Συγχαρητήρια για το πολύ σπουδαίο έργο σας, Χάρη σε εσάς έχουμε φτάσει τους 14 μήνες θηλασμού. Σας ευχαριστώ για όλες τις γνώσεις που απέκτησα και με βοήθησαν όλους αυτούς τους μήνες σε οτιδήποτε αφορούσε το μικρό μου αγγελούδι.
Κάνουμε συγκοίμηση από τη γέννηση εώς τώρα. Ακόμα ξυπνάει τη νύχτα αρκετές φορές για να θηλάσει ή άλλες για να πιπιλίσει λιγάκι και να ξανά κοιμηθεί. Τον κοιμίζω στις 20:00 και μέχρι να πάω εγώ για ύπνο, μετά από 4-5 ώρες περίπου, ξυπνάει λιγότερες φορές από όταν κοιμάμαι κι εγώ δίπλα του.Συγγενείς και φίλοι μου δίνουν παραδείγματα παιδιών που είναι 14 ετών και 17 και ακόμη κοιμούνται με τους γονείς τους και ενώ από τη μια το χαίρομαι και το απολαμβάνω, από την άλλη αγχώνομαι μήπως δεν πάει ποτέ στο δωμάτιό του.
Πώς και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό;
Σας ευχαριστώ πολύΚική, Περιστέρι
15/12/2015 |
Αγαπητή μαμά Κική,
μπράβο σας που τα έχετε καταφέρει τόσο καλά μέχρι και σήμερα με το θηλασμό, ωστόσο σας απασχολούν θέματα σχετικά με τον ύπνο του και τη μετάβαση του μωρού σας στο δωμάτιο του.
Όπως έχετε διαπιστώσει και εσείς, τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες. Ο πρώτος βασικός λόγος είναι αναπτυξιακός. Τα μωρά μεγαλώνουν με γρήγορο ρυθμό τα πρώτα χρόνια και ο εγκέφαλος τους πρέπει να επιτυγχάνει πραγματικούς άθλους ανάπτυξης πάρα πολύ γρήγορα, και αυτό γίνεται αποτελεσματικά στις φάσεις του ελαφριού ύπνου.
Από όλα τα θηλαστικά ο άνθρωπος είναι από τα πιο ανώριμα όταν γεννιέται και ο οργανισμός του πρέπει να κάνει πολλή και σκληρή δουλειά μέχρι την ηλικία που αυτοεξυπηρετείται. Επιπρόσθετα το στομαχάκι των μωρών είναι μικρό και το μητρικό γάλα ελαφρύ και εύπεπτο άρα το μωρό χρειάζεται συχνά γεύματα.
Ο δεύτερος λόγος που τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες είναι η επιβίωση τους. Τα μωρά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε κατάσταση ελαφριού ύπνου, ώστε να ξυπνήσουν για να δώσουν στη μαμά τους το μήνυμα ότι χρειάζονται φροντίδα, όπως ότι πεινούν, έχουν λερωθεί ή δεν βολεύονται και πολλά άλλα.
Όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα. Αυτή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του. το πρόβλημα δημιουργείται με εμάς τους ενήλικες και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φυσιολογικό ύπνο. 8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές για να ξεκουραστούμε γιατί το επόμενο πρωινό μας περιμένει ένα πρόγραμμα με εργασία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.
Η νύχτα και το σκοτάδι είναι τρομαχτικό για τα μωρά αλλά η τακτική στο δυτικό πολιτισμό είναι να φτιάχνουμε το ξεχωριστό δωμάτιο του μωρού και να το βάζουμε να κοιμάται μόνο του εκεί. Οι οικογένειες πρέπει να βρουν το δικό τους τρόπο που και πως θα κοιμίζουν ή θα κοιμούνται με το μωρό τους. Πολλές οικογένειες αποφασίζουν να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι (bedsharing) ενώ άλλες να τοποθετήσουν το κρεβάτι του μωρού κοντά στη μητέρα όπως εσύ (co-sleeping).
Μελέτες δείχνουν ότι όταν το μωρό κοιμάται δίπλα στη μητέρα του το σώμα του λειτουργεί καλύτερα και ότι η μητέρα κοιμάται 40% περισσότερο. Το καρδιοαναπνευστικό σύστημα του μωρού είναι ρυθμισμένο δεν αναζητά την ασφάλεια, την έχει και έτσι κοιμάται και αναπτύσσεται απερίσπαστα.
Να μην παραλείψω να αναφερθώ στα συναισθηματικά οφέλη του κοινού ύπνου. Αυτά τα μωρά δείχνουν λιγότερη ένταση γιατί νοιώθουν ασφάλεια τη νύχτα όπως νοιώθουν και την ημέρα που είναι μαζί με τη μητέρα τους.
Είναι λογικό που πρώτη φορά βιώνεται τη μητρότητα να φοβάστε ότι το μωρό σας θα κακομάθει και δεν θα φύγει ποτέ από το δωμάτιο ή από το κρεβάτι σας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί το παιδί φτάνει να μπορεί να κοιμηθεί μόνο (συνήθως μετά τα 3) του όπως θα περπατήσει μόνο του, θα πάει στη τουαλέτα μόνο του κτλ. Είναι και αυτό ένα εξελικτικό στάδιο που θα κατακτήσει. Θα δείτε πως ο χρόνος που θα κοιμάται μαζί σας το βράδυ θα κρατήσει για λίγο αλλά τα μηνύματα αγάπης και ασφάλειας που θα του δώσετε με αυτή τη πρακτική θα διαρκέσουν για εκείνο μια ζωή.
Συνεχίστε να απολαμβάνετε τις στιγμές από αυτό το μαγικό ταξίδι με «το αγγελούδι» σας. Εκείνο μόνο θα σας οδηγήσει -αφουγκράζοντας τις ανάγκες του- να κάνετε τις αλλαγές στη καθημερινότητα της οικογένεια σας.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- O κοινός ύπνος με το μωρό ή αλλιώς… co-sleeping
- Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς για τον (κοινό) ύπνο του μωρού και το θηλασμό
- Μετάβαση στο παιδικό δωμάτιο. Πότε και πώς.
- Μέχρι πότε είναι σωστό να κοιμάται το μωρό στο υπνοδωμάτιο των γονιών;
- Ακόμη κοιμούνται στο κρεβάτι μας…
- Μοιραστείτε το κρεβάτι σας με τα παιδιά! Κάνει καλό!
- O δυτικός τρόπος γονεικής φροντίδας μπορεί να εμποδίζει την ψυχοκινητική ανάπτυξη
Ψυχολόγος MSc, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό