Βραχύς χαλινός γλώσσας. Συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση

Βραχύς χαλινός γλώσσας. Συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση

Ο χαλινός είναι ένα εμβρυικό υπόλειμμα  που υπάρχει σε όλα τα παιδιά

Φυσιολογικά η γλώσσα συνδέεται με το έδαφος του στόματος με μια μικρή χορδή. Σε κάποια παιδιά η χορδή αυτή, που ονομάζεται χαλινός της γλώσσας, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, εμποδίζοντας την γλώσσα να έχει την σωστή ελευθερία κινήσεων. Αυτό ονομάζεται βραχύς χαλινός γλώσσας. Στις σοβαρές περιπτώσεις η γλώσσα μπορεί να είναι καθηλωμένη στο έδαφος του στόματος (αγκυλογλωσσία ).

Της Ελένης Ε.Παπακρίβου, Ειδικός Χειρουργός Παίδων, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Συμπτώματα-Αντιμετώπιση

Η περιορισμένη κινητικότητα της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία θηλασμού του βρέφους στην πρώιμη ηλικία και σε προβλήματα σωστής ανάπτυξης του λόγου αργότερα. Αφορά κυρίως τα σύμφωνα Λ και Ρ.

Η γλώσσα δεν μπορεί να προβάλει έξω από τα ούλα της κάτω γνάθου και πολλές φορές παίρνει σχήμα «καρδιάς» ή «γλώσσας φιδιού». Παρόλα αυτά υπάρχει αρκετή συζήτηση για το ποιές ακριβώς είναι οι περιπτώσεις βραχέος χαλινού που θα προκαλέσουν κλινικά προβλήματα. Το ποσοστό εμφάνισης φτάνει το 10% των παιδιών.

Συχνά καθίσταται δύσκολο να αποφασιστεί ποιά νεογέννητα χρίζεται να αντιμετωπιστούν στην πρώιμη νεογνική περίοδο αλλά και αργότερα. Εάν υπάρχει δυσκολία θηλασμού του βρέφους και υπάρχει βραχύς χαλινός συνιστάται διατομή του.

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι συνέπειες του κοντού χαλινού γλώσσας σε σχέση με τον μητρικό θηλασμό

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να γίνει στο μαιευτήριο μετά την γέννηση αλλά μερικές φορές διαφεύγει της προσοχής. Μπορεί να γίνει αντιληπτό αργότερα στην διάρκεια μιας παιδιατρικής εξέτασης ρουτίνας ή και να παρατηρηθεί από τους γονείς.

Η διάγνωση είναι πάντα κλινική και δεν υπάρχει αναγκαιότητα για καμία περαιτέρω εξέταση. Συχνά πάντως υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα σε ειδικούς αν και κατά πόσο ο χαλινός είναι φυσιολογικός όπως αναφέρθηκε και πριν.

Η επέμβαση

Σήμερα ο βραχύς χαλινός της γλώσσας αντιμετωπίζεται με μια μικρή επέμβαση που γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες. Για βρέφη έως 6 μηνών γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Συνήθως για ηλικίες μεγαλύτερες των 6 μηνών είναι πλέον δύσκολο να γίνει χωρίς αναισθησία οπότε και θα συστηθεί κατά κανόνα η επέμβαση να γίνει με το παιδί να κοιμάται (γενική αναισθησία).

Δημοσίευση: 18/7/2016
ΠΗΓΗ: thessalikipress.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *