Το μωρό μου γίνεται αύριο 1 μηνός. Θηλάζω αποκλειστικά και ανησυχώ για το εξής: κάποιες φορές από τις 7-8 που θηλάζω ημερησίως, περίπου τις μισές, το μωρό μου τρώει 5-6-7 λεπτά και μετά είτε αισθάνομαι πως θέλει να ρευτεί, και την βάζω στον ώμο και αμέσως μετά παραπονιέται και την ξαναβάζω στο στήθος να συνεχίσει αλλά κλαίει σπαραχτικά.
Αφού πιει λίγο, είτε παραπονιέται την ώρα που είναι στο στήθος και πάλι κλαίει σπαραχτικά σαν να πονάει και μετά δεν μπορώ να την ηρεμήσω εύκολα, αφού κάνει θηλαστικές κινήσεις, αλλά ενώ την βάζω στο στήθος είτε τρώει λίγο και κλαίει μετά με την θηλή στόμα, είτε κλαίει κατευθείαν χωρίς να φάει.Αποτέλεσμα να την βγάζω, να της δίνω πιπίλα για να ηρεμεί και μετά από αρκετή ώρα να κοιμάται. Σημειωτέον, πως βλέπω το γάλα να κυλάει γύρω γύρω από το πηγούνι της.
Γουλιές δεν μου κάνει, η παιδίατρός μου που την ρώτησα μου είπε να κόψω γαλακτοκομικά, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, να πίνω μάραθο, γλυκάνισο και χαμομήλι και να την θηλάζω όσο πιο όρθια γίνεται και να την κάνω να ρεύεται ενδιάμεσα και στο τέλος, τα οποία εφαρμόζω πιστά έκτοτε.Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να το κάνει κάποιες φορές, μου είχε πει πως μπορεί να είναι πονάκια μπορεί να είναι και ΓΟΠ και θα το δούμε αφού κάνω όλα αυτά.
Σε διάφορα sites που ψάχνω διαπιστώνω πως είναι συχνό φαινόμενο, έχει διάφορες αιτίες και έχω διαβάσει πως μπορεί να είναι λόγω υπερβολικής ροής γάλακτος γιατί το μωρό μου πνίγεται κιόλας και την σηκώνω αμέσως στον ώμο. Άλλες φορές πάλι τρώει ήρεμα και αποκοιμιέται μετά από 8-10 λεπτά.
Φύγαμε από το μαιευτήριο 28.03.2013 με βάρος 2870 και την Δευτέρα 22.04.2013, ήταν 3.900. Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε τι μπορεί να είναι και κυρίως, πως μπορώ να το αποφύγω, γιατί κι εκείνο ταλαιπωρείται και εγώ χάνω τον ύπνο μου, κυρίως αν συμβαίνει αυτό το ξημέρωμα, 2-3 φορές.
Σας ευχαριστώ
Λητώ, Παλαιό Φάληρο
Αγαπητή Λητώ να σας ζήσει το κοριτσάκι σας και συγχαρητήρια που θηλάζετε.
Το μωρό σας είναι σε μια ηλικία αρκετά απαιτητική και είμαι σίγουρη πως τα ξενύχτια και τα κλάματα σας έχουν εξαντλήσει. Άρα αυτό που προέχει να κάνετε είναι να ζητήσετε άμεσα βοήθεια από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα για να σας προσέξουν!
Χρειάζονται και οι μαμάδες φροντίδα για να μπορούν με τη σειρά τους να φροντίσουν τα μωρά τους!!! Έτσι θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε στην κόρη σας και να παρατηρήσετε καλύτερα τη συμπεριφορά της ώστε να βοηθήσετε και το παιδί αλλά και την παιδίατρο σας να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.
Το μωράκι σας πιθανότατα να έχει κολικούς οπότε χρησιμοποιήστε τη λαβή των κολικών (αναζητήστε στο διαδίκτυο colic hold).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκούς ήχους που φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στα μωρά, δηλαδή απορροφητήρα, σκούπα, σεσουάρ (στο you tube θα βρείτε hair dryer!!!). Πολλά μωρά ανακουφίζονται ακούγοντας τρεχούμενο νερό! Ηχογραφήστε στο τηλέφωνο σας νερό που τρέχει και χρησιμοποιήστε το όπου κι αν βρίσκεστε!!!
Οι κολικοί επιδεινώνονται γύρω στις 40 ημέρες και φαίνεται πως υποχωρούν μετά τις 60 ημέρες οπότε υπομονή θα περάσει!
Οι περισσότερες μητέρες αναφέρουν πως παρατήρησαν σημαντκή βελτίωση στο παιδί τους με τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών από τη διατροφή τους, εύχομαι να συμβεί το ίδιο και με εσάς.
Δοκιμάστε να τη θηλάζετε περπατώντας και αποφύγετε τα έντονα φώτα και τη φασαρία μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε λευκούς ήχους και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Δοκιμάστε ακόμη κι αν σας φαίνεται παράτολμο να πάτε έναν περίπατο με μάρσιπο τις ώρες που βλέπετε πως είναι αναστατωμένη, μπορεί να τη βοηθήσει.
Αν πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Απλά θηλάζετε με το μωρό σε κλίση 30 μοιρών τουλάχιστον και μην την ξαπλώνετε για 30 λεπτά μετά το θηλασμό. Αναβάλλετε και την αλλαγή πάνας για 30 λεπτά μετά το γεύμα! Κρατήστε την στην αγκαλιά και μην την τοποθετείτε μετά το θηλασμό σε καρεκλάκι αυτοκινήτου ή relax.
Ζητήστε από το σύντροφό σας να σας βοηθήσει για να προλαβαίνετε να κοιμάστε κυρίως τη νύχτα.
Τέλος προσπαθήστε να προσφέρετε συχνά μικρά γεύματα.
Αν παρατηρήσετε ότι αδυνατεί να φάει αρκετά στα περισσότερα γεύματα και κλαίει όταν ρεύεται και όταν την ξαπλώνετε μετά το θηλασμό, ενημερώστε άμεσα την παιδίατρο σας.
Αν πρόκειται για έντονη κάθοδο γάλακτος φροντίστε να θηλάζετε σε ημιξαπλωτές θέσεις με το μωρό σχεδόν μπρούμυτα πάνω σας. Ακόμη μπορείτε να σταματάτε το θηλασμό τη στιγμή που υπάρχει έντονη ροή να μαζεύετε το γάλα που ρέει σε ένα πανάκι και να συνεχίζετε μετά.
Σε κάθε περίπτωση θα σας βοηθούσε πολύ να θηλάσετε το μωρό γυμνό στη γυμνή αγκαλιά σας. Αν φοβάστε πως θα κρυώσει σκεπαστείτε με μια κουβερτούλα.
Μιλήστε της παρηγορήστε την με τραγουδάκια. Πείτε της πως θα περάσει και προσφέρετε απεριόριστη αγκαλιά γιατί την έχει πραγματικά ανάγκη.
Το πιθανότερο κατά την άποψή μου είναι να περνάει κολικούς το μωράκι σας αλλά καλό είναι να λάβετε τα μέτρα σας και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Υπομονή, υπομονή, υπομονή! Θα περάσει!
Να είστε καλά
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
Μαία, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό