Έχω ένα αγοράκι 4,5 μηνών με τον οποίο θηλάζαμε αποκλειστικά. Πριν από τρεις εβδομάδες χρειάστηκε να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση συριγγίου.
Την πρώτη εβδομάδα το μωρό έπινε μητρικό γάλα από την τράπεζα που είχα κάνει. Όταν αυτό τελείωσε το δόθηκε ξένο υποαλλεργικό,μια και έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα,το οποίο άλλοτε έπινε με δυσκολία και άλλοτε καθόλου.Στο νοσοκομείο χρησιμοποιούσα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης. Παρατήρησα ωστόσο ότι άρχισε να μειώνεται η παραγωγή. Εδώ και μία εβδομάδα θηλάζουμε πάλι ωστόσο η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη.
Το μωρό τρώει και από τα δύο στήθη για να χορτάσει και πάλι έχω την αίσθηση ότι δε χορταίνει. Πριν το χειρουργείο έτρωγε από το ένα στήθος και από το άλλο αποθήκευα για να έχει όταν ήμουν στη δουλειά. Έβγαζα γύρω στα 130 με 150 ml σε κάθε άντληση και τώρα βγάζω με το ζόρι 50ml. Πριν το χειρουργείο το στήθος μου ήταν γεμάτο ενώ τώρα είναι συνέχεια άδειο.
Είμαι πολύ στεναχωρημένη γιατί θα ήθελα να τον θηλάσω αρκετούς μήνες ακόμα. Δεν ξέρω πως μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μου. Η βοήθεια σας μου είναι πολύτιμη καθώς λόγω του νησιού είναι πολύ δύσκολο να έρθω σε άμεση επαφή με έναν σύμβουλο θηλασμού.
Σας ευχαριστώ θερμά!Μαρία, Νάξος
![]() |
14/12/2015 |
Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Η μείωση στο γάλα σας οφείλεται στη μερική απομάκρυνση του μωρού από το στήθος κατά τη νοσηλεία σας στο Νοσοκομείο. Έχει παροδικό χαρακτήρα και συμβαίνει μετά από έντονη στενοχώρια, σωματική κόπωση ή νόσηση της μητέρας. Πρέπει να αποκλεισθεί επίσης η περίπτωση ενδοκρινολογικής διαταραχής όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, η λήψη αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα και το κάπνισμα.
Η άντληση από μόνη της μερικές φορές δεν υποκαθιστά το ερέθισμα του στήθους από το ίδιο το μωρό. Με το θήλασμα, τα ερεθίσματα και η διέγερση για την έκκριση των ορμονών της γαλακτοφορίας είναι εντονότερα.
Τα στήθη μετά τους 2 μήνες φαίνονται πιο μαλακά και η παραγωγή του γάλακτος προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες του μωρού, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει μείωση της παραγωγής. Όσο μεγαλώνει το μωρό τόσο η διάρκεια του θηλασμού θα είναι μικρότερη (5-8 λεπτά) και τα στήθη θα φαίνονται πιο μαλακά. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερο γάλα αλλά ότι το μωρό σας μεγαλώνοντας γίνεται ικανότερος και πιο αποτελεσματικός θηλαστής, τελειώνοντας γρηγορότερα το γεύμα του.
Σας παραθέτω κάποιες οδηγίες για την αύξηση και τη συντήρηση της γαλακτοφορίας:
- Σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση του μωρού. Αφιερώνουμε χρόνο για άμεση δερματική επαφή με το μωρό.
- Συχνότερος θηλασμός, 8-12 φορές το 24ωρο, ανά 2-3 ώρες, μέρα-νύχτα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού, χωρίς να επιβάλλουμε ωράρια ή να συντομεύουμε τη διάρκεια του θηλασμού. .
- Προσφέρουμε και τα δύο στήθη. Ξεκινάμε πρώτα από το ένα στήθος μέχρι να αδειάσει και αν θέλει το μωρό συνεχίζουμε με το άλλο μέχρι να ικανοποιηθεί.
- Συμπιέζουμε συνεχώς το μαστό όσο διαρκεί ο θηλασμός για να αυξηθεί η ροή του γάλακτος. Μόλις η ροή λιγοστέψει αλλάζουμε στήθος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές ή και περισσότερο μέχρι να ικανοποιηθεί το μωρό και να σταματήσει να θηλάζει.
- Αντλούμε μετά το γεύμα με ηλεκτρική αντλία για να αδειάσουν τελείως τα στήθη και να δώσετε στον οργανισμό σας το μήνυμα ότι πρέπει να παράξει περισσότερο γάλα. Η ποσότητα που συλλέγεται εννοείται ότι είναι αυτή που περισσεύει μετά από κάθε θηλασμό και σταδιακά αυξάνεται.
- Αποφεύγουμε την πιπίλα και ενθαρρύνουμε το μωρό να ανακουφίζεται στο στήθος όταν δεν θηλάζει. Με αυτό τον τρόπο το θήλασμα διεγείρει το στήθος για να παράγει περισσότερο γάλα.
- Αν κοιμάται πάνω από τέσσερις ώρες, το ξυπνάμε. Για να το κρατήσουμε ξύπνιο και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του, αλλάζουμε συχνά τα στήθη, αλλάζουμε θέση θηλασμού, το ξεντύνουμε ή παίζουμε στη διάρκεια που θηλάζει με τα ποδαράκια του.
- Πάρτε το μωρό στο κρεβάτι σας (λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας) για 2-3 μέρες για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού, χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό.
- Ικανοποιείτε τη δίψα ακόμη και την ώρα που θηλάζετε και την πείνα με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, χωρίς όμως υπερβολές. Η υπερβολική λήψη τροφής ή υγρών δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να τρώτε μία φορά την ημέρα κουάκερ που αυξάνει τη γαλακτοφορία.
- Αποφεύγετε τη χορήγηση στο μωρό πιπίλας, μπιμπερό με τεχνητό γάλα, χαμομηλιού ή άλλων υγρών εκτός από μητρικό γάλα.
Η πρόσληψη βάρους τουλάχιστον 500γρ. το μήνα ή πάνω από 120γρ την εβδομάδα, η ζωηρότητα και η ανταπόκριση, οι συχνές βρεμένες πάνες με ωχρά άοσμα ούρα, οι φυσιολογικές για την ηλικία του κενώσεις και η ένδειξη ικανοποίησης στο τέλος του γεύματος τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αποτελούν ενδείξεις της υγείας του μωρού και της σωστής ανάπτυξής του με το γάλα της μητέρας του.
Στην περίπτωση που παρά τις δικές σας προσπάθειες, η ποσότητα του γάλακτος δεν αυξάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε μόνο μετά από εκτίμηση της κατάστασης από παιδίατρο- ειδικό σύμβουλο γαλουχίας, θα μπορούσε να σας χορηγηθεί γαλακταγωγό φάρμακο.
Να είστε χαλαρή και να έχετε υπομονή. Πιστεύω ότι με τους συχνότερους θηλασμούς, ακόμη και τη νύχτα και τον αποκλεισμό του μπιμπερό, θα συνεχίσετε να ικανοποιείτε αποκλειστικά με το δικό σας γάλα τις ανάγκες του μωρού σας μέχρι να συμπληρώσει και τον 6ο μήνα, οπότε θα προσθέσετε στο διαιτολόγιό του και ημιστεραιές τροφές για να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες του.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό