Ανησυχώ! Το μωρό είναι πάνω από την καμπύλη για θηλάζοντα βρέφη

Ανησυχώ! Το μωρό είναι πάνω από την καμπύλη για θηλάζοντα βρέφη

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Χαίρετε!
Έχω ένα κοριτσάκι 8,5 μηνών το οποίο θήλαζα αποκλειστικά μέχρι τους 6,5 μήνες κι έπειτα κάναμε και εισαγωγή στις στερεές. Το πρωί φρέσκια φρουτόκρεμα, το μεσημέρι
λαχανόσουπα, κοτόσουπα ή κρεατόσουπα (φυσικά τα μαγειρεύω εγώ χωρίς αλάτι) και το βράδυ γιαούρτι κατσικίσιο (συνήθως, αλλιώς αγελαδινό) πλήρες, όπου προσθέτω εγώ και βρώμη.

Σε γενικές γραμμές τρώει κάθε φορά το φαΐ της χωρίς καμία πίεση από μέρους μου ποτέ, εκτός φυσικά κι αν δεν εγκρίνει τη συνταγή! Ο θηλασμός φυσικά συνεχίζεται κατά απαίτηση της μικρής εκτός από τις ώρες που είμαι στη δουλειά, οι οποίες είναι σπαστές και δεν υπερβαίνουν ποτέ το 4ωρο συνεχόμενο. Ακόμα κι αν έχει μόλις φάει, εγώ θα τη θηλάσω για όσο θέλει.

Το ερώτημά μου τώρα είναι το εξής. Η κορούλα μου γεννήθηκε βέβαια μεγαλούτσικη (σχεδόν 4,5 κιλά) και τώρα ζυγίζει ήδη σχεδόν 12,5! Εξετάσεις θυρεοειδή είχαμε κάνει τον πρώτο καιρό αφού γεννήθηκε επειδή έχω Hassimoto και οι τιμές ήταν φυσιολογικές. Διαβήτη κύησης δεν είχα.

Ο γιατρός μας λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κιλά της (αν και κάθε φορά μένει έκπληκτος με την πρόσληψη βάρους) και πως θα τα χάσει όταν αρχίσει να περπατάει. Εγώ όμως ανησυχώ… Έχουμε φύγει πολύ πάνω από την καμπύλη για τα θηλάζοντα βρέφη και αυτό με προβληματίζει έντονα. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Μαρία, Αιγάλεω Αττικής

06/11//2014
Αγαπητή Μαρία,
Μπράβο σου για το ξεκίνημα που δίνεις στο μωράκι σου!Δεν με ανησυχεί καθόλου, γιατί το μωράκι σου δεν βάζει μόνο βάρος αλλά και ανάλογο ύψος, και όλα αυτά με υγιεινές τροφές, χωρίς αλάτι και ζάχαρη και με θηλασμό.

Απλά, αν δεν το κάνεις ακόμη, τα φαγητά να τα δίνεις στο μωράκι σου σε κομματάκια για να αντιλαμβάνεται πόση ποσότητα τρώει και να μην τρώει μηχανικά περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Καλή συνέχεια και… μην ανησυχήσεις όταν δεν θα βάζει πολύ βάρος στο μέλλον!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *