Γιατί το 2 χρόνων παιδί μου κάνει συχνούς βραδινούς θηλασμούς;

Γιατί το 2 χρόνων παιδί μου κάνει συχνούς βραδινούς θηλασμούς;

Γεια σας!
Η μικρή μου είναι 2 χρόνων και εξακολουθεί να ξυπνάει 2-3 φορές τη νύχτα για να θηλάσει. Να σας αναφέρω κάποια πράγματα για τη διατροφής της για να έχετε μία εικόνα για το παιδί.

Θήλασε 6 μήνες αποκλειστικά και στη συνέχεια ήταν ελεύθερη να φάει ό,τι θέλει (υγιεινά πάντα) όσο θέλει και όποτε θέλει. Δεν έχει φάει τίποτα συσκευασμένο, ούτε καν κρέμες (δεν της άρεσαν).

Τρώει σε καθημερινή βάση φρούτα και ξηρούς καρπούς, απεχθάνεται το κρέας, 2 φορές την εβδομάδα όσπρια και 2 ψάρι και όλα αυτά σε μικροποσότητες (π.χ.1 καρύδι και μετά από μία ώρα μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι και μετά από 2 ώρες λίγο παστέλι, έτσι πάει όλη η μέρα της). Ακόμα και το μεσημεριανό της δεν υπερβαίνει ποτέ τις 2 κουταλιές της σούπας.

Είναι ένα κανονικό παιδί (0,87 ύψος,10,500 βάρος), υγιές (με συχνές ιωσούλες λόγω παιδικού), με ανεπτυγμένο λόγο και ιδιαίτερα ενεργητικό και κινητικό. Θηλάζει 3-5 φορές την ημέρα, ανάλογα με το δικό μου ωράριο και πίνει 1 λίτρο τη βδομάδα κατσικίσιο γάλα, ίσως και λιγότερο. Τυρί τρώει ελάχιστο έως καθόλου. (Όπως καταλάβατε δεν τρώει τίποτα ζωικό, ούτε αυγά). Ποτέ δεν την πίεσα να φάει οτιδήποτε. Έχει ιδιαίτερες γεύσεις, π.χ. τρελαίνεται για ακτινίδια, ξινό τραχανά και ξηρούς καρπούς.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Το βράδυ ξυπνάει τουλάχιστον 2 φορές και πίνει γάλα (σσ πίνει γάλα, δε με πιπιλίζει) και ξανακοιμάται αμέσως. Γιατί; Μήπως της λείπει κάτι από τον οργανισμό της; (Οι εξετάσει αίματος που είχαμε κάνει πριν λίγους μήνες ήταν καλές). Πεινάει; Είναι συνήθεια; Είναι όλα μαζί;

Μετά από 2 χρόνια έχει αρχίσει να με κουράζει. Η μέρα μου είναι πολλές φορές δύσκολη λόγω, όχι της έλλειψης ύπνου, αλλά της διακοπής του. Δεν ξέρω τι να κάνω. Δε θέλω να αποθηλάσω ακόμα. Μας αρέσει και των δύο.

Τι θα μπορούσα να κάνω για να διαρκεί ο βραδινός της ύπνος; (κοιμάται 10-11 ώρες το βράδυ και 2-1 την ημέρα, ποτέ δεν υπερβαίνει τις 12 συνολικά, πολλές φορές θα έλεγα ότι είναι 11 στο 24ωρο). Άλλες φορές θα φάει το βράδυ κι άλλες καθόλου, δεν την επηρεάζει αυτό. Θα ξυπνήσει σταθερά 2-3 φορές για γάλα.

(Συγνώμη αν είναι μπερδεμένες οι πληροφορίες, αλλά προσπάθησα να σας δώσω όσο περισσότερες μπορούσα).

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Μία νυσταγμένη μαμά!

Κατερίνα, Αθήνα

23/07/2015
Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου Παιδίατρος MB ChB MRCPCH, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Κατερίνα,
Μπράβο για την υπομονή σου και την όμορφη ανατροφή που δίνεις στην κορούλα σου.

Σίγουρα το ότι δεν τρώει ολοκληρωμένα γεύματα, δεν τρώει καθόλου ζωική πρωτεΐνη και ότι άλλο τρώει είναι σε πολύ μικρές ποσότητες σημαίνει ότι χρειάζεται τους νυχτερινούς θηλασμούς για να συμπληρώνει τις θερμίδες που χρειάζεται.

Δεν ξέρω αν στις αναλύσεις που κάνατε έχετε ελέγξει τον σίδηρο αλλά θα ήταν η πρώτη μου ανησυχία.

Αφού το μωράκι σου δεν είναι υπέρβαρο, σημαίνει ότι χρειάζεται τους βραδινούς θηλασμούς.

Σίγουρα πολλά παιδάκια της ηλικίας της θηλάζουν την νύχτα για να ξανακοιμηθούν ή για να πιπιλίσουν αλλά στη δική σας περίπτωση θεωρώ ότι τρώει καλά. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων αλλά και σιδήρου και πρωτεΐνης μέσα στη μέρα.

Σίγουρα αυτό πρέπει να γίνει χωρίς πίεση αλλά είναι σημαντικό να έχετε ένα πρόγραμμα στο φαγητό σας και να ενθαρρύνεται τα οικογενειακά γεύματα όπου θα κάθεστε όλοι γύρω από το τραπέζι και να τρώτε.

Αν δεν την βρίσκεις δεκτική η εισήγησή μου θα ήταν να μιλήσεις και με ειδικό παιδοδιαιτολόγο, διατροφολόγο για να δούμε και τις ελλείψεις που έχει αυτή η διατροφή και πως να τις καλύψουμε.

Καλή επιτυχία

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *