Αύξηση παραγωγής μητρικού γάλακτος μετά από ασθένεια μαμάς-μωρού

Αύξηση παραγωγής μητρικού γάλακτος μετά από ασθένεια μαμάς-μωρού

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας!! 

Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και 11 ημερών, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά από τη γέννηση χωρίς πρόβλημα.

Πριν από 15 μέρες, ο μεγαλύτερος γιος μου κόλλησε ίωση από τον παιδικό σταθμό, την οποία μετέδωσε και σε εμένα και στο μωρό, το οποίο νοσεί από 06/02 με πυρετό και βήχα και σχεδόν αρνείται να θηλάσει. 

Συγχρόνως, νοσώ κι εγώ και λόγω άσθματος με ξεκινούν αντιβιοτικά, αρχικά amoxil και μετά klaricid, aerius και symbicort. Καθώς, τα φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό, συνεχίζω. 

Το μωρό όμως εντωμεταξύ επιδεινώνεται και γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο για βρογχιολίτιδα από τον ιό RSV και μπαίνει εντατική. Οι γιατροί απαγορεύουν τη σίτιση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης από 12/02/16 έως και 16/02/16. 

Κάνω κάποιες αντλήσεις με το θήλαστρο, αλλά οπότε μπορέσω και βρω χρόνο. Από 16/02 αρχίζει ή σίτιση, αλλά με 40ml ανά δίωρο. Αρχίζω αντλήσεις συστηματικά, αλλά σε κάθε άντληση το γάλα μειώνεται, με αποτέλεσμα να βγάζω με το ζόρι τα 40ml!!! 

17/02 το βράδυ μου επιτρέπουν οι γιατροί να ξεκινήσω θηλασμό. Έκτοτε, θηλάζω αποκλειστικά πάλι, αλλά το παιδί είναι σχετικά ανήσυχο και αρκετές φορές κατά το θηλασμό κλαίει και τραβάει το στήθος. Συμπλήρωμα δεν έχω δώσει ποτέ και αν ήταν δυνατό δε θα ήθελα να το κάνω. 

Σας παρακαλώ, πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να επανέλθει το γάλα!!! Έχω απελπιστεί!!! Επίσης, σας ενημερώνω πως τελείωσε ή φαρμακευτική αγωγή και για τους δύο μας. 

Ανυπομονώ για την απάντηση σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

Βασιλική, Μελίσσια

26/02/2016
Απαντά η Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Είναι φυσιολογικό μετά από τόση ταλαιπωρία και αραίωση του θηλασμού, να έχει μειωθεί η παραγωγή του γάλακτός σας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγή σας είναι η συνέχιση του θηλασμού κατ΄απαίτηση βρέφους. Δηλαδή όσο συχνά και για όση ώρα θέλει το μωρό σας. Η περίοδος αυτή μπορεί να μοιάζει με τον πρώτο μήνα όπου προσπαθούσατε να εδραιώσετε τη γαλουχία.

Αν έχετε  χρόνο θα μπορούσατε να κάνετε και κάποιες αντλήσεις, έτσι ώστε να δεχτεί επιπλέον ερέθισμα το στήθος και να παράγει περισσότερο γάλα. Μπορείτε να δίνετε αυτό το γάλα στο παιδί σας όταν είναι ιδιαιτέρως ανήσυχο.

Θα πρέπει βέβαια να παρακολουθείτε  τα ούρα, τις κενώσεις και το βάρος του παιδιού σας για να είστε σίγουρη ότι σιτίζεται επαρκώς.

Όπως ήδη γνωρίζετε κι έχει αναφερθεί πολλές φορές, ο θηλασμός θέλει υπομονή και επιμονή!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *