Σε 1 μήνα ξεκινάμε στο μωράκι μου στερεές τροφές και θα ήθελα να μου πείτε ποιός είναι ο μικρότερος αριθμός θηλασμών μέσα στην ημέρα ώστε να είμαι σίγουρη ότι ”έχω” αρκετό γάλα.
Αυτό που είχε συμβεί στο πρώτο μου παιδί είναι ότι αντικαταστήσαμε σταδιακά το πρωινό του, το μεσημεριανό και το απογευματινό του γεύμα με κρέμες (φρούτα, λαχανικά κτλ) και “κατέληξα” να του δίνω το γάλα μου μόνο πρωί και βράδυ (είχε σταματήσει να ξυπνάει μέσα στη νύχτα από τον 11ο μήνα και μετά). Είχα φτάσει να θεωρώ πως δεν πίνει αρκετό γάλα, απλά πιπίλιζε για την ευχαρίστηση του.Επειδή δε θέλω να γίνει ξανά το ίδιο και με τον δεύτερο γιο μου, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πως να χειριστώ την κατάσταση (όχι μόνο τις πρώτες εβδομάδες που δοκιμάζει τις στερεές αλλά κυρίως αργότερα όταν έχει πια “για τα καλά” βάλει τις άλλες τροφές στη ζωή του) ώστε να συνεχίσω να θηλάζω αλλά να είμαι σίγουρη ότι το μωρό όντως πίνει και χορταίνει;
Σας ευχαριστώ
Βανέσσα, Γαλάτσι
24/07/2015 |
Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να συνεχίσετε να θηλάζετε και το δεύτερο παιδί σας μέχρι να συμπληρώσει και το δεύτερο έτος της ηλικίας του. Ακολουθείτε το δρόμο της φύσης, της πραγματικής αγάπης και της υπευθυνότητας.
Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι απόλυτα φυσιολογική, πάνω από το μέσο όρο και μάλιστα στην 80η εκατοστιαία θέση (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας παραθέσατε).
Το μητρικό γάλα μετά τον 6ο μήνα αποτελεί υψηλής ποιότητας τροφή και συνεχίζει να καλύπτει σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών του βρέφους και του μικρού παιδιού, ιδιαίτερα σε πρωτεΐνη και βιταμίνες. Προσφέρει επίσης ανοσολογική προστασία και αναπτυξιακούς παράγοντες σε όλη τη διάρκεια που το παιδί θηλάζει.
Η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών μετά τον 6ο μήνα είναι η αρχή της σταδιακής διαδικασίας απογαλακτισμού.
Ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τα παιδιά να συνεχίζουν να θηλάζουν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο έτος της ηλικίας τους με ταυτόχρονη εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών οι οποίες όμως δεν υποκαθιστούν το μητρικό γάλα.
Ο θηλασμός συνεχίζεται παράλληλα και το μωρό θηλάζει όσο συχνά θέλει για να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή του γάλακτος και να συνεχίσουν να ικανοποιούνται οι διατροφικές του ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρεται η ποσότητα του γάλακτος για κάθε ηλικία:
- 6-8 μηνών: 700 ml
- 9-11 μηνών: 550 ml
- 12-23 μηνών:450 ml
Μερικά μωρά στην αρχή αρνούνται τις συμπληρωματικές τροφές και συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά και πέρα των 6 μηνών. Σε μωρά 7-9 μηνών που εξακολουθούν να θηλάζουν αποκλειστικά, η ανάπτυξή τους και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το στήθος και η αγκαλιά της μητέρας αποτελούν το φυσικό χώρο του παιδιού που θα τον αναζητήσει για να ξεδιψάσει σε μια ζεστή ημέρα ή μετά το συμπληρωματικό γεύμα του, πίνοντας το πρώτο γάλα με περίσσια υδατανθράκων και λιγότερο λίπος. Όταν πεινάσει θα θηλάσει περισσότερη ώρα μέχρι να αδειάσει το στήθος για να πάρει το τελευταίο παχύ γάλα και να χορτάσει.
Θα αναζητήσει το στήθος όταν νιώσει κουρασμένο, όταν πονάει ή όταν θελήσει να κοιμηθεί. Στην περίπτωση αρρώστιας όταν θα του έχει κοπεί η όρεξη, θα καταφύγει στο στήθος για παρηγοριά, για να πάρει τα υγρά που χρειάζεται και να ενυδατωθεί, για να προσλάβει τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, την ενέργεια και τα αντισώματα για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη λοίμωξη.
Όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο η διάρκεια του θηλασμού θα είναι μικρότερη (2-5 λεπτά) και τα στήθη θα φαίνονται πιο μαλακά. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερο γάλα αλλά ότι μεγαλώνοντας γίνεται ικανότερος και πιο αποτελεσματικός θηλαστής, τελειώνοντας γρηγορότερα το γεύμα του.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στη διάρκεια της ημέρας όταν αποσπάται η προσοχή του από τα μεγαλύτερα αδελφάκια του ή από το αυξημένο ενδιαφέρον του για το περιβάλλον. Σίγουρα όμως θα θηλάζει περισσότερο την ώρα που πέφτει για ύπνο, όταν ξυπνά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα νυχτερινά γεύματα είναι ο κανόνας μέχρι την ηλικία των 2 ετών, ιδιαίτερα αν η μητέρα εργάζεται.
Για να συντηρείται η παραγωγή εφόσον μεγάλο μέρος από τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας θα προέρχονται από το δικό σας γάλα -και τουλάχιστον μέχρι το χρόνο- απαιτείται περίπου η ίδια συχνότητα θηλασμού με το πρώτο εξάμηνο.
Όπως αναφέρετε το πρώτο σας παιδί κοιμόταν όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Το μωρό σας -εφόσον κάθε παιδί είναι συνήθως τελείως διαφορετικό από το άλλο-, θα εξακολουθεί να θηλάζει κατά πάσαν πιθανότητα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι σημαντικοί για να διατηρείται η παραγωγή στο γάλα σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Μετά το χρόνο σταδιακά η συχνότητα θηλασμού είναι απρόβλεπτη και διαφέρει από παιδί σε παιδί. Κάποια θηλάζουν συχνά, άλλα μία ή δύο φορές την ημέρα και άλλα για κάποιες μέρες θηλάζουν συχνότερα και για κάποιες λιγότερο. Ανεξάρτητα από το σχήμα θηλασμού όσο μεγαλώνει το παιδί σταδιακά η συχνότητα θηλασμού αραιώνει.
Τυπικά η συχνότητα θηλασμού αυξάνεται παροδικά αν μητέρα-παιδί απομακρυνθούν για λίγες μέρες από το σπίτι ή μετά από κάποιες αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον. Για το παιδί, αγκαλιά και θηλασμός σημαίνει ζεστασιά, θαλπωρή, ανακούφιση, επιβεβαίωση, «στο δικό του σπίτι μακριά από το σπίτι». Εκεί θα βρει καταφύγιο όταν το περιβάλλον δεν του είναι οικείο ή νιώθει ανασφάλεια.
Είμαι σίγουρος ότι εφόσον παραμείνετε σταθερά σε 2-3 τουλάχιστον θηλασμούς το 24ωρο από τον πρώτο χρόνο και μετά, θα συνεχίσετε ικανοποιείτε τις συναισθηματικές και διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας με τον καλύτερο τρόπο.
Καλή επιτυχία.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό