Νέες συστάσεις του Π.Ο.Υ. για την προγεννητική φροντίδα

Νέες συστάσεις του Π.Ο.Υ. για την προγεννητική φροντίδα

Οι έγκυες πρέπει να έχουν πρόσβαση στη σωστή φροντίδα τη σωστή στιγμή λέει ο Π.Ο.Υ.!

 

Ο Π.Ο.Υ. έχει εκδώσει μια νέα σειρά συστάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της προγεννητικής φροντίδας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιγένειας και των επιπλοκών εγκυμοσύνης και να δώσει στις γυναίκες μια θετική εμπειρία εγκυμοσύνης.

Πέρυσι, εκτιμάται ότι 303.000 γυναίκες πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, 2,7 εκατομμύρια βρέφη έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής και 2,6 εκατομμύρια μωρά ήταν θνησιγενή.

Η ποιοτική υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μπορεί να αποτρέψει πολλούς από αυτούς τους θανάτους, ωστόσο παγκοσμίως μόνο το 64% των γυναικών λαμβάνουν προγεννητική φροντίδα, τέσσερις ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η προγεννητική φροντίδα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για τους παρόχους υγείας να παρέχουν φροντίδα, υποστήριξη και πληροφόρηση σε έγκυες γυναίκες. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καλής διατροφής, την ανίχνευση και την πρόληψη ασθενειών, παροχή συμβουλών οικογενειακού προγραμματισμού και την υποστήριξη των γυναικών που μπορεί να αντιμετωπίζουν συντροφική βία.

“Αν πρόκειται οι γυναίκες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες προγεννητικής φροντίδας και να επιστρέφουν όταν είναι η ώρα να αποκτήσουν το μωρό τους, πρέπει να λαμβάνουν καλής ποιότητας φροντίδα σε όλη την εγκυμοσύνη τους», λέει ο Dr Ian Askew, Διευθυντής της Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του Π.Ο.Υ. «Η εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία για όλες τις γυναίκες και οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα που να σέβεται την αξιοπρέπειά τους».

 

Συστάσεις του Π.Ο.Υ. για την προγεννητική φροντίδα

Το νέο μοντέλο προγεννητικής φροντίδας του Π.Ο.Υ. αυξάνει τον αριθμό των επαφών που έχει μια έγκυος γυναίκα με τους παρόχους υγείας σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης της από τέσσερις σε οκτώ.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη συχνότητα προγεννητικής επαφής των γυναικών και των έφηβων κοριτσιών με το σύστημα υγείας σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα θνησιγένειας. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες ευκαιρίες για τον εντοπισμό και τη διαχείριση πιθανών προβλημάτων. Τουλάχιστον οκτώ επαφές  προγεννητικής φροντίδας μπορεί να μειώσουν τους περιγεννητικούς θανάτους έως και κατά 8 ανά 1.000 γεννήσεις, σε σύγκριση με τουλάχιστον τέσσερις επισκέψεις.

Το νέο μοντέλο αυξάνει τις εκτιμήσεις για τον εντοπισμό προβλημάτων σε μητέρες και έμβρυα, βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των παρόχων υγείας και των εγκύων γυναικών και αυξάνει την πιθανότητα των θετικών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης.

Συνιστά οι έγκυες γυναίκες να έχουν την πρώτη τους επαφή κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, με τις επακόλουθες επαφές να λαμβάνουν χώρα στις 20, 26, 30, 34, 36, 38 και 40 εβδομάδες κύησης.

«Η όλο και καλύτερη ποιότητα επαφής μεταξύ όλων των γυναικών και των παρόχων υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα διευκολύνει την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων, την έγκαιρη ανίχνευση κινδύνων, μειώνει τις επιπλοκές αλλά και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας», λέει ο Dr Anthony Costello, Διευθυντής της Μητρικής, Νεογνικής, Παιδικής και Εφηβικής υγείας του Π.Ο.Υ. “Η προγεννητική φροντίδα για τις πρωτότοκες μητέρες είναι κλειδί. Αυτό θα καθορίσει το πώς θα χρησιμοποιούν την προγεννητική φροντίδα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.”

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν 49 συστάσεις που περιγράφουν τί φροντίδα πρέπει να λαμβάνουν οι έγκυες γυναίκες σε κάθε μία από τις επαφές τους με το σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη βέλτιστη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και τη χρήση ουσιών, την ελονοσία και της πρόληψης του HIV, εξετάσεις αίματος και εμβολιασμού κατά του τετάνου, μετρήσεις του εμβρύου συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπερήχων και συμβουλές για την αντιμετώπιση κοινών φυσιολογικών συμπτωμάτων όπως ναυτία, πόνο στην πλάτη και δυσκοιλιότητα.

«Η συμβουλευτική για την υγιεινή διατροφή, τη βέλτιστη διατροφή και τί βιταμίνες ή μέταλλα θα πρέπει να παίρνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες αλλά και τα αναπτυσσόμενα μωρά τους, να παραμείνουν υγιείς σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέρα από αυτή», λέει ο Dr Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Π.Ο.Υ.

Συνιστώντας μια αύξηση στη συχνότητα των επαφών μιας εγκύου γυναίκας με τον πάροχο υγείας της, ο Π.Ο.Υ. επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα της προγεννητικής φροντίδας και τη μείωση της μητρικής και περιγεννητικής θνησιμότητας μεταξύ όλων των πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων κοριτσιών και εκείνων που είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές ή συγκρουσιακές καταστάσεις.

Οι συστάσεις του Π.Ο.Υ. επιτρέπουν ευελιξία για τις χώρες στο να χρησιμοποιούν διαφορετικές επιλογές για την παροχή προγεννητικής φροντίδας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως η περίθαλψη μπορεί να παρασχεθεί μέσω μαιών ή άλλου εκπαιδευμένου προσωπικού υγείας, σε εγκαταστάσεις υγείας ή μέσω των υπηρεσιών της κοινότητας. Η “επαφή” μιας γυναίκας με τον πάροχο προγεννητικής φροντίδας της θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή “επίσκεψη”, να είναι παροχή φροντίδας και υποστήριξης σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενδεικτικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Μοντέλο προγεννητικής φροντίδας με τουλάχιστον οκτώ επαφές, συνιστάται για να μειώσει την περιγεννητική θνησιμότητα και να βελτιώσει την εμπειρία της φροντίδας των γυναικών.
  • Συμβουλευτική για την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ημερήσια λήψη από του στόματος συμπληρωμάτων σιδήρου και φυλλικού οξέος με 30 mg έως 60 mg στοιχειακού σιδήρου και 400 μg (0,4 mg) φυλλικού οξέος για τις έγκυες γυναίκες, για την πρόληψη της μητρικής αναιμία, της επιλόχεια σήψης, του χαμηλού βάρους γέννησης και του πρόωρου τοκετού.
  • Αντιτετανικός εμβολιασμός συνιστάται για όλες τις έγκυες γυναίκες, ανάλογα με την προηγούμενη έκθεση τους σε εμβολιασμό κατά του τετάνου, για την πρόληψη της νεογνικής θνησιμότητας από τέτανο.
  • Ένα υπερηχογράφημα πριν τις 24 εβδομάδες κύησης (πρώιμος υπέρηχος) συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες για να εκτιμηθεί η ηλικία κύησης, να βελτιωθεί η ανίχνευση εμβρυϊκών ανωμαλιών και πολλαπλών εγκυμοσύνων, να μειωθεί η διέγερση τοκετού για τις τελειόμηνες εγκυμοσύνες και να βελτιωθεί η εμπειρία της εγκυμοσύνης της γυναίκας.
  • Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να ρωτούν όλες τις έγκυες γυναίκες σχετικά με τη χρήση τους σε αλκοόλ και άλλων ουσιών (στο παρελθόν ή στο παρόν) όσο το δυνατόν νωρίτερα στην εγκυμοσύνη και σε κάθε προγεννητική επίσκεψη.
~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Δημοσίευση: 11/11/2016

Mετάφραση: mitrikosthilasmos.com
ΠΗΓΗ: who.int
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *