Ο θηλασμός προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία

Ο θηλασμός προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία

Μετα-ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας ήταν κατά 22% μικρότερος για τα παιδιά που θήλασαν

 

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο, ενώ ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο!

Της Μαρίας Μαντζώρου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου και King’s College London

Στην Ελλάδα, η περιφέρεια Β. Αιγαίου κατέχει τη δεύτερη θέση στα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας, και την τρίτη θέση στην πιο καθιστική ζωή των παιδιών.

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκοι έφηβοι και ενήλικες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη, καθώς και διαταραχές ύπνου και άσθμα.

Επιπλέον, το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ και ο σχολικός εκφοβισμός συναντάται όλο και πιο συχνά!

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες, ώστε να επιτευχθεί η κάλλιστη ανάπτυξη και η διαφύλαξη της υγείας των βρεφών. Στη συνέχεια, για την επίτευξη των διατροφικών τους αναγκών θα πρέπει να ακολουθούν μια πλήρης διατροφή, ενώ συστήνεται η συνέχιση του θηλασμού για τα επόμενα δύο χρόνια ή και παραπάνω.

Τα οφέλη του θηλασμού στη διασφάλιση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου θανάτου στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, είναι ευρέως γνωστά. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ιδιαίτερα σπάνια η αποτροπή της έναρξης ή συνέχισης του θηλασμού.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός παίζει ρόλο και στην προστασία από μη-μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του παιδικού υπέρβαρου και της παιδικής παχυσαρκίας.

Μια μετα-ανάλυση που έλαβε υπόψη 25 έρευνες, έδειξε ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας ήταν κατά 22% μικρότερος για τα παιδιά που θήλασαν, σε σχέση με τα παιδιά που δεν θήλασαν ποτέ!

Αν και δεν έχει διαλευκανθεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης, εικάζεται πως μέσω του αποκλειστικού θηλασμού αποτρέπεται η πρόωρη εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων που ενδεχομένως οδηγήσουν σε αυξημένο σωματικό βάρος, ενώ έχει παρατηρηθεί πως τα βρέφη που σιτίζονται με γάλα φόρμουλας, λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και πρωτεΐνες από τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά, ενώ έχουν και υψηλότερο βάρος. Έτσι, είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος στην παιδική τους ηλικία.

Επιπλέον, οι ορμόνες και άλλοι βιολογικοί παράγοντες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα, φαίνεται να βοηθούν στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της ενεργειακής ισορροπίας στα βρέφη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στο μακροπρόθεσμο έλεγχο της ενεργειακής ισορροπίας.

Αν και επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητο να γίνουν γύρω από τα οφέλη του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στο σωματικό βάρος των βρεφών, φαίνεται πώς πέρα της σημαντικής του αρωγής στην προστασία από νοσήματα, βοηθάει και στην προστασία από το υπερβάλλον σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία, καθώς και τις περαιτέρω συνέπειές του για την υγεία!

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι πολυεπίπεδη και πολυπαραγοντική, ενώ πρέπει να ξεκινάει νωρίς, από την περίοδο της κύησης ή ακόμη καλύτερα και πριν από αυτήν!

Δημοσίευση: 25/10/2016
ΠΗΓΗ: emprosnet.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *