Γιατί το βράδυ αυξάνεται ο χρόνος θηλασμού; Μήπως δεν χορταίνει;

Γιατί το βράδυ αυξάνεται ο χρόνος θηλασμού; Μήπως δεν χορταίνει;

Γεια σας. Έχω έναν μπέμπη 1 μηνός και παλεύουμε μέχρι τώρα αρκετά καλά, μετά από δυσκολίες, τον αποκλειστικό θηλασμό. Τη μέρα το γεύμα μας κρατάει περίπου ένα τέταρτο με μισή ώρα και η συχνότητα είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν κάθε μια ώρα, μπορεί και μετά από ένα εικοσάλεπτο ακόμα να ακολουθεί καινούριο γεύμα. 

Τα βράδια όμως παρατηρώ ότι αυξάνεται ο χρόνος του γεύματος πάρα πολύ, φτάνει και 2 ώρες, μπορεί και 3, χωρίς ο μικρός να αφήνει το στήθος από το στόμα του. Μάλιστα μετά τη μισή ώρα περίπου σταματά να καταπίνει ηχηρά και αργά και τον βλέπω ότι γίνεται ανήσυχος, χωρίς όμως να αφήνει το στήθος μόνος του. 

Αναρωτιέμαι μήπως δεν χορταίνει τη νύχτα και αν πρέπει να τον αλλάζω στήθος όταν τον βλέπω να γίνεται ανήσυχος. Πώς μπορώ όμως να αυξήσω την παραγωγή από το στήθος το βράδυ αν τον αλλάξω στήθος και πώς θα ξέρω ότι θα παίρνει και το λιπαρό γάλα; 

Επίσης, μήπως έχει έρθει η ώρα να εφαρμόσω τον κανόνα γεύμα ανά στήθος; Και αυτό πώς ακριβώς; Όταν αφήσει το δεξί στήθος, για παράδειγμα, και ξαναθέλει φαγητό μετά από ένα 10λεπτο, αυτό σημαίνει νέο γεύμα και κατ’ επέκταση αλλαγή στήθους; 

Γενικώς ο μπέμπης δεν τρώει πια τα χεράκια του ποτέ μέσα στη μέρα μιας και για κάθε κλαματάκι τον βάζω στο στήθος για παρηγοριά. Μήπως κάνω λάθος; Μήπως με μένα έχει μάθει να ηρεμεί μόνο στο στήθος αφού αυτό του προσφέρω;

Σας ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείτε για τα πολλά ερωτήματα!

Χρύσα, Αθήνα

26/02/2016
Απαντά η Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Χρύσα,
Συγχαρητήρια για το μωράκι σας και για την αποφασιστικότητα σου να το θηλάσεις αποκλειστικά.

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω πως ο μπέμπης παρουσιάζει μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Τόσο οι συχνοί πρωινοί του θηλασμοί όσο και τα μαραθώνια βράδυνα του γεύματα δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι δεν χορταίνει. Η περιγραφή σου δείχνει ένα απολύτως φυσιολογικό μωράκι ενός μήνα που φροντίζει θηλάζοντας να εξασφαλίσει την ιδανική για αυτό ανάπτυξη. Και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει μια χαρά.

Οι συχνοί θηλασμοί δεν είναι μόνο φυσιολογικοί και αναμενόμενοι στα νεογέννητα αλλά είναι και απαραίτητοι. Απαραίτητοι για να θρέψουν ένα μωράκι με στομάχι που δεν ξεπερνά την μπουνίτσα του, για να εξασφαλίσουν επαρκή παραγωγή γάλακτος στη μητέρα και για να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση του στην ζωή έξω από την ασφαλή και ζέστη μήτρα στην οποία βρισκόταν για 9 μήνες.

Σχετικά με την περιεκτικότητα σε λίπος, το πιο αραιό και το πιο λιπαρό γάλα δεν είναι διαφορετικός τύπος γάλακτος – είναι το ίδιο γάλα σε διαφορετικές φάσεις του γεύματος. Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ τους και η αλλαγή είναι πολύ σταδιακή.

Μια αγαπημένη παρομοίωση που είχα διαβάσει κάπου, συγκρίνει αυτή τη μετάβαση με το να ανοίγεις τη βρύση στο ζεστό νερό. Στην αρχή το νερό είναι κρύο αλλά γίνεται ολοένα και πιο ζεστό όσο το νερό τρέχει. Έτσι όσο το μωρό θηλάζει η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λίπος αυξάνει. Αν έχεις ώρες να ανοίξεις τη βρύση στο ζεστό νερό, θα πρέπει το νερό να ξαναζεσταθεί από την αρχή, αν όμως την ανοίξεις σχετικά σύντομα το νερό θα είναι ήδη χλιαρό.

Όσο πιο μεγάλο το διάστημα μεταξύ των γευμάτων τόσο λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος έχει αρχικά το γάλα, ενώ όσο πιο κοντινά μεταξύ τους είναι τα γεύματα ξεκινούν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χρειάζεται να δίνεις ένα στήθος τη φορά μέχρι το μωρό να το αφήσει. Ένα μωρό που είναι χορτασμένο συνήθως βγαίνει μόνο του από το μαστό. Μετά μπορείς να το κρατήσεις λίγο να ρευτεί ή να το αλλάξεις. Αν το μωρό είναι ακόμα πεινασμένο μπορείς να δώσεις το άλλο στήθος για όσο θέλει και στο επόμενο γεύμα να ξεκινήσεις από το δεύτερο μαστό.

Όλα τα μωρά θέλουν να θηλάζουν για παρηγοριά και κάποια το έχουν ανάγκη περισσότερο από αλλά. Αν έχεις την αίσθηση πως το μωρό σου θηλάζει ασταμάτητα να ξέρεις πως αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα, σύντομα ο χρόνος που θα χρειάζεται στο στήθος θα μειωθεί. Μπορείς ίσως να δοκιμάσεις ένα μάρσιπο και έτσι όταν σε νιώθει κοντά του ενδεχομένως να ελαττωθεί η ανάγκη να θηλάζει τόσο πολύ.

Ακόμα είναι σημαντικό να θυμάσαι πως θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή είναι και ανατροφή. Είναι παρηγοριά, ασφάλεια, χαλάρωση, ζεστασιά, αγάπη και πολλά ακόμα. Για αυτό και καλά κάνεις και προσφέρεις συχνά και χωρίς περιορισμούς το στήθος σου στο μωράκι σας.

Καλή συνέχεια και σου εύχομαι να απολαύσεις το θηλασμό!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *