Ο θηλασμός μέσα από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ο θηλασμός μέσα από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στοιχεία για την υγεία του πληθυσµού και συγκεκριµένα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία (διατροφή, κάπνισµα, άσκηση κλπ.). Για πρώτη φορά, συµπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτηµα αναφορικά µε τον μητρικό θηλασµό!


Η έρευνα

Η Έρευνα Υγείας είναι µέρος του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Προγράµµατος European Health Interview Survey, στο οποίο συµµετέχουν όλα τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα µας το 2009 και είναι πλήρως εναρµονισµένη µε αυτές των υπόλοιπων κρατών µελών της ΕΕ που διενεργούν την έρευνα.

Πρόκειται για έρευνα, που διενεργείται κάθε πέντε (5) έτη με βασικό στόχο την µελέτη και παροχή, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αναλυτικών πληροφοριών για την κατάσταση υγείας του πληθυσµού, τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τη χρήση υπηρεσιών υγείας.

To 2014, η δειγµατοληπτική Έρευνα Υγείας διενεργήθηκε σε τελικό δείγµα 8.223 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε ισάριθµα µέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό του δείγµατος ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγµένο άτοµο ηλικίας 15 ετών και άνω.

Με την έρευνα αυτή συγκεντρώνονται αναλυτικές πληροφορίες για την υγεία του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω, ανάλογα µε τα δηµογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο και ηλικία), την εκπαίδευση και την ασχολία, ενώ για πρώτη φορά, συµπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτηµα αναφορικά µε το θηλασµό.

Δείτε την πλήρη έρευνα εδώ: Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία: Έτος 2014

Η επόµενη έρευνα υγείας θα διενεργηθεί το έτος 2019.

Το ερώτημα για το θηλασμό

Το ερώτηµα συµπληρώθηκε από τις µητέρες που ερευνήθηκαν και είχαν κατά την ηµέρα διενέργειας της έρευνας παιδί ηλικίας κάτω των δύο ετών.

• Περισσότερες από 8 στις 10 (84,1%) µητέρες µε ανήλικο κάτω των δύο ετών, δήλωσε ότι θήλασε το/τα παιδί/παιδιά της.
• Από αυτές, 7 στις 10 (66,3%) θήλασαν αποκλειστικά µε µητρικό γάλα και 3 στις 10 (33,7%) µε µεικτό τρόπο (µητρικό γάλα και υποκατάστατο µητρικού).

Η διάρκεια του θηλασµού για όσες µητέρες θήλασαν αποκλειστικά µε µητρικό γάλα παρουσιάζεται στο γράφηµα παρακάτω και σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Περισσότερες από 3 στις 10 (29,4%) θήλασαν περισσότερους από 6 και λιγότερους από 12 µήνες και
• Περίπου 2 στις 10 (16,4%) θήλασαν περισσότερο από 12 µήνες.

Δημοσίευση: 1/9/2016
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *