Όταν το νήπιο προτιμά να κοιμάται στο σπίτι της γιαγιάς

Όταν το νήπιο προτιμά να κοιμάται στο σπίτι της γιαγιάς

Χρειάζομαι άμεσα τη βοήθειά σας. O γιος μου τον επόμενο μήνα γίνεται 3 χρονών. Πριν 25 ημέρες γέννησα την κόρη μου. Ο γιος μου 3 ημέρες προτού γεννήσω έμεινε να κοιμηθεί στους γονείς μου, οι οποίοι μένουν ακριβώς στον από κάτω όροφο και από τότε δεν θέλει με τίποτα να ανεβεί σπίτι μας ούτε για να καθίσει, χωρίς την παρουσία της μαμάς μου.
 
Η παρουσία της αδερφής του του είναι παντελώς αδιάφορη. Προτιμά ακόμη και όταν η μαμά μου λείπει από το σπίτι να μένει με τον πατέρα μου παρά μαζί μας. Να τονίσω πως στον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης μου έπαθα σοβαρή αποκόλληση με αποτέλεσμα επειδή και ο άντρας μου δούλευε κι εγώ ήμουν στο κρεβάτι ο γιος μου να μένει πολλές ώρες με τη μαμά μου σπίτι της. 

Επιπλέον, ο γιος μου δεν έχει ολοκληρώσει την ομιλία του, λέει λίγες κουβέντες κι έτσι δεν μπορώ να συνεννοηθώ μαζί του όπως πρέπει. 

Στενοχωριέμαι πολύ και διαρκώς κλαίω… Σας παρακαλώ βοηθήστε με!! 
Ευχαριστώ!! 

Γιώτα, Εύβοια

25/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αναστασία-Τάνια Ζώτου Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Αγαπητή Γιώτα,
το αγοράκι σου στην ηλικία των 3 χρονών μπαίνει πλέον στην φαλλική φάση που είναι το ξεκίνημα της γενετήσιου σταδίου ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης!

Σε αυτή την ηλικία πολλά παιδάκια λειτουργούν αρκετά αυτόνομα και ανεξάρτητα, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί μια ικανοποιητική περίοδος φυσιολογικής προσκόλλησης κατά τη διάρκεια του στοματικού σταδίου εξέλιξης.

Τι σημαίνει αυτό; Αν το παιδάκι έχει εισπράξει την προσοχή και αποδοχή που χρειάζεται πριν τα τρία, ιδιαίτερα αν έχει θηλάσει ικανοποιητικά, έχει εδραιώσει μέσα του την αίσθηση της ασφάλειας που χρειάζεται ώστε να αποχωρίζεται εύκολα την μητέρα, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε οικείο χώρο με αγαπημένα πρόσωπα όπως παππούδες, γιαγιάδες, σταθερούς φροντιστές σε σχέση αποκλειστικότητας όχι παιδικούς σταθμούς.

Βεβαίως η εμπειρία που είχε το αγοράκι σου την περίοδο που είχες αιμορραγία στην αρχή αυτής της εγκυμοσύνης, όπου η γιαγιά και ο παππούς του έδωσαν την απαραίτητη στήριξη ενώ εσύ φαντάζομαι ήσουν αρκετά αναστατωμένη και ίσως δυσκολευόσουν να ανταποκριθείς πλήρως στις απαιτήσεις του, ενίσχυσαν την σχέση τους, χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι το επιζήμιο στην εξέλιξη του, ούτε και απειλή στην δική σας την σχέση.

‘Ολα αυτά ισχύουν με την προϋπόθεση πως η δική σου σχέση με την μητέρα και τον πατέρα σου είναι ισορροπημένες και αυτοί μπορεί να είναι δυναμικοί αλλά όχι ανταγωνιστικοί απέναντί σου.

Οπότε, μην πανικοβάλλεσαι και απόλαυσε την ανεξαρτησία του παιδιού σου. Επέτρεψέ του να αποφασίζει αυτός που θα κοιμηθεί, στο δικό σας το σπίτι ή στης γιαγιάς, Να αλλάζει όσο συχνά θέλει. Όποτε έρχεται σε σένα να τον καλοδέχεσαι, να μοιράζεσαι τα νέα σου μαζί του και να ρωτάς τα δικά του. Να τον επισκέπτεσαι στη γιαγιά με χαρά. Απόλαυσε επίσης τις ώρες που σου προσφέρει όπου μπορείς να βρίσκεσαι μόνη με το νεογέννητο μωράκι.

Δεν ασχολείται με αυτό, γιατί χρειάζεται πιθανόν κάποιο χρόνο να συνηθίσει στην παρουσία του. Φυσικά και δυσκολεύεται ως σε ένα βαθμό που έχασε την αποκλειστικότητα, κάθε πρωτότοκο παιδάκι δυσκολεύεται. Φαίνεται όμως από την επιλογή που έκανε, να προστατεύει τον εαυτό του για να ζήσει πιο ομαλά την μεταβατική αυτή περίοδο.

Μην έχεις ενοχές για τίποτε και μην αισθάνεσαι πως υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την δική σας σχέση.

Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *