«Πολεμήστε» τον πρόωρο τοκετό με φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά

«Πολεμήστε» τον πρόωρο τοκετό με φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά

Μελέτη δείχνει ότι το να τρώει μια έγκυος υγιεινά, είναι πάντα μια καλή ιδέα!

Ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε της σουηδικής Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών μεταξύ περίπου 66.000 γυναικών, από τις οποίες οι 3.500 ή το 5,3% είχαν γεννήσει πρόωρα.


Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση της πιθανότητας πρόωρης γέννας, ιδίως για όσες γυναίκες έκαναν το πρώτο παιδί τους, εφόσον έκαναν την παραπάνω διατροφή. Επίσης μειωμένο κίνδυνο -αλλά σε μικρότερο βαθμό- είχαν και όσες έκαναν πιο παραδοσιακή διατροφή με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.

Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστεί με διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η λεγόμενη «δυτική» διατροφή, που είναι πλούσια σε αλμυρά και γλυκά σνακ, λευκό ψωμί, τηγανητές πατάτες, σάλτσες, ζυμαρικά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και γλυκίσματα, δεν φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

Οι ερευνητές πάντως εκτίμησαν ότι η διατροφή με φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά είναι πιο σημαντική για την έγκυο από το να αποκλείει απλώς τη «δυτική» διατροφή από το μενού της.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, η καθηγήτρια του King’s College του Λονδίνου Λουσίλα Πόστον ανέφερε πως, για μια ακόμη φορά, μελέτη δείχνει ότι το να τρώει μια έγκυος υγιεινά, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Όπως επισημαίνει, οι γιατροί οφείλουν να «περνάνε αυτό το μήνυμα, ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή».

Άλλοι παράγοντες, εκτός της διατροφής, που μπορεί να συμβάλουν σε μια πρόωρη γέννα, είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών από την έγκυο, καθώς επίσης αν η γυναίκα έχει ήδη γεννήσει ένα παιδί με πρόωρο τοκετό, οπότε αυξάνεται η πιθανότητα να γεννήσει πρόωρα και τα επόμενα παιδιά της. Ακόμα, η ύπαρξη διδύμων ή τριδύμων μπορεί να παίξει ρόλο.

Οι πρόωροι τοκετοί ποικίλουν στις ανεπτυγμένες χώρες για διάφορους λόγους (όχι πάντα κατανοητούς από τους επιστήμονες). Έτσι, στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό τους είναι 6% στο σύνολο των γεννήσεων, αλλά στις ΗΠΑ διπλάσιο (12%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *