Γιατί το μωρό περισσότερο πιπιλάει στο στήθος παρά θηλάζει;

Γιατί το μωρό περισσότερο πιπιλάει στο στήθος παρά θηλάζει;

Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 49 ημερών και θηλάζουμε αποκλειστικά. Τις 2 τελευταίες εβδομάδες όμως, κυρίως από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, είναι πολύ ανήσυχος, κοιμάται ελάχιστα (επάνω στο μαξιλάρι θηλασμού κατά βάση) και ηρεμεί μόνο στο στήθος.

Ανησυχώ μήπως δεν του φτάνει το γάλα μου, γιατί την περισσότερη ώρα που είναι στο στήθος πιπιλάει και δεν τρώει.

Πιπίλα δεν του έχω δώσει, θα τον βοηθούσε;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

Βίκυ, Αγία Παρασκευή
03/02/2014

Συγχαρητήρια μαμά Βίκυ.
Τα έχετε καταφέρει πολύ καλά με το θηλασμό του μικρού σας.

Από τις μετρήσεις που αναφέρετε φαίνεται ότι το μωρό σας αναπτύσσεται ικανοποιητικά. Παρόλα αυτά λέτε ότι από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα είναι ανήσυχος και ηρεμεί μόνο στο στήθος. Αναφέρετε ότι στο στήθος σας πιπιλάει και δεν τρώει. Αν έχει πάρει το γάλα που χρειάζεται δεν είναι ανησυχητικό να «πιπιλάει».

Ο θηλασμός δεν καλύπτει μόνο το διατροφικό κομμάτι για το μωρό σας αλλά και την επαφή-σύνδεση του μαζί σας. Τα βρέφη θηλάζουν για να νοιώσουν την ασφάλεια και τη σύνδεση με τη μαμά τους.

Υπάρχουν κάποιες περίοδοι στις 3 εβδομάδες, 6 εβδομάδες, 3 μήνες και 6 μήνες που τα βρέφη θηλάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η παραγωγή σε γάλα και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μικρού σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει κάποιες ημέρες.

Επιτρέψτε του να ηρεμήσει στο στήθος. Το στήθος αποτελεί για τα μωρά παρηγοριά και εκεί είναι φυσιολογικό να ικανοποιούν την ανάγκη τους αυτή.

Η πιπίλα είναι στη κυριολεξία υποκατάστατο της μητέρας όταν εκείνη δεν μπορεί να είναι διαθέσιμη. Όσο το μωρό σας έρχεται σε επαφή με το στήθος εξασφαλίζετε επαρκή παραγωγή γάλακτος. Η εισαγωγή πιπίλας δεν συνιστάται πριν τις 6 εβδομάδες αλλά και αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση θηλών και να μειώσει τη παραγωγή σας.

Συνεχίστε να τον παρηγορείτε όπως κάνετε έως τώρα. Αν δεν του έφτανε το γάλα σας δεν θα έπαιρνε το βάρος που αναφέρετε. Αν παρόλα αυτά έχετε αμφιβολίες για το αν του φτάνει το γάλα σας μιλήστε με κάποιο σύμβουλο γαλουχίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *