Mια σημαντική ημέρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων
Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του έτους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων παγκοσμίως.
Η ημέρα ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία γονέων προώρων νεογνών και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) το 2008 και σήμερα πλέον αμέτρητα άτομα και οργανισμοί από περισσότερες από 100 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με δραστηριότητες και ειδικές εκδηλώσεις ενώ δεσμεύονται να δράσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και στη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.
Εκτός από το μωβ χρώμα που αντιπροσωπεύει την ευαισθησία και την εξαιρετικότητα, το σκοινί με τις απλωμένες καλτσούλες έχει γίνει σύμβολο για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Οι μικροσκοπικές μωβ καλτσούλες οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε εννέα ζευγάρια κάλτσες πλήρους μεγέθους – συμβολίζουν ότι 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα, παγκοσμίως!
Το παγκόσμιο θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 2020 είναι το “Μαζί για μωρά που γεννιούνται πολύ σύντομα – Φροντίδα για το μέλλον“.
Όταν λέμε πρόωρο…
- Μετρίου βαθμού ή οριακή προωρότητα: 32 εβδομάδες κύησης (ε.κ.) – <37 ε.κ.
- Υψηλού βαθμού προωρότητα: 28 ε.κ. – <32 ε.κ.
- Ακραία προωρότητα: <28 ε.κ.
Η προωρότητα σε αριθμούς:
- κάθε χρόνο παγκοσμίως περίπου 15 εκατομμύρια μωρά, γεννιούνται πρόωρα
- περίπου 1 εκατομμύριο από τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα χάνουν τη ζωή τους, κάθε χρόνο, από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν
- σήμερα, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν την πρώτη πιο κοινή αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών
Δείτε επίσης: Κάθε ένα λεπτό γεννιούνται 29 πρόωρα μωρά
Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι για τους οποίους πρέπει όλοι, να συμβάλουμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πλανήτη.
Το μητρικό γάλα σωτήριο για τα πρόωρα μωρά
Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ένα πρόωρο νεογνό ενώ διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός νεογέννητου υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Δείτε επίσης: Η αξία του μητρικού γάλακτος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών
Οι μητέρες των πρόωρων (συχνά) δεν είναι σε θέση να θηλάσουν για πολλούς λόγους. Μόνο το 30% καταφέρνει να θηλάσει και αυτό οφείλεται στην ψυχολογία της μητέρας, το στρες που έχει και την αγωνία της για να επιβιώσει το πρόωρο μωρό της που είναι 500 με 600 γραμμάρια. Επίσης, συμβαίνει να είναι και ανώριμος ο μαστός και σ΄αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να θηλάσει.
Στην Ελλάδα ωστόσο, έχουμε την τύχη να υπάρχουν πλέον τρεις τράπεζες γάλακτος, όπου στην κυριολεξία σώζουν δεκάδες ζωές κυρίως πρόωρων μωρών. Είναι η Τράπεζες μητρικού γάλακτος στην Αθήνα, στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αλλά και στο «Ιπποκράτειο» Γ.Ν. Θεσσαλονίκης.
Το ήξερες;
- Είναι γεγονός ότι τα πρόωρα παιδιά επιβιώνουν μετά από χορήγηση μητρικού γάλακτος.
- Από τη πρώτη μέρα που γεννιέται ένα πρόωρο μωρό, χορηγείται με καθετήρα μικρή ποσότητα, 1-2 σταγόνες μητρικού γάλακτος για την άμυνα του οργανισμού.
- Ένα λίτρο μητρικού γάλακτος μπορεί αν σώσει ένα, δύο και περισσότερα πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις.
Γι’ αυτό, αν είσαι θηλάζουσα μητέρα, μάθε πώς μπορεί να σωθεί ένα πρόωρο νεογνό με το δικό σου γάλα! Γίνε δότρια μητρικού γάλακτος! Πληροφορίες θα βρεις εδώ και στην τράπεζα μητρικού γάλακτος στο «Έλενα».
Σχετικά άρθρα:
- Τα πρόωρα μωρά στην Ελλάδα έχουν μεγάλα ποσοστά επιβίωσης
- Ένα προωράκι γεννημένο νικητής! Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο!
- Χωράει ζωή σε 550 γραμμάρια;
- Μωρό γεννήθηκε 450γρ. και κρατήθηκε στη ζωή σε σακουλάκι για σάντουιτς!
- Μωρό γεννήθηκε μόλις 623 γρ. αλλά κέρδισε τη μάχη για τη ζωή!
- Θηλασμός προώρου. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
- Διατήρηση γαλουχίας και θηλασμός σε βρέφη που νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΝΝ ή είναι χαμηλού βάρους
- Μελέτες και απόψεις για τη διατροφή των μικρού βάρους γέννησης νεογνών
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com