Μελέτες και απόψεις για τη διατροφή των μικρού βάρους γέννησης νεογνών

Μελέτες και απόψεις για τη διατροφή των μικρού βάρους γέννησης νεογνών

Εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση θρεπτικών συστατικών σε μια ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) όσο και τη σωματική διάπλαση του προώρου νεογνού, αλλά και να οδηγήσει μελλοντικά στην εκδήλωση νοσημάτων φθοράς πχ σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακά νοσήματα, υπέρταση. 

Του Χ. Κώσταλου, Παιδίατρος Νεογνολόγος, Νεογνολογικό Τμήμα ΠΓ Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Αθηνών


Στις συνέπειες της δυστροφίας υπόκεινται νεογνά με ενδομήτρια υποθρεψία, πρόωρα νεογνά με εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και νεογνά κανονικού μεν βάρους γέννησης τα οποία όμως παραμένουν για μεγάλη χρονική περίοδο σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας, λόγω της εμφάνισης επιπλοκών πχ βρογχοπνευμονική δυσπλασία, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σηψαιμία, όπου η παροχή επαρκών θρεπτικών συστατικών καθίσταται προβληματική ή λόγω χορήγησης φαρμάκων πχ κορτικοστεροειδών, θεοφυλλίνης, διουρητικών που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Τα ποσοστά υποθρεψίας κατά την έξοδο για πρόωρα με βάρος γέννησης κάτω από 1500 γραμ. φθάνει το 36%, ενώ γι’ αυτά με βάρος γέννησης 1000 γραμ. το 90%.  Έτσι, μοιραία το βάρος της επαρκούς σίτισης του υψηλού κινδύνου νεογνού πέφτει στην περίοδο που ακολουθεί αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο όπου η τροφή που χορηγείται θα πρέπει να είναι επαρκής ώστε να καλύψει τόσο τις ανάγκες για αντιρροπιστική αύξηση όσο και τις αυξημένες άμεσες ενεργειακές ανάγκες του νεογνού.

Έχει βρεθεί ότι σημαντικό ποσοστό προώρων νεογνών (περίπου 75%) μετά την έξοδο καταναλώνει μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες ποσότητες γάλακτος κι έτσι επιτυγχάνει ταχείς ρυθμούς αύξησης με συνέπεια να καλύπτει το «χαμένο έδαφος» και να μην εμφανίζει προβλήματα στο μέλλον.

Για τα υπόλοιπα όμως πρόωρα απαιτείται άμεση παρέμβαση μέσα στους πρώτους τρεις μήνες ζωής που θεωρείται η κρίσιμη περίοδος για την αποφυγή μακρόχρονων συνεπειών.

Παρά τη μεγάλη σημασία της σωστής διατροφής μετά την έξοδο του νεογνού για τη μελλοντική εξέλιξή του, το θέμα μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να προβληματίζει τους ειδικούς.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:

 1. Ποιες κατηγορίες προώρων νεογνών ωφελούνται περισσότερο από μια εμπλουτισμένη δίαιτα. 
 2. Τι είδος γάλα θα δοθεί στα πρόωρα νεογνά και 
 3. Πότε θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή άλλων θρεπτικών συστατικών εκτός από το γάλα. 

Σε ότι αφορά στο πρώτο ερώτημα, η επιλογή των νεογνών που θα λάβουν ειδική δίαιτα μετά την έξοδο από τη Μονάδα πρέπει να γίνεται προσεκτικά κι αυτό για να αποφευχθεί ο υπερσιτισμός που θεωρείται εξ’ ίσου επιβλαβής με τον υποσιτισμό.

Έτσι, οι κατηγορίες των νεογνών που ωφελούνται περισσότερο είναι οι εξής:

 • Νεογέννητα με βάρος γέννησης κάτω από 1200 γραμ. 
 • Πρόωρα με βάρος γέννησης κάτω από την 5η εκατοστιαία θέση ή αυτά τα οποία γεννήθηκαν μεν με κανονικό βάρος όμως κατά την έξοδο ήταν ελλιποβαρή. 
 • Νεογέννητα με αυξημένες μεταβολικές ανάγκες πχ αυτά με βρογχοπνευμονική δυσπλασία, συγγενή καρδιοπάθεια. 
 • Νεογέννητα με οστεοπενία ή με βιοχημικές διαταραχές πχ υποφωσφαταιμία 
 • Νεογέννητα που μετά την έξοδό τους έχουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 
 • Πρόωρα που καταναλώνουν λιγότερο από 180 ml/kg/24ωρο γάλακτος.

Σε ότι αφορά στις επιλογές του γάλακτος αυτές είναι οι εξής:

 1. Μητρικό γάλα 
 2. Γάλα για τελειόμηνα νεογνά 
 3. Γάλα για πρόωρα νεογνά 
 4. Ειδικό γάλα εξόδου 
 5. Υποαλλεργικό γάλα 

Σε ότι αφορά το είδος της τροφής προτείνονται τα εξής:

 • Το μητρικό γάλα αποτελεί την καλύτερη τροφή για το πρόωρο μετά την έξοδο ειδικά όταν συμπληρώνεται από ενισχυτές μητρικού γάλακτος ή ειδικό γάλα εξόδου.
 • Αν η μητέρα δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να θηλάσει τότε δίνεται αποκλειστικά γάλα εξόδου.
 • Αν κατά την πορεία του ο ρυθμός ανάπτυξης του βρέφους δεν είναι ικανοποιητικός προστίθενται επιπλέον τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας.
Δημοσίευση: 19/7/2016

Σχετικά άρθρα:

  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *