Τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, γνώρισαν κατακόρυφη πτώση από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι γυναίκες ήρθαν σε επαφή με το γάλα-σκόνη και στις επόμενες δεκαετίες του ’50 και του ’60 έκαναν χρήση του γάλατος εμπορίου αφού είχαν πεισθεί ότι είναι εφάμιλλο του μητρικού.
Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας μαζί με τις γαλακτοβιομηχανίες έπεισαν τις μητέρες για τη χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος του εμπορίου. Έτσι οι μητέρες, ειδικά αυτές που εργάζονταν μη έχοντας άδειες μητρότητας, προχώρησαν στην τεχνητή διατροφή.
Περισσότερα: Πώς, πότε και γιατί άλλαξαν τα πράγματα με το μητρικό θηλασμό
Στις δεκαετίες του ’60-’70 τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος έφτασαν να θεωρούνται υπερέχοντα του μητρικού γάλακτος, μια αντίληψη που «ριζώθηκε» στη συνείδηση της κοινωνίας.
Άρχισε να θεωρείται «καλό μωρό» εκείνο που έτρωγε ξένο γάλα χωρίς προβλήματα και είχε συνηθίσει να κοιμάται χωρίς να ξυπνά τους γονείς. Το αποτέλεσμα ήταν η «τέχνη» του θηλασμού, που σε παλαιότερες εποχές περνούσε από γενιά σε γενιά, να ξεχαστεί.
Μετά το 1970 υπήρξε ξανά στροφή προς το μητρικό θηλασμό. «Η προσπάθεια για επιστροφή στο μητρικό θηλασμό δεν απέδωσε γιατί οι γυναίκες δεν βοηθήθηκαν από τα ίδια τα μαιευτήρια και συνέχισαν να χορηγούν γάλα εμπορίου σε μεγάλο ποσοστό».
Ο μητρικός θηλασμός διεθνώς
Ο μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα
Σχετικά άρθρα:
- Γιατί και πώς εξακολουθεί ο θηλασμός να είναι ένα κάπως μυστηριώδες θέμα για πολλές γυναίκες
- Ο παιδίατρος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά θηλασμού
- Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας της περιγεννητικής και βρεφικής περιόδου
- Η προγεννητική εκπαίδευση της εγκύου βοηθάει στην επιτυχία του θηλασμού
- Προαγωγή μητρικού θηλασμού και με το νόμο πλέον στην Ελλάδα! (ΦΕΚ 4316/2014)
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com