτής, αρχίζει από την μείωση της γονιμότητας και συνεχίζει με την μειωμένη ικανότητα σύλληψης, με την ταυτόχρονη καταστροφή του σπέρματος.
Μια έγκυος που καπνίζει, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, μειώνεται το βάρος του εμβρύου, επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου, μειώνεται η ροή των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου προς το έμβρυο.
Τέλος ο πρόωρος τοκετός, είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που προκαλείται από την χρήση νικοτίνης, καθότι προκαλεί πρόωρη γήρανσης του πλακούντα.
Γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχονται και καλό θα ήταν να λαμβάνουν συμπληρωματικά βιταμίνες Β-C σίδηρο αλλά και ψευδάργυρο, διότι οι ουσίες αυτές δεν απορροφώνται όπως πρέπει…
3. Αλκοόλη
Όπως η νικοτίνη, έτσι και το αλκοόλ, καταστρέφουν την παραγωγή του σπέρματος, αλλά και την γονιμότητα. Μπορεί να επηρεάσει ένα έμβρυο με την πνευματική καθυστέρηση του. Επίσης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου στην μήτρα, αφού και αυτό, όπως και τα παραπάνω διαπερνούν τον πλακούντα και φτάνει η ουσία στο έμβρυο.
Τέλος θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν τα ναρκωτικά αλλά και οι φαρμακευτικές ουσίες, σαν απαγορευμένες ουσίες κατά την διάρκεια της κύησης ενός εμβρύου, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων όπου ο θεράπων γιατρός κρίνει απαραίτητη τη χρήση κάποιου φαρμάκου.
Ελπίζω να σας κάλυψα… Καλή συνέχεια!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Τί να τρώω για να κάνω έξυπνο μωρό;
- Πρέπει να αποφεύγεται ο σολομός στην εγκυμοσύνη;
- «Πολεμήστε» τον πρόωρο τοκετό με φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά
- Η δίαιτα της γονιμότητας! Αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς κύησης και περιορίζει τον κίνδυνο αποβολών
- Οι ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη προστατεύουν τα παιδιά από αλλεργίες
- Ο καφές στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με τη γέννηση ελλειποβαρών μωρών
- Τα κιλά της εγκυμοσύνης και το κατοπινό βάρος του παιδιού
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό