Απαντά ο Εμμανουήλ Σταματίου
Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Καλημέρα. Από τη πρώτη μέρα θηλασμού με τραυμάτισε υπερβολικά και έσπασαν εσωτερικά αγγεία. Οι μαίες το απέδωσαν σε ευαίσθητο δέρμα δικό μου. Το μωρό θήλαζε σωστά από τη πρώτη στιγμή. Παρόλα αυτά εκείνες τις μέρες έβλεπα αίμα στο γάλα που έβγαζα με θήλαστρο.
Δοκίμασα θηλές σιλικόνης αφού συνήλθε λίγο το στήθος, κοχύλια και θήλαστρο. Οι πληγές έκαναν 8 μέρες να επουλωθούν. Ο πόνος ήταν αφόρητος για εμένα, ενώ δεν ένιωσα καν πόνο στη γέννα. Από την ημέρα που βγήκα προτίμησα το θήλαστρο γιατί φοβόμουν ότι θα με ξανά πληγώσει. Και από τότε συνεχίζω έτσι.Εδώ και λίγες εβδομάδες το βάζω και στο στήθος κατόπιν παρότρυνσης του παιδιάτρου για να μη κοπεί το γάλα. Η παραγωγή μου όμως είναι μικρή περίπου 60-80 ml το τρίωρο ενώ το μωρό θέλει 110ml.
Θέλω να ρωτήσω τα εξής:
Α) φταίει ότι δε θήλαζα που δεν έχω αρκετό γάλα; Έχω ακούσει διάφορες απόψεις και εμπειρίες. Β) αν το βάζω τώρα λίγες φορές τη μέρα από ένα 20λεπτο μόνο για να μη με τραυματίζει, αρκεί για να μην κοπεί το γάλα; Γ) υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η παραγωγή μου μετά τις 50 μέρες που είμαι τώρα; Δ) όταν θελήσω να σταματήσω να βγάζω γάλα, πρέπει κάνεις να πάρει χάπια; Είναι ακίνδυνα; Έχω ακούσει ότι και 20ml να μείνουν στο στήθος δεν πρέπει, αληθεύει; Ε) με το θήλαστρο μου (που είναι επώνυμο ηλεκτρονικό) κάθε πόσες ώρες μπορώ να αντλώ; Μπορώ και πιο σύντομα από τις 3; Επίσης είναι κατάλληλο ή έπρεπε να είναι νοσοκομειακό;Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια εκ των προτέρων
Σοφία, Αθήνα
Όπως ίσως γνωρίζετε το μητρικό γάλα σε οποιαδήποτε ποσότητα αποτελεί την άριστη και μοναδική τροφή η οποία με την τέλεια σύνθεση των συστατικών της έχει από μόνη της τη δυνατότητα να στηρίξει και να συντηρήσει τους πρώτους έξι μήνες τη ζωή και να συμβάλει στην καλύτερη σωματική και νοητική ανάπτυξή του μικρού παιδιού.
Είναι το πρώτο δικαίωμα που αποκτά ο άνθρωπος μόλις γεννηθεί και το θεμέλιο για την ψυχική υγεία του.Το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να προσφέρει η μητέρα είναι να θηλάσει το παιδί της. Ο θηλασμός είναι ο δρόμος της φύσης, ένδειξη πραγματικής αγάπης, η δύναμη της γαλήνης, της καλοσύνης και της υπευθυνότητας.
Η ανάπτυξη του μωρού σας όπως βλέπω (από τα συμπληρωματικά στοιχεία που παραθέσατε) είναι εξαιρετική.
Οι πονεμένες-πληγωμένες θηλές προκαλούνται ως επί το πλείστον από κακή τοποθέτηση και σύλληψη του μωρού στο στήθος και το πιπίλισμα των θηλών και όχι της θηλαίας άλω. Όταν η πρόσφυση του μωρού είναι σωστή, στο στόμα του περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της άλω με τους υποκείμενους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή βαθιά μέχρι τη μαλθακή υπερώα οπότε δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμού της.
Γενική προϋπόθεση για την αύξηση και διατήρηση σταθερής ροής του γάλακτος είναι να ερεθίζονται και να αδειάζουν συχνά οι μαστοί από τις πρώτες μέρες που παράγεται το πρωτόγαλα. Η μητέρα πρέπει να τοποθετεί το μωρό από τις πρώτες μέρες να θηλάζει με τις πρώτες ενδείξεις πείνας είτε φαίνεται να υπάρχει ή να μην υπάρχει γάλα στο στήθος της. Θηλασμός απεριόριστος σε συχνότητα και διάρκεια τις πρώτες 4-6 εβδομάδες, δηλαδή όσο θέλει και όποτε θέλει το μωρό μέχρι να φτιάξει το δικό του ωράριο.
Α) Το θήλασμα του στήθους από το μωρό διεγείρει σε μεγαλύτερο βαθμό την απελευθέρωση ορμονών, δηλαδή της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης που διεγείρουν το στήθος να παράγει και να απελυθερώνει το γάλα με το αντανακλαστικό ροής. Όσο τα στήθη αδειάζουν, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται με βασική προϋπόθεση να έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος με την καθοδήγηση ειδικού συμβούλου θηλασμού.
Β) Με τις λίγες φορές το γάλα θα συνεχίζει να παράγεται σε ποσότητα όμως θα υπολείπεται των αναγκών του μωρού.
Γ) Το γάλα θα αυξηθεί εφόσον:
- τοποθετείται το μωρό με το σωστό τρόπο
- θηλάζει κατά βούληση τουλάχιστον 8-12 φορές το 24ωρο
- τοποθετείται γυμνό σε άμεση δερματική επαφή με το στήθος της μητέρας επί μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα
- θηλάζει από το ένα στήθος για να πάρει το τελευταίο παχύ γάλα και τοποθετείται στο άλλο εφόσον δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη και θέλει να συνεχίσει
- μετά από κάθε θηλασμό ή ενδιάμεσα γίνεται άντληση του στήθους με ηλεκτρικό θήλαστρο.
Κατά την άντληση γίνονται ταυτόχρονα μαλάξεις του στήθους, η μητέρα κάθεται σε αναπαυτική καρέκλα, ξεδιψάει με ένα ποτήρι νερό ή χυμό, ακούει σταθερά τη μουσική της αρεσκείας της και έχει θετικές σκέψεις. Πριν από την άντληση κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή τοποθετείτε ζεστές κομπρέσες στο μαστό.
Εφόσον η τακτική που προαναφέρθηκε δεν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέσα σε λίγες μέρες, ίσως χρειασθεί μετά από συνεννόηση με παιδίατρο- ειδικό σύμβουλο θηλασμού να χρησιμοποιήσετε γαλακταγωγό φάρμακο που συνήθως αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος έως 30-40%.
Μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή μπορείτε να δίνετε το ξένο γάλα με το συμπληρωματικό σύστημα θηλασμού (SNS). Με αυτό τον τρόπο το μωρό αφενός συνηθίζει το στήθος και αφετέρου διεγείρει ταυτόχρονα το στήθος να παράγει σταδιακά περισσότερο γάλα.
Δ) Τονίζεται ότι ο απογαλακτισμός είναι μια σταδιακή και φυσιολογική διαδικασία που ξεκινά μετά τον 6ο μήνα από τη γέννηση. Αντίθετα ο απότομος αποθηλασμός σε σε μια πρώιμη φάση (λόγω ασθενείας ή παρατεταμένης αρρώστιας της μητέρας) συμβαίνει σπάνια και σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται όταν είναι δυνατόν, εφόσον είναι τραυματικός για το μωρό, δυσάρεστος στη μητέρα και μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων, “πέτρωμα” του στήθους, μαστίτιδα ή απόστημα.
O αδενικός ιστός, εφόσον δε συντηρείται η ροή του γάλακτος, υποστρέφει και μέσα σε ένα μήνα συνήθως σταματά τελείως η παραγωγή γάλακτος από μόνη της.
Για να σταματήσετε άμεσα τη γαλακτοφορία είτε παίρνετε τα χάπια (πάντα με οδηγία γιατρού) που προκαλούν μερικές φορές κάποιες παρενέργειες… ή τυλίγετε ένα ελαστικό επίδεσμο γύρω από το θώρακα για δύο μέρες και εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες δύο φορές την ημέρα (αν και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της μαστίτιδας).
Για να σταματήσετε απλώς τις αντλήσεις και να συνεχίζετε να θηλάζετε, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε από τα παραπάνω!
Ε) Tο θήλαστρό σας είναι καλό και μπορείτε να αντλείτε κάθε 2-3 ώρες την ημέρα και μια ή δύο φορές τη νύχτα. Η συχνότητα πάντως εξαρτάται από την αποθηκευτική ικανότητα κάθε στήθους και εξατομικεύεται από τη μητέρα. Αν η ποσότητα που αντλείτε είναι μεγάλη αραιώνετε τις αντλήσεις. Αν η ποσότητα είναι μικρότερη οι αντλήσεις θα είναι συχνότερες.
Στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Έπαναγαλακτισμός και πρόκληση γαλουχίας
- Πώς να κόψω το συμπλήρωμα και να θηλάσω αποκλειστικά: Πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού
- Θέλω να θηλάσω αποκλειστικά, αλλά δεν τα καταφέρνω
- Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μου;
- Από την αρχή έδωσα συμπλήρωμα, τώρα μήπως δεν έχω αρκετό γάλα;
- Με το συμπλήρωμα και το θήλαστρο… μειώθηκε το γάλα μου!
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό