Το Φιλικό προς τον Μητρικό Θηλασμό Παιδιατρικό Ιατρείο: Μεγιστοποιώντας την παροχή φροντίδας σε βρέφη και παιδιά
Μία σημαντική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics τον Μάιο 2013. Η έρευνα αφορούσε ένα πλαίσιο ενός παιδιατρικού ιατρείου στην κοινότητα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Μετάφραση:
Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Εκεί εφαρμόστηκε ένα κλινικό πρωτόκολλο, βασισμένο στο κλινικό πρωτόκολλο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλουχίας (Academy of Breastfeeding Medicine) «Το Φιλικό προς τον Μητρικό Θηλασμό Παιδιατρικό Ιατρείο: Μεγιστοποιώντας την παροχή φροντίδας σε βρέφη και παιδιά».
Οι ερευνητές είχαν στόχο να εξετάσουν κατά πόσο η εφαρμογή ενός προγράμματος ιατρικής φροντίδας βασισμένου στο παραπάνω κλινικό πρωτόκολλο επηρεάζει τα ποσοστά θηλασμού μέσα σε ένα πλαίσιο πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας υγείας. Η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού αναγνωρίζεται ως σημαντική προτεραιότητα δημόσιας υγείας.
Το παραπάνω κλινικό πρωτόκολλο για ένα φιλικό προς το θηλασμό παιδιατρείο εφαρμόστηκε για την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με τον θηλασμό σε μια κλινική πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας.
757 δυάδες μητέρας – βρέφους συμπεριλήφθησαν στη μελέτη. Ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν του τύπου πριν και μετά την παρέμβαση – before and after the intervention. Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές αφορούσαν αυτά τα βρέφη σε 5 διαφορετικά χρονικά σημεία, μέσα στο μαιευτήριο, στην πρώτη επίσκεψη νεογέννητου μετά το εξιτήριο, στους 2 μήνες, 4 μήνες και 6 μήνες μετά την γέννηση, σε επισκέψεις ρουτίνας στο παιδιατρικό ιατρείο.
Οι επιστήμονες συνέκριναν την ομάδα παιδιών πριν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου με την ομάδα μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ώστε να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα τω ν κατευθυντήριων γραμμών ως μεθόδου για να αυξηθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού.
Διαπιστώθηκε ότι στο γκρουπ βρεφών μετά την εφαρμογή των τεκμηριωμένων κλινικών πρακτικών, τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένα και στις 5 χρονικές στιγμές, δηλαδή από το μαιευτήριο έως και 6 μήνες μετά την γέννηση.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι, ο ποικίλος πληθυσμός βρεφών στο συγκεκριμένο παιδιατρικό ιατρείο εμφάνισε αυξημένα ποσοστά έναρξης θηλασμού και αποκλειστικότητας θηλασμού, μετά την εφαρμογή του φιλικού προς τον θηλασμό πρωτοκόλλου της Διεθνούς Ακαδημίας της Γαλουχίας.
Οι οικογένειες που απολαμβάνουν φροντίδα πρωτοβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης η οποία ακολουθεί σύγχρονα τεκμηριωμένα κλινικά πρωτόκολλα στην ιατρική της γαλουχίας – breastfeeding medicine, breastfeeding management – έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αυξημένα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.
Επομένως, ο παιδίατρος στην εξωνοσοκομειακή πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, στην κοινότητα, μπορεί, με προϋπόθεση κατάλληλη εκπαίδευση και συμμόρφωση των κλινικών του πρακτικών σε κλινικά πρωτόκολλα βασισμένα στα τελευταία δεδομένα τεκμηριωμένης ιατρικής της γαλουχίας, να έχει σημαντικά θετική επίδραση στην βρεφική διατροφή, στην αύξηση της διάρκειας και της αποκλειστικότητας του μητρικού θηλασμού.
Πηγή: Corriveau KS et al. Evaluation of an Office Protocol to Increase Exclusivity of Breastfeeding. Pediatrics. 2013 May;131(5):942-50.
Σχετικά άρθρα:
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com