Η πτώση και η άνοδος των ποσοστών του μητρικού θηλασμού

Η πτώση και η άνοδος των ποσοστών του μητρικού θηλασμού

Κάποτε, η «τέχνη» του θηλασμού, περνούσε από γενιά σε γενιά…

 

Τα  ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, γνώρισαν κατακόρυφη πτώση από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι γυναίκες ήρθαν σε επαφή με το γάλα-σκόνη και στις επόμενες δεκαετίες του ’50 και του ’60 έκαναν χρήση του γάλατος εμπορίου αφού είχαν πεισθεί ότι είναι εφάμιλλο του μητρικού.

Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας μαζί με τις γαλακτοβιομηχανίες έπεισαν τις μητέρες για τη χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος του εμπορίου. Έτσι οι μητέρες, ειδικά αυτές που εργάζονταν μη έχοντας άδειες μητρότητας, προχώρησαν στην τεχνητή διατροφή.

Περισσότερα: Πώς, πότε και γιατί άλλαξαν τα πράγματα με το μητρικό θηλασμό

Στις δεκαετίες του ’60-’70 τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος έφτασαν να θεωρούνται υπερέχοντα του μητρικού γάλακτος, μια αντίληψη που «ριζώθηκε» στη συνείδηση της κοινωνίας.

Άρχισε να θεωρείται «καλό μωρό» εκείνο που έτρωγε ξένο γάλα χωρίς προβλήματα και είχε συνηθίσει να κοιμάται χωρίς να ξυπνά τους γονείς. Το αποτέλεσμα ήταν η «τέχνη» του θηλασμού, που σε παλαιότερες εποχές περνούσε από γενιά σε γενιά, να ξεχαστεί.

Μετά το 1970 υπήρξε ξανά στροφή προς το μητρικό θηλασμό. «Η προσπάθεια για επιστροφή στο μητρικό θηλασμό δεν απέδωσε γιατί οι γυναίκες δεν βοηθήθηκαν από τα ίδια τα μαιευτήρια και συνέχισαν να χορηγούν γάλα εμπορίου σε μεγάλο ποσοστό».

Ο μητρικός θηλασμός διεθνώς

Σήμερα στην Ευρώπη τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Πρωταθλήτριες φαίνεται να είναι οι Νορβηγίδες μητέρες οι οποίες θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους στη γέννηση σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100%, στους 6 μήνες κατά 80% και στους 12 μήνες κατά 40%.
Τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες είναι: 22% στη Γερμανία, 12% στη Σουηδία, 9,7% στην Αυστρία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω του 1%.

Ο μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (έρευνα του 2007) στην Ελλάδα το 89% των εγκύων έχει ήδη αποφασίσει να θηλάσει το παιδί προ της γέννησης του και το 88% των νέων μητέρων ξεκινούσε το θηλασμό του παιδιού μετά τη γέννησή του. Την πρώτη ημέρα ζωής θήλαζαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21% και στο τέλος του 3ου μήνα το 11%. Τον έκτο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενιζόταν (0,9%).
Όσον αφορά τους λόγους της διακοπής του θηλασμού περίπου 50% των γυναικών που σταμάτησαν να θηλάζουν, προέβαλαν ως βασικό λόγο διακοπής την «ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος», ενώ για το 12% ο λόγος διακοπής του θηλασμού ήταν η επιστροφή στην εργασία. Ποσοστό 30% επικαλέστηκαν προβλήματα στο στήθος (π.χ. εισέχουσες θηλές ή προωρότητα κ.λπ.), ενώ οι γυναίκες που επέλεξαν να μη θηλάσουν, επικαλέστηκαν ως αιτία την προηγούμενη αρνητική εμπειρία στο θηλασμό.
Ωστόσο σήμερα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Υπεύθυνη του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού «Αλκυόνη», Ιωάννα Αντωνιάδου, μετά από εκείνα τα θλιβερά ποσοστά θηλασμού, υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση κυρίως από το 2011 και μετά, η οποία επέφερε την αύξηση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας (στο οποίο συνετέλεσε και η κρίση, καθώς όλο και περισσότερες μητέρες δεν δουλεύουν, αλλά και το κόστος για την αγορά γάλακτος είναι για κάποιους πολύ σημαντικό).
Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ μια μελέτη υγείας στην οποία φαίνεται ότι τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας πλησιάζουν το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%.
Δημοσίευση: 18/11/2016

Σχετικά άρθρα:

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *