H πιπίλα θα βοηθήσει το μωρό να θηλάζει περισσότερο παρά να πιπιλίζει στο στήθος;

H πιπίλα θα βοηθήσει το μωρό να θηλάζει περισσότερο παρά να πιπιλίζει στο στήθος;


Γεια σας! Το κοριτσάκι μου γεννήθηκε 3720 στις 4/3/16. Βγήκαμε από την κλινική 3370. Την επόμενη μέρα ήρθε η μαία σπίτι, την ζύγισε 3200. Μας είπε πως πρέπει να την βοηθήσουμε με ξένο γάλα να πάρει τα πάνω της και μετά θα της το κόψουμε σιγά σιγά εφόσον θέλω να την θηλάσω αποκλειστικά.

Έτσι και έγινε. Της έκοψα το μπουκάλι σιγά σιγά και έχει εδώ και 2-3 εβδομάδες που θηλάζουμε μόνο. Εχθές πήγαμε στην παιδίατρο, πια ήμαστε 67 ημερών και ζυγίζουμε 4640! Διευκρίνιση πως στις 21 ημέρες είχαμε πάει πάλι στην παιδίατρο και ήταν 4000 αλλά τότε έτρωγε και ξένο όπως σας είπα 6 γεύματα το 24ωρο!

Θηλάζω όλη μέρα, πρόγραμμα δεν έχουμε, που συνεπάγεται δεν ξέρω πόσα γεύματα κάνει… πιπιλίζει όλη μέρα, πιο πολύ από ότι τρώει… Η παιδίατρος εχθές μας είπε να της δώσω πιπίλα, να μην είναι όλη μέρα στο στήθος, έτσι θα πεινάει περισσότερο και θα τρώει πιο πολύ, γιατί τώρα λέει πως κάνει πολλά γεύματα και μικρά, είναι σαν να κάνει δίαιτα.

Θέλω να σας ρωτήσω: να το κάνω; Θα  βοηθήσει την μικρή να τρώει παραπάνω, έτσι θα παίρνει και βάρος παραπάνω και να μπούμε σε πρόγραμμα κάπως ούτως ώστε και εγώ να καταλαβαίνω πόσα γεύματα κάνει; αν όχι, ποτέ θα σταματήσει αυτό; να πιπιλάει συνέχεια και εγώ να μην μπορώ να πάω να κάνω ένα μπάνιο, ένα φαγητό παράδειγμα…;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Ιωάννα, Περαία – Θεσσαλονίκης

16/5/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια για την επιτυχή μετάβασή σας από τη μικτή διατροφή στον αποκλειστικό θηλασμό.  Δεν είναι πάντα εύκολη ούτε δεδομένη αυτή η μετάβαση κι εσείς τα καταφέρατε!

Η πιπίλα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη του αποκλειστικού θηλασμού δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του βρέφους μια από τις οποίες είναι και το πιπίλισμα.

Είναι προς όφελος τόσο του παιδιού όσο και της μαμάς να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες του βρέφους στο μαστό, δηλαδή τόσο η διατροφή όσο και το πιπίλισμα, το νανούρισμα, η παρηγοριά στους κολικούς, η διαρκής ανάγκη επαφής με τη μητέρα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα ευτυχισμένο βρέφος και κατ’ επέκταση επαρκή παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Ωστόσο εάν το παιδί αποδέχεται την πιπίλα και η μητέρα θεωρεί ότι η χρήση της ικανοποιεί κάποια ανάγκη -σίγουρα όχι την μείωση των γευμάτων, ούτε την ελάττωση των επαφών με τη μητέρα- τότε χρησιμοποιείστε τη, αφού περάσει ακόμη ένα μικρό χρονικό διάστημα για να εδραιωθεί ο αποκλειστικός θηλασμός.

Και πάλι συγχαρητήρια!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *