Αν κάνω αποχή από γαλακτοκομικά θα βελτιωθεί η κατάσταση με τους κολικούς;

Αν κάνω αποχή από γαλακτοκομικά θα βελτιωθεί η κατάσταση με τους κολικούς;

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλησπέρα,
έχω ένα κοριτσάκι 45 ημερών το οποίο θηλάζει αποκλειστικά και παρουσιάζει κολικούς από 15 περίπου ημερών. Ειδικά τα βράδια έχει τρομερές εξάρσεις με αποτέλεσμα να κλαίει για πάνω από 2
ώρες κάθε μέρα!

Τα κακάκια της είναι μουσταρδί με κόκκους και 2-3 φορές ήταν μουσταρδοπράσινα, με κόκκους πάντα. Στην αρχή ήταν περισσότερο υδαρή, τώρα έχουν τη μορφή πάστας.

Δεν έχω δει ποτέ αίμα αλλά που και που βλέπω βλέννες τις οποίες η παιδίατρος αποδίδει στις μύξες που καταπίνει το μωρό (τις απομακρύνω με φυσιολογικό ορό στη μύτη), δεν κάνει εμετούς, δεν βγάζει γουλιές, δεν έχει συγκαλεί, δεν έχει έκζεμα. Παίρνει βάρος και βρέχει/λερώνει πάνω από 10 πάνες/ημέρα.

Πιστεύετε πώς πρέπει να κάνω αποχή από τα γαλακτοκομικά για να βελτιωθεί η κατάσταση με τους κολικους;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Μαρία, Σάμος

13/06/2013

Αγαπητή Ειρήνη,
συγχαρητήρια που θηλάζεις αποκλειστικά.

Η περιγραφή που δίνεις είναι τυπική των κολικών, οι οποίοι δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη δική σου διατροφή αλλά πιθανόν να αποτελούν στάδιο της προσαρμογής του μωρού.

Όταν αρχίζει να κλαίει δοκίμασε να την βάζεις για λίγο μπρούμυτα (όσο είναι ξύπνια και την επιβλέπεις), μασάζ στην κοιλίτσα της, ασκήσεις φέρνοντας τα γόνατά της στην κοιλιά, αγκαλίτσα και βόλτα μέσα στο σπίτι και άρχισε να τη βγάζεις έξω με το καρότσι ή τον μάρσιππο ή ακόμα και με το αυτοκίνητο γιατί η κίνηση ηρεμεί τα μωρά.

Οι λευκοί ήχοι επίσης ηρεμούν τα μωρά, δηλαδή ήχοι μονότονοι όπως ο ήχος από το σεσουάρ ή την ηλεκτρική σκούπα που θυμίζουν στα μωρά τους ήχους που άκουγαν στη μήτρα, υπάρχουν μάλιστα και ειδικά cd με τέτοιους ήχους για βρέφη.

Επίσης οι βλέννες στα κόπρανα δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές αλλεργίας, ειδικά όταν το μωρό δεν έχει κάποιο από τα συμπτώματα που περιέγραψες.  Μπορείς ωστόσο να περιορίσεις καφέ και σοκολάτα γιατί ίσως να προκαλούν υπερδιέγερση στο μωρό.

Κάποια μωρά βοηθιούνται και με τον περιορισμό των γαλακτοκομικών, ειδικά του γάλατος αλλά δεν θα συνιστούσα πλήρη αποκλεισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *