Συνδυάζονται δουλειά, στερεές τροφές και αποκλειστικός θηλασμός;

Συνδυάζονται δουλειά, στερεές τροφές και αποκλειστικός θηλασμός;

Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και τη βοήθεια και στήριξη που μας προσφέρετε.Έχω μια κόρη 7 μηνών την οποία και θηλάζω αποκλειστικά. Δεν έχει πάρει ποτέ συμπλήρωμα και δεν δέχεται πιπίλα. Έχουμε μπει σε στερεές τροφές (φρουτόκρεμα, χορτόσουπα, ρυζάλευρο) και ανάμεσα από τα γεύματα τη θηλάζω.

Επιστρέφω στην εργασία μου σε δύο μήνες και η παιδίατρος μου είπε πως πρέπει να αρχίσω να δίνω ξένο γάλα δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) διότι ο θηλασμός προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού έως τον 6ο μήνα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Επίσης, μου εξήγησε ότι θα είναι δύσκολο για το μωρό να με αποχωριστεί όταν επιστρέψω στην εργασία μου καθώς θα αναζητά το στήθος για να κοιμηθεί.

Επιθυμώ να συνεχίσω τον αποκλειστικό θηλασμό για όσο το μωρό το επιθυμεί φυσικά και φοβάμαι πως με το να δίνω ξένο γάλα πρωί – βράδυ και με τις στερεές τροφές θα σταματήσω και να θηλάζω. Υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν οι στερεές τροφές, η οκτάωρη απουσία μου και ο αποκλειστικός θηλασμός;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δήμητρα, Αθήνα
2/6/2016
Απαντά ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κονταλέκας Αλέξανδρος, Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλημέρα σας

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την κύρια τροφή μέχρι τον 12ο μήνα και οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματική του θηλασμού επομένως οι στερεές τροφές δεν τον υποκαθιστούν αλλά τον συμπληρώνουν. Συνεπώς μπορείτε και επιβάλλεται να συνεχίζετε να θηλάζετε ανεμπόδιστα.

Τα παιδιά είναι προσαρμοστικά πλάσματα, συνεπώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να κάνετε “προπόνηση” στο παιδί. Με εξαίρεση ίσως μία αρχική σύντομη περίοδο προσαρμογής, όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *