Σημαντικά ποσοστά αύξησης καταγράφει ο μητρικός θηλασμός στη χώρα μας

Σημαντικά ποσοστά αύξησης καταγράφει ο μητρικός θηλασμός στη χώρα μας

πλησιάζοντας το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%!

 

Με  αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού, η Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Υπεύθυνη του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού «Αλκυόνη», Ιωάννα Αντωνιάδου, σχολίασε το μητρικό θηλασμό στην Ελλάδα του 2016.

Πού κυμαίνονται τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας και πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την επιστροφή στη φύση; Πως αντιμετωπίζει ο Νεοέλληνας τη θηλάζουσα στο δρόμο ή σε ένα πολυκατάστημα; Τι γίνεται στους χώρους εργασίας; Ποιες υπουργικές αποφάσεις αναμένονται για τις γυναίκες που γεννούν και επιστρέφουν νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στη δουλειά; Τις απαντήσεις έδωσε η διακεκριμένη παιδίατρος, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου, 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Αύξηση του μητρικού θηλασμού

Η κα Αντωνιάδου σημείωσε ότι μετά τα θλιβερά ποσοστά θηλασμού στο 0,8% τον 6ο μήνα του βρέφους, που διαπίστωσε στοχευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το 2009, υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση από το 2011 με το πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ και μια σειρά από δράσεις με φορείς, πολιτεία, μητέρες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

Διαβάστε επίσης: Αποτελέσματα έρευνας για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα του 2011

Επίσης συμπλήρωσε: «Η κινητοποίηση αυτή επέφερε την αύξηση του μητρικού θηλασμού, στην οποία όμως συνετέλεσε και η κρίση, καθώς όλο και περισσότερες μητέρες δεν δουλεύουν, αλλά και το κόστος για την αγορά γάλακτος είναι για κάποιους πολύ σημαντικό.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ μια μελέτη υγείας στην οποία φαίνεται ότι τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας πλησιάζουν το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%».

Δημόσιος θηλασμός

Καθώς ακόμη και σήμερα διώκονται πολλές θηλάζουσες από δημόσιους χώρους, η κυρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στην οπισθοδρομική θεώρηση του θέματος από μέρος της ελληνικής κοινωνίας: «Φυσικά και δεν δέχονται τις γυναίκες που θηλάζουν. Έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών που τις έχουν διώξει από καφετέριες, εμπορικά κέντρα, από το δρόμο που τις κοιτάζουν περίεργα όταν θηλάζουν το μωρό τους».

Θηλασμός και εργασία

Όσον αφορά το θέμα του θηλασμού στο χώρο εργασίας, η κα Αντωνιάδου επισήμανε ότι οι γυναίκες είναι όλο και πιο πολύ σε εργασιακή ομηρία και πρέπει να γυρίζουν πολύ νωρίτερα στη δουλειά τους απ’ ότι τους επιτρέπουν τα δικαιώματά τους.

«Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος άντλησης γάλακτος. Είμαστε σε επαφή με τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, προς την κατεύθυνση να βγει μία διυπουργική απόφαση, έτσι ώστε οι γυναίκες που γυρίζουν πριν από τον έκτο μήνα στη δουλειά τους, να έχουν δύο διαλείμματα μέσα στην ημέρα τους, τα οποία να μην τους αφαιρούνται από την άδεια μητρότητας, για να μπορούν να αντλούν το γάλα τους. Κι αυτό χρειάζεται απλά μία πολυθρόνα κι ένα ψυγείο, στο πλαίσιο βέβαια μίας ιδιωτικότητας. Είναι σε διαβούλευση το θέμα αυτό».

Υποχρεωτική έγγραφη συναίνεσης της μητέρας, όταν δίνεται στο μωρό ξένο γάλα στο μαιευτήριο

Η κα Αντωνιάδου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των μαιευτηρίων και πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Επίσης έχουμε να περιμένουμε την ψήφιση, είναι στο γραφείο του Υπουργού Υγείας αυτή τη στιγμή, της υποχρεωτικής έγγραφης συναίνεσης της μητέρας, όταν δίνεται στο παιδί της ξένο γάλα στο μαιευτήριο.

Στα μαιευτήρια αυτό γίνεται συχνά ερήμην της μητέρας και η συνήθης δικαιολογία είναι η χαμηλή πρόσληψη βάρους του βρέφους. Αυτό θα πρέπει να τονίσω, αντίκειται στο δικαίωμα του μωρού να θηλάσει.

Όπως μία γάτα δεν θα έτρωγε το γάλα του σκύλου, έτσι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ανθρώπινο πλάσμα πρέπει να τρώει το γάλα της αγελάδας. Εμείς περιμένουμε τον υπουργό να το υπογράψει, για να βγει η υπουργική απόφαση, ώστε σε κάθε μαιευτήριο να υπάρχει έγγραφη συναίνεση».

Το έργο της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ»

Τέλος, η κα Αντωνιάδου αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ: «Απευθυνθήκαμε στις μητέρες βγάζοντας έναν έντυπο οδηγό για τους γονείς ο οποίος μοιράστηκε σε κάθε μητέρα που γέννησε τα τελευταία τρία χρόνια σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο στην Ελλάδα. Λειτουργήσαμε μία τηλεφωνική γραμμή το 10525 όπου παρέχει υποστήριξη για τις δυσκολίες ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στο θηλασμό. Κάναμε περισσότερα από 15 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας για το μητρικό θηλασμό. Απευθυνθήκαμε στις δομές, δήμους, περιφέρειες ώστε να αναπτυχθούν χώροι θηλασμού, αλλά και σχετικές δράσεις. Απευθυνθήκαμε στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και υπάρχουν πάνω από 50 συμβουλευτικά ιατρεία θηλασμού, τα οποία λειτουργούν με το υλικό που τους έχουμε στείλει».

Δημοσίευση: 14/11/2016
ΠΗΓΗ: medlabgr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *