Καταρχήν συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά και βοήθεια που παρέχετε στις μητέρες που έχουν επιλέξει τον αποκλειστικό και μη θηλασμό για τα μωράκια τους.
Έχω ένα αγοράκι 5 εβδομάδων -και θηλάζουμε αποκλειστικά- το οποίο όμως θέλει να είναι όλη μέρα στο στήθος μου και έχουμε δυσκολία και στον ύπνο καθώς όλη μέρα δεν κοιμάται πολλές φορές παρά μόνο επάνω μου. Εάν τον αφήσω στο κρεβάτι του, ξυπνάει αμέσως.Το ερώτημα μου είναι το εξής: Ποσό “κακό” μπορεί να κάνει η πιπίλα εάν του τη δίνω έστω για λίγο ώστε να αποκοιμηθεί και επίσης εάν το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω θήλαστρο ώστε να μπορεί να τον ταΐζει και ο πατέρας του μερικές φορές (μπιμπερό) και να ξεκουράζομαι, καθώς υπάρχουν ώρες που εξαντλούμαι.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δήμητρα, Αθήνα
Aγαπητή Δήμητρα,
Να σου ζήσει το μωράκι και συγχαρητήρια που έφτασες ως εδώ θηλάζοντάς το, παρά τις δυσκολίες Το μωράκι σου αναπτύσσεται φυσιολογικά, σύμφωνα με την ηλικία του.
Στην ηλικία που είναι τώρα, η συμπεριφορά που αναφέρεις είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Το γεγονός πως κοιμάται το μωρό στο στήθος δεν είναι απαραίτητα ένδειξη πως έχει πάρει αρκετή ποσότητα γάλακτος και έχει χορτάσει. Για να ξέρεις αν θηλάζει καλά και αν παίρνει αρκετό γάλα, θα πρέπει να παρατηρήσεις τις κινήσεις που κάνει η κάτω γνάθος του μωρού.
Εφόσον το μωρό πιάνει σωστά τη θηλαία άλω, έχοντας το μεγαλύτερο μέρος της στο στόμα, το στόμα καλά ανοιχτό, με τα χείλη ανοιχτά σε αμβλεία γωνία και στραμμένα προς τα έξω, παρατηρώντας τις κινήσεις που κάνει η κάτω γνάθος θα δούμε πως κινείται αργά και ρυθμικά, μέχρι το σημείο κάτω από το αυτί, και όταν είναι τελείως ανοιχτό το στόμα κάνει μια παύση.
Σε αυτή την παύση το μωρό καταπίνει το γάλα που υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο στόμα του. Αυτό είναι ο «θρεπτικός θηλασμός», με τον οποίο το μωρό προσλαμβάνει γάλα.
Ο «μη θρεπτικός θηλασμός», που συμβαίνει όταν το μωρό έχοντας τη θηλή στο στόμα κάνει γρήγορες κινήσεις, χωρίς μεγάλο εύρος κίνησης της κάτω γνάθου και χωρίς την παύση για να καταπιεί γουλιά, γίνεται στην αρχή του θηλασμού, για να δώσει ερέθισμα στο στήθος για παραγωγή γάλακτος και ενδιάμεσα όταν δεν μπορεί να βρει αρκετό γάλα.
Όταν το μωρό δεν κάνει λοιπόν θρεπτικό θηλασμό, μπορείς καθώς κρατάς το στήθος με το χέρι σου να εφαρμόζεις πιέσεις (μαλάξεις ή breast compressions) ώστε να βοηθήσεις το μωρό σου να πάρει περισσότερο γάλα και να ενεργοποιηθεί για να επιστρέψει και πάλι στον θρεπτικό θηλασμό.
Κρατάμε το στήθος με τα δάχτυλα σε σχήμα C, έχοντας τον αντίχειρα στο πάνω μέρος και τα υπόλοιπα τέσσερα δάκτυλα κάτω από το στήθος. Φροντίζουμε τόσο ο αντίχειρας όσο και τα υπόλοιπα δάκτυλα να είναι μακριά από τη θηλαία άλω για να μην εμποδίζουν τη σωστή προσκόλληση του μωρού σε αυτήν.
Όταν παρατηρούμε το μωρό μας να σταματά τον θρεπτικό θηλασμό και να περνά σε μη θρεπτικό θηλασμό, συμπιέζουμε το στήθος ανάμεσα από τα δάκτυλά μας (τον αντίχειρα και τα άλλα τέσσερα), ώστε να αυξήσουμε τη ροή του γάλακτος προς το μωρό και να το οδηγήσουμε στο να ενεργοποιηθεί και να θηλάσει και πάλι ενεργά.
Κρατάμε την πίεση για όση ώρα κάνει το μωρό θρεπτικό θηλασμό και όταν σταματήσει, χαλαρώνουμε την πίεση αφενός για να ξεκουράσουμε το χέρι μας και αφετέρου για να δώσουμε χρόνο στο μωρό να ξεκουραστεί.
