Θηλάζω αποκλειστικά την 2 μηνών κόρη μου η οποία ζυγίζει 6200γρ και είναι 62,5 εκατοστά. Ο παιδίατρος μας είπε ότι η μικρή έχει πάρει παραπάνω βάρος από το κανονικό και θα πρέπει να μην την ταΐζω το βράδυ και όταν ξυπνήσει να της δώσω τσάι.
Κατά πόσο ισχύει αυτό; Υπάρχει περίπτωση με το μητρικό γάλα να χει πρόβλημα βάρους; Τα βράδια έχουν μειωθεί οι θηλασμοί γιατί κοιμάται συνεχόμενα περίπου 4 με 5 ώρες. Την ημέρα όμως οι θηλασμοι είναι πιο συχνοί περίπου κάθε δυο με τρεις ώρες όποτε θελήσει η μικρή.Δεν της δίνω πιπίλα και ίσως κάποιες φορές να βρίσκει παρηγόρια στο στήθος χωρίς να πεινάει πραγματικά. Πρέπει να μειώσω τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να την αφήσω να παίρνει βάρος με τον ίδιο ρυθμό;
Στέλλα, Θεσσαλονίκη
Συγχαρητήρια για την απόφαση σου να θηλάσεις το μωράκι σου!!
Η πρόσληψη βάρους της μικρής σου είναι παραπάνω από ικανοποιητική, όχι όμως υπερβολική ή παθολογική!! Αυτό σημαίνει ότι τα καταφέρνετε περίφημα μέχρι τώρα μαμά και βρέφος στο ταξίδι του θηλασμού.
Κατά τη γνώμη μου η οδηγία του παιδιάτρου σου να μην θηλάζεις τη μικρή τη νύχτα, επειδή έχει πάρει “παραπάνω βάρος από το κανονικό” και να της προσφέρεις τσάι είναι λανθασμένη.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των θηλάζοντων βρεφών είναι διαφορετικός από αυτόν των βρεφών που σιτίζονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, με τροποποιημένα δηλαδή γάλατα αγελάδος.
Οι παιδίατροι διαθέτουμε ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της αύξησης των παιδιών, τις γνωστές καμπύλες ανάπτυξης, στις οποίες τοποθετείται περιοδικά το βάρος, το ύψος και η περίμετρος κεφαλής του εξεταζόμενου βρέφους και συγκρίνουμε τις τιμές αυτές με εκείνες των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου.
Για τα θηλάζοντα λοιπόν βρέφη χρησιμοποιούμε τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι αυτές που υπάρχουν στα Ελληνικά Βιβλιάρια Υγείας, οι οποίες προέκυψαν από μελέτη που έγινε στην Αττική το 2001, όταν το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στη χώρα μας ήταν 0.13%!!!
Συγκρίνοντας τη χρήση των καμπυλών αυτών η διαφορά είναι εμφανής. Τα υγιή θηλάζοντα τείνουν να βάζουν πολύ βάρος τους 3-4 πρώτους μήνες ζωής, παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη, όπως η μικρή σου, η οποία όμως δε μας ανησυχεί ότι συνιστά παχυσαρκία.
Στη συνέχεια ο ρυθμός ανάπτυξης των θηλάζοντων μειώνεται εντυπωσιακά σε αντίθεση με την ανάπτυξη αυτών που λαμβάνουν ξένο γάλα, η οποία συνεχίζει ανοδική πορεία. Έτσι τα θηλάζοντα στην ηλικία του ενός έτους είναι συνήθως πιο αδύνατα από αυτά που λαμβάνουν ξένο γάλα.
Ένας ακόμη λόγος που δε θα συνιστούσα τη χορήγηση τσαγιού τη νύχτα είναι το ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το πρώτο εξάμηνο ζωής η ιδανική τροφή για τα μωρά είναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, δηλαδή η χορήγηση μόνο μητρικού γάλακτος και όχι άλλων συμπληρωμάτων όπως νερό, ζαχαρόνερο, χαμομήλι, τσάι, ξένο γάλα κλπ.
Για τη χορήγηση βοτάνων στα βρέφη, παρότι ήταν πάγια τακτική σε προηγούμενες γενιές, δεν έχουν γίνει μελέτες. Ειδικά το τσάι στα μωρά δε συστήνεται καθώς μπορεί να προκαλέσει έντονη διέγερση και ευερεθιστότητα!
Με δύο λόγια συνέχισε να θηλάζεις το μωρό σου με ανταπόκριση στα σημάδια πείνας του, όπως κάνεις μέχρι σήμερα τόσο επιτυχημένα. Ακολούθησε τις ανάγκες του μωρού σου, τον δρόμο της φύσης που είναι πιο σοφός από εμάς τους ανθρώπους!
Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος MD, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com