Για πολλές γυναίκες με ιστορικό αποβολών και αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ενεργητικό τους υπάρχουν πλέον ελπίδες να αποκτήσουν παιδί χάρη σε μία ειδική διατροφή που ανακάλυψαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».
Πιο συγκεκριμένα, η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του Ανοσοβιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» κ. Βάρλα-Λευτεριώτη Μαριγούλα και τον Διευθυντή και Επιστημονικά Υπεύθυνο Ιατρό του Τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης κ. Παπαριστείδη Νικόλαο κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα πρωτόκολλο για την μείωση των αποβολών σε γυναίκες με αυξημένα ΝΚ κύτταρα (φυσικά φονικά κύτταρα).
Ποιός ο ρόλος των ΝΚ κυττάρων στις αποβολές
Τα ΝΚ κύτταρα που τα αρχικά τους προέρχονται από τις λέξεις Natural Killer cells ή αλλιώς φυσικά φονικά κύτταρα, ουσιαστικά συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού και μας βοηθούν να ανταποκριθούμε σε ιώσεις (σκοτώνοντας τους ιούς) ή και σε περιπτώσεις καρκίνου (καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα).
Όταν όμως τα ΝΚ κύτταρα είναι αυξημένα σε αριθμό ή έχουν μεγάλη τοξικότητα μπορούν να επιτεθούν στο έμβρυο θεωρώντας το ξένο σώμα, προκαλώντας αποβολή ή αποτρέποντας την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σε γυναίκες λοιπόν με υπογονιμότητα μειώνοντας τον αριθμό ή την τοξικότητα των ΝΚ κυττάρων αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης και περιορίζεται ο κίνδυνος των αποβολών.
Το χρονικό της ανακάλυψης
Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Μπαλαμώτη Χριστίνα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Με κάλεσε στο γραφείο της η Διευθύντρια του Ανοσοβιολογικού Τμήματος κ. Βάρλα Μαριγούλα για να με ενημερώσει για ένα φαρμακευτικό γαλάκτωμα λίπους που χορηγείται ενδοφλέβια (από τη φλέβα) σε ασθενείς στην Αμερική προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό και την τοξικότητα των ΝΚ κυττάρων και να αποφευχθεί η χορήγηση ανοσοσφαιρίνης.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το σκεύασμα χωρίς ειδική άδεια από τον ΕΟΦ και μου ζήτησε να σχεδιάσουμε μία διατροφή που να προσομοιάζει στο φαρμακευτικό σκεύασμα και να μιμείται τη δράση του φαρμάκου».
Το φάρμακο αυτό είναι πλούσιο σε μακράς αλύσου λιπαρά οξέα (LCT’s) όπως το λινολενικό και το λινολεϊκό καθώς και τα ολεϊκό, παλμιτικό, στεαρικό. Τα λιπαρά αυτά αποδυναμώνουν τα ΝΚ κύτταρα.
«Η πρόκληση για μένα λοιπόν ήταν διπλή: αφενός να σχεδιάσω μία δίαιτα/ διατροφή με συγκεκριμένη σύσταση σε LCT’s και αφετέρου να έχει η διατροφή αυτή την επίδραση που θέλουμε στον οργανισμό δηλαδή την αποδυνάμωση των ΝΚ κυττάρων» προσθέτει η Διαιτολόγος.
Τελικώς σχεδιάστηκε ένα διαιτολόγιο πλούσιο στα συγκεκριμένα λιπαρά το οποίο ουσιαστικά μιμείται τη δράση του φαρμάκου.
Η δίαιτα της γονιμότητας
Το εν λόγω διαιτολόγιο δίδεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας, αφού εξακριβωθεί ότι πράγματι το ποσοστό των ΝΚ κυττάρων τους είναι υψηλό και έχει αυξημένη τοξικότητα (αρκεί μία εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο).
Το διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο και βασίζεται στο προφίλ της κάθε γυναίκας δηλαδή στα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος), στην ηλικία, στις προσωπικές της ανάγκες (πχ υποθερμιδικό διαιτολόγιο αν πρέπει ταυτόχρονα να χάσει και βάρος).
Το διαιτολόγιο αυτό περιέχει κατά 30% λίπος όσο δηλαδή προβλέπεται από τη Μεσογειακή Διατροφή με έμφαση στα λιπαρά μακράς αλύσου (LCT’s). Ουσιαστικά στη διατροφή αυτή δε συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση λίπους αλλά διαφοροποιείται η ποιότητα του παρεχόμενου λίπους. Έτσι από το 30% του λίπους που καταναλώνεται την ημέρα το 65% προέρχεται από LCT’s (που βρίσκονται κυρίως στη γαλοπούλα, στο κοτόπουλο, τις γαρίδες, το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τους ξηρούς καρπούς).
Πρόκειται για ανοσοτροποποιητική διατροφή που αν ακολουθηθεί για χρονικό διάστημα 40 ημερών μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των ΝΚ κυττάρων. Πιο συγκεκριμμένα αν η διατροφή ακολουθηθεί επι 40ήμερο φαίνεται ότι υπάρχει πτωτική τάση στο ποσοστό και στην τοξικότητα των ΝΚ δηλαδή έχει ανοσοτροποποιητική/ κατασταλτική επίδραση στα ΝΚ και μπορεί να προταθεί ως εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com