Προσέχουμε να μην τρίβουμε τα δάχτυλα επάνω στο δέρμα μας, ούτε να τραβάμε τη θηλαία άλω από το στόμα του μωρού, αλλά να πιέζουμε διατηρώντας τα δάχτυλά μας στην ίδια θέση. Μόλις το μωρό ξεκουραστεί, και εφόσον δεν ξεκινήσει από μόνο του να κάνει θρεπτικό θηλασμό, μπορούμε να επαναλάβουμε τις πιέσεις.
Ένα πολύ καλό βίντεο σχετικά με το πώς φαίνεται ο θρεπτικός θηλασμός και πώς γίνονται οι πιέσεις είναι από τον δρ. Newman παρακάτω (στο 2.52 ξεκινά τις πιέσεις):
Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το μωρό να λαμβάνει αρκετή ποσότητα γάλακτος όσο χρόνο είναι στο στήθος και όχι να μένει στο στήθος χωρίς να παίρνει γάλα. Όταν δεν θα ανταποκρίνεται πλέον στις πιέσεις που θα κάνουμε και δεν θα κάνει θρεπτικό θηλασμό, μπορούμε να το σηκώσουμε για λίγο και να προσφέρουμε τον άλλο μαστό, συνεχίζοντας με πιέσεις όποτε χρειάζεται και πάλι. Έτσι, όταν χορτάσει, θα αφήσει μόνο του τη θηλή, τα άκρα του θα είναι βαριά και θα κοιμηθεί. Τότε μπορούμε να το βάλουμε στην κούνια.
Η πιπίλα και η χρήση μπιμπερό πριν την εδραίωση του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον θηλασμό.
Με την πιπίλα είναι πολύ εύκολο το μωρό να χάνει γεύματα, καθώς ξεχνιέται και «δεν ζητάει» να θηλάσει. Έτσι είναι πολύ εύκολο αφενός να μην λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος με συνέπεια τη μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους και αφετέρου, να μειωθεί η παραγωγή της μαμάς, καθώς το στήθος της δεν δέχεται αρκετό ερέθισμα.
Είναι λοιπόν καλό είναι η χρήση της πιπίλας να μη γίνεται πριν την εδραίωση του θηλασμού, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες και να περιορίζεται μόνο για λίγα λεπτά και αυστηρά για να αποκοιμηθεί το μωρό.
Η πιπίλα προκαλεί και άλλα προβλήματα στο μωρό όταν η χρήση της είναι παρατεταμένη (ορθοδοντικά προβλήματα, ωτίτιδες, μυκητίαση στο στόμα), ενώ στερεί από το μωρό την επαφή και αλληλεπίδραση με τους γονείς η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Εάν αποφασίσετε να αντλείτε για να δίνει ο σύντροφός σας ή κάποιος άλλος γάλα στο μωρό προκειμένου να ξεκουραστείτε, θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του θηλάστρου, καθώς δεν είναι όλα τα θήλαστρα κατάλληλα για όλες τις χρήσεις.
Και η χρήση του μπιμπερό, όπως και της πιπίλας, έχει τον κίνδυνο σύγχυσης θηλών, οπότε συνίσταται η αποφυγή χρήσης του πριν την εδραίωση της γαλουχίας και η προσεκτική και όχι πολύ συχνή χρήση του εφόσον δεν υπάρχει λόγος όπως πχ επιστροφή στη δουλειά μετά. Πολλά μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά δεν δέχονται τη σίτιση με μπιμπερό.
Για να ξεκουράζεστε περισσότερο μπορείτε να δοκιμάσετε να θηλάζετε ξαπλωτή και τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας για το bed sharing να κοιμάστε θηλάζοντας το μωρό σας.
Τέλος, ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει με άλλους τρόπους, όπως το να αλλάξει το μωρό, να το κάνει μπάνιο, να το κρατήσει αγκαλιά σε επαφή δέρμα με δέρμα ώστε να το ηρεμήσει ή να το κοιμίσει μετά τον θηλασμό και να σας δώσει έτσι λίγο περισσότερο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας με ένα γεύμα, ένα μπάνιο ή λίγο περισσότερη ώρα ύπνου.
Ο πρώτος καιρός του θηλασμού είναι και ο πιο δύσκολος, μαμά και μωρό μαθαίνουν. Η κούραση για τους νέους γονείς είναι πολύ μεγάλη. Πολύ σύντομα όμως θα βρείτε τους ρυθμούς σας και δεν θα αισθάνεστε τόσο καταβεβλημένη όσο τώρα!
Τα πάτε πολύ καλά μέχρι τώρα! Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας
Σχετικά άρθρα:
Μαία, Εκπαιδευτικός, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό