Tο μωρό θέλει να κοιμάται με τη ρόγα στο στόμα, αλλιώς ξυπνάει! Τί να κάνω;

Tο μωρό θέλει να κοιμάται με τη ρόγα στο στόμα, αλλιώς ξυπνάει! Τί να κάνω;

Το μωρό μου είναι 2 μηνών και θέλει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου (ακόμα και ξαπλωμένες στο κρεβάτι) με τη ρόγα στο στόμα. Αν την αφήσω μόνη της, αφού έχει κοιμηθεί, ξυπνάει το πολύ μετά από 15 λεπτά.

Είμαι κολλημένη πάνω της! Tί να κάνω;

Θηλάζω αποκλειστικά.
Αναστασία, Πάτρα

27/07/2015
Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου

Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Αναστασία,
να σας ζήσει το μωρό σας και συγχαρητήρια που τα έχετε καταφέρει τόσο καλά με τον αποκλειστικό της θηλασμό.

Αυτό που περιγράφετε ότι βιώνετε, είναι σύνηθες για τα θηλάζοντα βρέφη. Θυμηθείτε ότι για 9 μήνες σας συνέδεε ο ομφάλιος λώρος με το μωρό σας και εκείνο ένοιωθε ασφάλεια στο ζεστό περιβάλλον της μήτρας. Το στήθος είναι ο νέος ομφάλιος λώρος που σας συνδέει και βοηθάει το μικρό σας να νοιώθει εξίσου ασφαλές.

Να παραθέσω το παράδειγμα που αναφέρει ο Καναδός παιδίατρος-υπέρμαχος του θηλασμού- Jack Newman στο βιβλίο του:

Στις αναπτυσσόμενες χώρες και πιο συγκεκριμένα στο Μπαλί της Ινδονησίας τα μωρά τα κρατούν συνέχεια στην αγκαλιά τους. Αν κουραστεί η μαμά, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιο συγγενικό πρόσωπο όπως η θεία, η γιαγιά, ο πατέρας, η αδερφή. 


Όταν το μωρό γίνει 3 μηνών έχουν ένα όμορφο έθιμο. Κάνουν μια μικρή γιορτή και χορεύουν ένα χαρούμενο χορό. Έφτασε για εκείνους η στιγμή που μπορούν να αφήσουν το μωρό χωρίς να το κρατάνε αγκαλιά.


Μέχρι εκείνη τη στιγμή το μωρό δεν έχει αφεθεί ποτέ κάτω στο κρεβάτι μόνο του. Κοιμάται πάντα με κάποιον δίπλα του και με άμεση επαφή όποτε το επιθυμεί με το στήθος της μαμάς του. Αυτά τα μωρά δεν βιώνουν ποτέ κολικούς, κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο❞.

Δώστε λίγο χρόνο στη μικρή σας να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα. Δείχνει φανερά ότι σας χρειάζεται και εσείς πολύ καλά κάνετε και ανταποκρίνεστε. Ωστόσο καταλαβαίνω τη κούραση που μπορεί να νοιώθετε. Κοιμηθείτε όταν κοιμάται και εκείνη και ζητήστε βοήθεια από άλλα συγγενικά πρόσωπα για μαγείρεμα φροντίδα ρούχων και σπιτιού.

Ως πρωτότοκη μαμά αυτό που ζείτε σας φαίνεται πρωτόγνωρο και δύσκολο ωστόσο είναι αυτό που έχει ανάγκη το μωρό σας. Ο καιρός περνάει γρήγορα και οι ανάγκες του μωρού σας αλλάζουν. Άλλες στιγμές θα είναι δύσκολες αλλά δεν θα αργήσουν να έρθουν και οι ξένοιαστες και γεμάτες χαρά και ικανοποίηση στιγμές.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σας εύχομαι στο όμορφο ταξίδι που επιλέξατε να κάνετε με το μωρό σας.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *