Υψηλό βάρος μωρού με θηλασμό και εισαγωγή στερεών τροφών

Το  μωράκι μας είναι 6 μηνών και 10 ημερών και ζυγίζει 9,56 κιλά. Την θήλαζα αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών και πριν 10 μέρες προσθέσαμε και φρουτόκρεμα σαν 2ο γεύμα.

Δεν έχουμε ακόμα αντικαταστήσει τον θηλασμό εκείνης της ώρας, καθώς τρώει από 60ml μέχρι 100ml το πολύ. Ωστόσο, έχουμε μειώσει τον ημερήσιο χρόνο θηλασμού σε μία με μιάμιση ώρα από δύο.Το ύψος της είναι 70 εκατοστά. Στις καμπύλες ανάπτυξης του που φαίνεται να ξεπερνά και την τελευταία. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θεωρείται το βάρος μας φυσιολογικό και αν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Σας ευχαριστώ

Εβίτα, Περιστέρι
21/11/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Εβίτα,
Το κοριτσάκι σας γεννήθηκε με βάρος στην 50η εκατοστιαία θέση για την ηλικία και το φύλο της (δηλαδή ανάμεσα στα συνομήλικα κορίτσια, τα μισά είχαν μεγαλύτερο βάρος από αυτήν και τα υπόλοιπα μισά μικρότερο βάρος).Στην ηλικία των 6 μηνών και 10 ημερών σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δίνετε, βρίσκεται στην 85η εκατοστιαία θέση τόσο στο βάρος όσο και στο ύψος, αλλά και στο ΒΜΙ, δηλαδή το δείκτη μάζα σώματος. Έχει λοιπόν μία εξαιρετική ανάπτυξη με αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και με την πρόσφατη εισαγωγή στερεών τροφών.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για παχυσαρκία σε αυτή την ηλικία. Αλήθεια είναι πως κάποια βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους μήνες ζωής τείνουν να αναπτύσσονται υπέρμετρα προκαλώντας ανησυχία σε γονείς, συγγενείς και παιδιάτρους. Βασικό είναι τα σωματομετρικά μεγέθη του μωρού (βάρος και ύψος) να εκτιμούνται με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θηλάζοντα βρέφη.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ενός υγιούς βρέφους με την πάροδο των μηνών αλλά και με την εισαγωγή των στερεών τροφών επιβραδύνεται.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο μητρικός θηλασμός κατά απαίτηση του βρέφους μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.

Συνεχίστε λοιπόν να θηλάζετε το μωρό σας σύμφωνα με τις ανάγκες του και αποφύγετε χορήγηση μπιμπερό (παθητικός τρόπος σίτισης) και συμπληρωμάτων ξένου γάλακτος. Δώστε στερεές τροφές, κυρίως αυτές που περιέχουν σίδηρο που έχει ανάγκη το παιδί σε αυτή την ηλικία (λαχανικά, κρέας, αυγό, ψάρι, στο χρονοδιάγραμμα που θα σας συμβουλέψει ο παιδίατρός σας). Αποφύγετε έτοιμες κρέμες, επιτραπέζιο αλάτι και ζάχαρη, καθώς και απλούς υδατάνθρακες π.χ.μπισκότα οδοντοφυΐας, γλυκά.

Προσπαθήστε την έγκαιρη μετάβαση στα μη αλεσμένα φαγητά, δείχνοντας σεβασμό στην πείνα και τον κορεσμό του βρέφους. Μην ταΐζετε με το ζόρι μεγάλες ποσότητες στερεών τροφών. Για κανένα λόγο μην δώσετε άλιπο διατροφή καθώς τα βρέφη χρειάζονται τα λιπαρά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Καλή συνέχεια!!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *