Νοσηλεία θηλάζουσας και συνέχιση του θηλασμού

Θηλάζω αποκλειστικά την κόρη μου 2μιση μηνών έως ότου αναγκάστηκα να νοσηλευτώ στο νοσοκομείο επειγόντως λόγω σοβαρής υδρονέφρωσης με μεγάλο λίθο στον ουρητήρα.

Για τη διάγνωση υποβλήθηκα σε αξονική και η παραμονή μου στο νοσοκομείο θα είναι περίπου 3 με 4 μέρες. Η μικρή ευτυχώς δέχτηκε εύκολα τόσο το ξένο γάλα όσο και το μπιμπερό.Στο νοσοκομείο μου συστήθηκε να αντλήσω το γάλα και μετά το εξιτήριο να συνεχίσω να θηλάζω αλλά προσπάθησα τόσο με το θήλαστρο όσο και με τα χέρια χωρίς επιτυχία.

Είναι περίπου 24 ώρες που δεν θηλάζω και το στήθος μου έχει πρηστεί. Έχω πανικοβληθεί τόσο για το πρήξιμο όσο και για το αν θα μπορέσω να συνεχίσω να θηλάζω μετά το εξιτήριο.

Μου έχουν χορηγήσει αντιβιοτικά, παυσίπονα, σκευάσματα για την αξονική και για νάρκωση. Είναι δυνατόν να έχει διακοπεί η ροή λόγω των φαρμάκων; Είναι δυνατόν να έχω τραυματίσει τους μαστούς προσπαθώντας να αντλήσω με τα χέρια; Θα μπορέσω να ξαναθηλάσω μετά από την ακτινοβολία της αξονικής; Θα είναι εύκολο να συνηθίσει και πάλι στο στήθος η μικρή;

Πριν τη διάγνωση είχα κάνει τρεις voltaren ενέσιμες, φάρμακο το οποίο στο ίντερνετ αναφέρεται ως ασφαλές για τον θηλασμό, μιλώντας όμως με ηπατολόγο μου είπε ότι περνάει στο μητρικό γάλα και είναι βαρύ για το ανώριμο ακόμα συκωτάκι του μωρού: είναι δυνατόν να της έχω ήδη προκαλέσει κάποια βλάβη;

Η συνέχιση του θηλασμού  είναι πολύ σημαντική τόσο για την κόρη μου όσο για και μένα.

Ευχαριστώ

Ναταλία, Θεσσαλονικη
18/11/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καταρχήν περαστικά σας.
Όσον αφορά την αξονική τομογραφία, όταν χρησιμοποιείται το σύνηθες ιωδιούχο σκιαγραφικό δεν απαγορεύεται ο θηλασμός, διότι η ποσότητα του φαρμάκου που τελικά απορροφάται από το μωρό, είναι ελάχιστη. Η ακτινοβολία επηρεάζει εσάς τη στιγμή που τη λαμβάνετε και όχι το μωρό σας.Για τα υπόλοιπα φάρμακα θα πρέπει να συζητήσετε, για καθένα από αυτά, με τον θεράποντα ιατρό σας. Για ακριβείς πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις ιστοσελίδες www.e-lactancia.org  ή και στο https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm.

Εντωμεταξύ θα πρέπει να βγάζετε γάλα, τόσο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόφραξης και πιθανόν μαστίτιδας, όσο και για να συντηρηθεί η παραγωγή σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ζεστό μπάνιο ή ζεστές κομπρέσες πριν την άντληση, ένα απαλό μασάζ στο στήθος και στη συνέχεια άντληση με το θήλαστρο ή με το χέρι. Για να βγάλετε με το χέρι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή και βίντεο στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της άντλησης βοηθάνε και οι συμπιέσεις στο στήθος.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη σκέψη του παιδιού σας και λίγη υπομονή από σας, θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις παροδικές αυτές δυσκολίες, μέχρι να ξαναπάρετε το μωρό σας αγκαλιά και να το θηλάσετε…

Σχετικά άρθρα:

 

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *