Τα πρόωρα μωρά στην Ελλάδα έχουν μεγάλα ποσοστά επιβίωσης

Τα πρόωρα μωρά στην Ελλάδα έχουν μεγάλα ποσοστά επιβίωσης

Νέα έρευνα για την προωρότητα. Τι απαντά ο νεογνολόγος Γιώργος Λιόσης

 

Μια έρευνα από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με την προωρότητα προκάλεσε αρκετά ερωτήματα. Ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θηλασμού, Γιώργος Λιόσης, δίνει απαντήσεις σχετικά.


Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κοντές γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν μωρά μικρότερου βάρους, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν σε δείγμα 3.500 γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο March of Dimes του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος της μητέρας, το οποίο καθορίζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο πρόωρα θα γεννήσει μια γυναίκα.

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο του νεογέννητου, ενώ επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών. Τα μωρά που επιβιώνουν στην πρόωρη γέννα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην υπόλοιπη ζωή τους.

Γιώργος Λίοσης, διευθυντής του
Νεογνολογικού Τμήματος στο
μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και
μέλος της Κεντρικής Επιτροπής
Θηλασμού

O κος Γιώργος Λίοσης , διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θηλασμού, απάντησε σχετικά στο juniorsclub.gr και στις ερωτήσεις που του τέθηκαν:

➤ Κύριε Λίοση, συμφωνείτε με την μελέτη αυτή που λέει ότι το νεογέννητο επηρεάζεται από τον σωματότυπο και το ύψος της μητέρας του;
Η μελέτη που αναφέρατε έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες στο θέμα.

➤ Στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλα τα ποσοστά θνησιμότητας πρόωρων νεογνών;
Είναι σίγουρο ότι η προωρότητα αποτελεί παράγοντα αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Όμως στις ανεπτυγμένες χώρες  έχουν μειωθεί σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας. Στην χώρα μας θα έλεγα ότι τα ποσοστά επιβίωσης και καλής ψυχοκοινωνικής εξέλιξης είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες και βελτιώνονται συνεχώς.


➤ Ποιοι λόγοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την γέννηση ενός πρόωρου νεογνού;
Είναι γεγονός ότι και στην Ελλάδα έχουμε έναν σημαντικό αριθμό πρόωρων νεογνών, με μεγάλα ποσοστά όμως επιβίωσης.

Για να προκληθεί ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, που σχετίζονται με τις συνθήκες της εγκυμοσύνης, με ανωμαλίες του εμβρύου, με την κληρονομικότητα, με ανατομικά ζητήματα ή με προβλήματα υγείας της εγκύου ή και με κάποιες συνήθειες της μητέρας που προκαλούν την πρόωρη γέννα.

Αναφέρομαι φυσικά σε συνήθειες που έχουν να κάνουν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καπνίζουν αρκετά, κάνουν χρήση ουσιών (ναρκωτικών κ.α.), δεν τρέφονται σωστά και καλά δηλαδή, υποσιτίζονται, εργάζονται πολλές ώρες και εξουθενώνονται, χωρίς να σημαίνει ότι μια γυναίκα έγκυος δεν μπορεί να εργαστεί να ταξιδέψει, να κινηθεί φυσιολογικά.

Ένας ακόμη λόγος αναφέρεται στις περιπτώσεις των μαμάδων που έχουν πολύ άγχος. Το στρες είναι μια βασική αιτία που αποδίδουμε πολλές φορές περιστατικά πρόωρων τοκετών.

Όσον αφορά στα θέματα υγείας, έχουμε πρώτη αιτία τις λοιμώξεις γι΄αυτό η έγκυος πρέπει να προσέχει πολύ, π.χ. δεν θα πάει σε μια παραλία που γνωρίζει ότι είναι βρώμικη, δεν θα χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ενός μαγαζιού που έχει παραμελημένη εικόνα.

Επιγραμματικά θα επικαλεστώ ακόμα μερικές περιπτώσεις όπως:

  • Αποκολλήσεις του πλακούντα.
  • Ανεπάρκεια του πλακούντα.
  • Φλεγμονές του αμνιακού υγρού.
  • Ανοσολογικές αιτίες.
  • Ανεπάρκεια του τραχήλου.
  • Ανωμαλίες της μήτρας.
  • Ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αμνιακού υγρού.
  • Κληρονομικότητα, όταν παρατηρείτε στην οικογένεια της εγκύου, τότε υπάρχει μία σχετική κληρονομική προδιάθεση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, θα αναφέρω και τους σοβαρούς τραυματισμούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να προκαλέσουν έναν πρόωρο τοκετό.

Δημοσίευση: 10/09/2015
Πηγή: juniorsclub.gr

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *