Το βράδυ που το μωρό ξυπνά κάθε μια ώρα να το θηλάζω ή όχι;

Το βράδυ που το μωρό ξυπνά κάθε μια ώρα να το θηλάζω ή όχι;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών το οποίο έχει 72 εκατοστά ύψος και 10 κιλά βάρος. Θήλασε αποκλειστικά μέχρι και τους 5,5 μήνες όπου ξεκίνησε και τροφές παράλληλα με τον θηλασμό.

Το ύψος του ήταν πάντα στο ανώτερο φυσιολογικό ή και λίγο πάνω από τις καμπύλες και το βάρος πάντα λίγο πάνω από τις καμπύλες. Από 2 μηνών περίπου κοιμόταν όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνά για να θηλάσει μέχρι τους 4,5 μήνες όπου άρχισε να ξυπνά 2-3 φορές μέσα στη νύχτα.

Το τελευταίο διάστημα όμως, πολύ συχνά, ξυπνά κάθε μια ώρα και καταφέρνει να κοιμηθεί μόνο με θηλασμό. Η παιδίατρος μου συνέστησε να μην τον θηλάζω πάνω από 2 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί δεν πιστεύει πως ξυπνά τόσο συχνά επειδή πεινά, αλλά από ψυχική εξάρτηση, και πως δεν έχει νόημα να τον ταΐζω τόσο συχνά για να μην βαραίνει το στομάχι του αλλά και για να μην ξεφύγει στο βάρος ακόμα πιο πολύ.

Μου συνέστησε λοιπόν τις υπόλοιπες φορές που ξυπνά να του δίνω χαμομήλι για να ξεδιψά ή να τον καθησυχάζω μέχρι να ξανακοιμηθεί. Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε αυτό. Να αναφέρω επίσης πως το μπιμπερό δεν το έχει μάθει και δεν το δέχεται και πως σε 2 μήνες επιστρέφω στην εργασία μου και δεν θα μπορώ να τον θηλάζω το βράδυ μιας και θα επιστρέφω πιο αργά από την ώρα που κοιμάται. Πως να το διαχειριστώ;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παυλίνα, Αθήνα
29/01/2014
Αγαπητή Παυλίνα,
η  συμβουλή μου είναι να αφήσεις το μωρό σου να εκφράζει τις ανάγκες του, δηλ. να τού επιτρέπεις να θηλάζει όσο θέλει ακόμη και την νύχτα.

Όταν είναι να επιστρέψεις στην εργασία σου, 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, κάνε τράπεζα γάλακτος, για να έχεις απόθεμα γάλακτος…

Μπορεί όποιος θα προσέχει το μωρό σου, όσο εσύ απουσιάζεις, να του δίνει το δικό σου γάλα με cup feeding (κυπελλάκι ή με άλλα βοηθητικά μέσα), δεν είναι απαραίτητο το μπιμπερό και δεν το συστήνουμε…

Επίσης η εισαγωγή των στερεών ξεκινά μετά τον έκτο μήνα και εδώ έγινε λίγο νωρίτερα και μειώθηκαν και οι θηλασμοί. Για να διατηρηθεί επαρκή παραγωγή γάλακτος, καλό είναι να θηλάζουμε 4-5 φορές ημερησίως.

Για περισσότερες πληροφορίες, εάν βρεις δυσκολίες  απευθύνσου σε έναν ειδικό στον θηλασμό, παιδίατρο.

Καλή  δύναμη στην προσπάθεια σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *