Το μωρό θέλει να κοιμάται μόνο επάνω μου!

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 2 μηνών, έχει ξεκινήσει να λέει τα δικά του λογάκια, να χαμογελάει και να παρατηρεί με τα ματάκια του. Τον θηλάζω αποκλειστικά όποτε θελήσει που συνήθως είναι κάθε 1.5 ώρα την μέρα και κάθε 2 ώρες το βράδυ.

Αυτό που αντιμετωπίζω είναι ότι ενώ το βράδυ ξυπνάει κάθε 2 ώρες τρώει και κοιμάται χωρίς κανένα πρόβλημα στην κούνια του, μόλις αρχίσει και ξημερώνει και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν θέλει να κοιμηθεί πουθενά άλλου εκτός από πάνω μου.

Το έχει ξεκινήσει εδώ και 2 βδομάδες περίπου αυτό. Γενικά όπου κι αν τον έχω κάθεται το πολύ 5 λεπτά (ρηλάξ-καρότσι-γυμναστήριο δραστηριοτήτων), μετά αρχίζει και γκρινιάζει για να τον σηκώσω και τον πάρω αγκαλιά.

Όταν αρχίζει και νυστάζει ξεκινάει να κλαίει με την ψυχούλα του για να τον πάρω όπου κι αν τον έχω και να κοιμηθεί πάνω μου.

Έχω δοκιμάσει να τον αφήσω να κοιμηθεί και μετά να τον βάλω στο κρεβάτι του άλλα όσες φορές και να το κάνω ξυπνάει στο 5 λεπτό το πολύ και κλαίει μέχρι να τον σηκώσω με συνέπεια να καταλήγουμε να κοιμάται πάνω μου κι εγώ να είμαι συνέχεια ξαπλωμένη.

Δεν ξέρω αν ξεκινάνε από τόσο μικρά να αποκτούν κακές συνήθειες ύπνου, όμως η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε να με κουράζει αυτό, δεν με ενοχλεί καθόλου πλέον το ωράριο θηλασμού που έχει, όμως και αυτή τη μία ώρα που κοιμάται την ημέρα εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα εφόσον πρέπει να τον έχω πάνω μου γιατί αλλιώς δεν κοιμάται και κλαίει γιατί νυστάζει.

Μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξει αυτή του η συμπεριφορά η είναι κάτι φυσιολογικό που θα το αλλάξει από μονός του; Κι εγώ τι κάνω; συνεχίζω να τον αφήνω να κοιμάται πάνω μου;

Ευχαριστώ πολύ
ΜαρίαΘεσσαλονίκη

13/06/2013
Αγαπητή Μαρία,
τόσο το ωράριο θηλασμού όσο και η ανάγκη του μωρού σου για άμεση  επαφή με εσένα είναι φυσιολογικότατες συμπεριφορές σ’ αυτή την ηλικία.

Οι άνθρωποι είμαστε στην κατηγορία των θηλαστικών όπου τα μωρά έχουν ανάγκη  σχεδόν συνεχούς επαφής με την μητέρα, να θηλάζουν σε σύντομα χρονικά διαστήματα και  μικρή ανοχή στον αποχωρισμό. Υπάρχουν φυλές όπου τα μωρά μέχρι και τον πρώτο χρόνο βρίσκονται συνεχώς επάνω στις μαμάδες τους!

Το μωράκι σου είναι εκφραστικό και διεκδικητικό και κάνει σαφείς τις ανάγκες του σε μια μαμά που φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Για να ικανοποιηθεί   χωρίς να χρειάζεται να είσαι ξαπλωμένη τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, θα σου πρότεινα να έχεις το μωράκι σου στο ίδιο κρεβάτι με σένα και όσο μπορείς και εσύ και ο μπαμπάς του να το έχετε γυμνό -με πάνα- πάνω στο γυμνό σας στήθος κατά τις βραδινές ώρες και ίσως να το κουβαλάς με σλινγκ κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κάνεις κάποιες δουλειές. Αυτά θα το βοηθήσουν να μην έχει τόσο ανάγκη την συνεχή επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσο μεγαλώνει τόσο θα αντέχει περισσότερο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα να μην χρειάζεται τόσο την αγκαλιά σας αλλά ακόμη έχουμε δρόμο μέχρι εκεί. Προς το παρόν ανταποκριθείτε στο μωρό σας  γνωρίζοντας πως δεν εκφράζει απλά μια  απλά επιθυμία, αλλά ζωτικής σημασίας ανάγκη για την ανάπτυξή του.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

  1. Καλή σου μέρα Μαρία,

    κι εμένα είχε ακριβώς την ίδια συνήθεια και μάλιστα έως δύο μηνών κοιμόταν πάνω μου και την νύχτα! Μετά τους 2 μήνες κοιμόταν στη καλαθούνα του μόνο το βράδυ και όλη την υπόλοιπη μέρα μόνο πάνω μου. Σιγά σιγά μεγαλώνοντας, άρχισε να το κόβει . Εγώ τον έβγαζα και αρκετά συχνά έξω με το καρότσι, οπού και κοιμόταν ήσυχος όση ώρα ήμασταν έξω.Γενικά ανταποκρίσου δίχως τύψεις και κούραση σε αυτό που θέλει, θα το κόψει σιγά σιγά μόνο του. Ο δικός μου είναι τώρα 7,5 μηνών και από 5 μηνών το έχει κόψει εντελώς. Ξέρω ότι είναι πολύ κουραστικό, λίγο κουράγιο και θα ανεξαρτητοποιηθεί μόνο του σιγά σιγά. Άσε που τώρα τον κυνηγάω για να τον αγκαλιάσω ή να κοιμηθώ μαζί του και με σπρώχνει ο άτιμος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *