Τα μωρά και τα νήπια δε συνηθίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα γιατί…

Τα μωρά και τα νήπια δε συνηθίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα γιατί…

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε!

Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 7 μηνών. Όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και μετά την εισαγωγή των 3 γευμάτων στερεών τροφών (φρουτόκρεμα, χορτόσουπα, απογευματινή κρέμα βρώμης) θήλαζε αποκλειστικά.

Εδώ και μια βδομάδα ξεκινήσαμε λίγο συμπλήρωμα πριν τον “τελευταίο” βραδινό θηλασμό, περίπου 80-100γρ. Αυτό είναι και το μοναδικό συμπλήρωμα που παίρνει, ελπίζοντας, αφού με τις τροφές δεν είδαμε διαφορά, να κοιμηθεί λίγο παραπάνω τη νύχτα.

Επίσης, πρόσφατα ξεκινήσαμε να του δίνουμε πιπίλα κάθε φορά που είναι να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα διότι κοιμόταν μόνο με στήθος και εγώ πρόκειται σύντομα να επιστρέψω στη δουλειά.

Γενικώς δεν αποκοιμιέται μόνος του. Τον κοιμίζουμε με κούνημα, πιπίλα και απορροφητήρα μέσα στην ημέρα ενώ τη νύχτα κοιμάται με στήθος. Μέσα στην ημέρα θα κοιμηθεί συνήθως 3 φορές ( πρωί 1-2 ώρες, μεσημέρι 1-2 ώρες και απόγευμα 1-1μιση ώρα) και συνήθως μετά τα γεύματα στερεών.

Το πρόβλημα είναι τη νύχτα. Τον κοιμίζουμε από όταν γεννήθηκε στο ίδιο δωμάτιο με μας σε ξεχωριστό κρεβατάκι. Θα κοιμηθεί κατά τις 22.00-22.30 αφού πιει το συμπλήρωμα και θηλάσει. Θα ξυπνήσει κατά τις 02.00 ή 03.00 και θα θηλάσει-τρώει κανονικά, δεν πιπιλάει απλώς. Και μετά θα ξυπνήσει πάλι κατά τις 6.30-7.00, θα ξαναθηλάσει και δε θα κοιμηθεί άλλο.

Μετά θα κοιμηθεί ξανά κατά τις 10.00-11.00 το πρωί μετά τη φρουτόκρεμα. Δεν είναι λίγες ώρες ο βραδινός του ύπνος; Πώς θα γίνει να κοιμηθεί λίγο παραπάνω γιατί μας έχει κουράσει όλο αυτό; Δυστυχώς ούτε με το συμπλήρωμα τα έχουμε καταφέρει.

Να σημειώσω ότι τα γεύματά του, είτε στερεά, είτε γάλα, τα τρώει με μεγάλη όρεξη, μέχρι στιγμής έχει βγάλει 3 δόντια και δεν είναι παχύς. Έχουμε δοκιμάσει να περιορίσουμε τον ημερήσιο ύπνο αλλά εκνευρίζεται χειρότερα.

Περιμένω με μεγάλη αγωνία την απάντησή σας!
Ευχαριστώ πολύ!

Κατερίνα, Μαρούσι
07/02/2014

Αγαπητή Κατερίνα
δυστυχώς τα παιδιά δε συνηθίζουν να κοιμούνται ολόκληρη τη νύχτα. Το σίγουρο είναι ότι δεν ξυπνούν γιατί πεινούν! ¨Εχουν πολλά να κάνουν και δεν τους φτάνει η μέρα!!

Έχουν να μπουσουλίσουν για να κατακτήσουν το σπίτι, έχουν να σταθούν με υποστήριξη για να επεξεργαστούν και τα αντικείμενα που τόσο καιρό δεν έβλεπαν, να ανοίξουν συρτάρια, ντουλάπια, να δαγκώσουν το ξύλο, το μέταλλο,  δηλαδή να αυτονομηθούν και μάθουν τον κόσμο!

Κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για έναν άνθρωπο που μέχρι τώρα κοιμόταν πολλές ώρες το 24ωρο κι έμενε ακίνητος ξαπλωμένος όπου τον τοποθετούσαν!!!!!! Άρα δικαιούνται να ξυπνούν όπως και οι ενήλικες ξυπνάμε μέσα στη νύχτα! Εμείς όμως ξέρουμε να νανουρίζουμε τον εαυτό μας και δε θυμόμαστε καν πως ξυπνήσαμε! Τα μωρά θα ξυπνήσουν και θα αναζητήσουν το πρόσωπο που τα νανουρίζει για να ξανακοιμηθούν! Κι έτσι η μαμά ξυπνάει και ταλαιπωρείται!

Ο πρώτος χρόνος είναι ένας καταπληκτικός χρόνος για τα μωρά αλλά πολύ απαιτητικός για τις μητέρες. Θα σας πρότεινα να διαβάσετε κάποιο βιβλίο σχετικά με τον ύπνο των μωρών και να υιοθετήσετε κάποιες από τις έξυπνες ιδέες που προτείνουν για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί καλύτερα.

Υπομονή! Χαρείτε τους νυχτερινούς θηλασμούς στο σκοτάδι και την ησυχία όπου κυριαρχούν μόνο η γλυκιά οσμή και η αίσθηση τού ζεστού βρέφους στην αγκαλιά σας! Και κάποια στιγμή θα κοιμηθεί!!! Αλήθεια, θα κοιμηθεί!!!

Να είστε καλά!

1 Σχόλιο

  1. Συγκινήθηκα πολύ με την απάντηση της μαίας, έχω κι εγώ ένα αγοράκι 9 μηνών, τις ίδιες ανησυχίες περί ύπνου, τον ίδιο ακνευρισμό που ξυπνά "χωρίς λόγο", αλλά πραγματικά τώρα το βλέπω με άλλο μάτι, γιατί δεν είχα σκεφτεί ποτέ την ανάγκη του αυτή και την αγωνία να "ζήσει" και να μάθει!!!
    Συγχαρητήρια στο site, είναι έγκυρη πηγή κουράγιου για τις μαμάδες!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *