Ξυπνά τη νύχτα κάθε δυο ώρες για να θηλάζει. Τι θα κάνω;

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την ομάδα σας, καθώς χάρη σε σας παίρνουμε δύναμη εμείς οι μανούλες να συνεχίζουμε να δίνουμε στα μωράκια μας ότι πολυτιμότερο έχουμε εκτός από την αγάπη μας!

Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών, το οποίο και συνεχίζω να θηλάζω χωρίς μέχρι τώρα να του έχω δώσει ξένο γάλα. Το πρόβλημά μου είναι ότι το μωράκι μου συνεχίζει να ξυπνά τη νύχτα κάθε δυο ώρες τουλάχιστον για να θηλάζει με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται ούτε αυτό ούτε και εγώ!

Σημειωτέον, αρνείται από την αρχή να πάρει πιπίλα και επίσης τον κοιμίζω δίπλα μου αφενώς γιατί μέχρι τώρα με βόλευε ώστε να μην σηκώνομαι τη νύχτα αφετέρου γιατί ήθελα να τον επιβλέπω όση ώρα κοιμόταν για να είμαι ήσυχη! Δεν έχει πρόβλημα να κοιμάται και στην κούνια του στο δωμάτιο του που τον έχω δοκιμάσει, απλά ξυπνά συνέχεια με αποτέλεσμα εγώ να πηγαινοέρχομαι μέσα στη νύχτα!

Ο γιατρός του εδώ στην Γερμανία μου είπε ότι εγώ τον έχω μάθει έτσι, ώστε όταν ξυπνά τη νύχτα από κάποιο όνειρο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο να του προσφέρω το στήθος μου και για αυτό το λόγο και αυτός όταν ξυπνά, αντί να προσπαθήσει από μόνο του να ξανακοιμηθεί, περιμένει θηλασμό !

Μου συνέστησε να τον αφήσω να κλαίει κάποιες νύχτες χωρίς να κάνω κάτι ώσπου να συνηθίσει να κοιμάται μόνος! Εγώ όμως δεν ξέρω αν μπορώ να αντέξω να ακούω το μωρό μου να κλαίει και να μην κάνω τίποτα… Άλλοι μου προτείνουν το βράδυ να του δίνω ξένο γάλα πριν κοιμηθεί…

Είμαι σε απόγνωση… Εσείς τι μου προτείνετε; Έχω κουραστεί πολύ…
Μαρία, Γερμανία

16/09/2015
Απαντά η Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Οι συχνές αφυπνίσεις τη νύχτα είναι (δυστυχώς!) αρκετά συχνό φαινόμενο και σε αυτή την ηλικία.

Τα μωράκια ξυπνάνε είτε γιατί διψάνε, είτε γιατί πεινάνε, είτε γιατί ολοκλήρωσαν έναν κύκλο ύπνου και χρειάζονται βοήθεια για να ξανακοιμηθούν, είτε πολύ απλά για να δουν τη μαμά τους…

Αν έχετε το κουράγιο, συνεχίζετε να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Το να τον έχετε μαζί στο κρεβάτι σας, ενώ τηρείτε βασικούς κανόνες ασφαλείας, διευκολύνει και τον δικό σας ύπνο.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να μην τον θηλάζετε κάθε φορά, μπορείτε να του δώσετε κάτι άλλο να πιει, όπως νερό (δεν έχετε λόγο να του δώσετε ξένο γάλα) ή να του διαβάσετε ένα παραμύθι, να τον κρατήσετε στην αγκαλιά σας ή να προσπαθήσει να τον κοιμίσει ο μπαμπάς του. Το σημαντικό είναι να σας αισθάνεται δίπλα του, ακόμη κι αν δε θηλάσει.

‘Ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί μέρες για να έχει κάποιο αποτέλεσμα, γι’ αυτό πρέπει να διαθέτετε αρκετή υπομονή. Και η αλήθεια είναι πως, το να τον βάλετε στο στήθος, έστω κάποιες στιγμές, μπορεί να είναι ευκολότερο.

Μακάρι να υπήρχε μια μαγική συνταγή, με άμεσο αποτέλεσμα, για όλες τις μαμάδες και για όλα τα μωρά, αλλά ειλικρινά δε νομίζω ότι υπάρχει!

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε μέσα στην ημέρα όσο μπορείτε κι έχετε υπόψη σας ότι το μωρό σας αργά ή γρήγορα θα μεγαλώσει, θα ωριμάσει και κάποια στιγμή θα σταματήσει να ξυπνάει τα βράδια. Αυτό, όσο κι αν σας φαίνεται πολύ μακρινό αυτή την περίοδο, συμβαίνει σε όλα τα μωρά! (…κάποια στιγμή!).

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *