Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών και 7 ημερών το οποίο θήλαζα αποκλειστικά μέχρι που ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές.
Στην τελευταία μας επίσκεψη στην παιδίατρο το μωρό ζύγιζε 6450 και η παιδίατρος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν 6125 δεν έμεινε ευχαριστημένη. Για το ύψος και την περίμετρο κεφαλιού ήταν ικανοποιημένη.Μου συνέστησε λοιπόν να ξεκινήσω ξένο γάλα, ο προβληματισμός μου όμως είναι ο εξής, πώς θα εκπαιδεύσω ένα μωρό στην εκμάθηση με το κουτάλι που παίρνει χρόνο και κόπο ούτως ή άλλως και ταυτόχρονα στην εκμάθηση του μπιμπερό; Δεν είναι πολλά αυτά για ένα μωρό το οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχει ξαναπιεί με μπιμπερό ποτέ;
Τι είναι προτιμότερο, να επιμείνω στη σίτιση των στερεών ή στο ξένο γάλα…; Νιώθω τόσο μπερδεμένη, πόσο μάλλον το μωρό μου με όλα αυτά τα καινούρια… Εν τω μεταξύ το μπιμπερό που το δοκίμασα το σπρώχνει…
Εν κατακλείδι, το βάρος του είναι τόσο χάλια; γεννήθηκε 2890 γραμμάρια… Βοηθήστε με σας παρακαλώ μήπως κάνω κάτι λάθος.
Πηνελοπη, Αθηνα
Από κάποιο τεχνικό πρόβλημα οι ζυγίσεις που δίνονται στα συμπληρωματικά στοιχεία που συμπληρώσατε δεν αντιστοιχούν στο δικό σας μωρό, ούτε και οι ημερομηνίες…
Εν πάση περιπτώσει, αν βασιστούμε στο βάρος γέννησης που αναφέρεται στο κείμενο και στα δύο ζυγίσματα, το ένα υποθέτω στον 5ο μήνα και το άλλο στον 6ο μήνα, τις 6 βρεμένες πάνες την ημέρα, τις 2-3 χαλαρές, κοκκώδεις κενώσεις και εφόσον συμφωνείτε ότι το μωρό είναι ζωηρό, ανταποκρίνεται και θηλάζει συχνά, έχει έντονο πιπίλισμα, ωχρά και αραιά ούρα και το στήθος σας είναι γεμάτο πριν από κάθε γεύμα και αισθάνεστε τη ροή του γάλακτος στη διάρκεια του θηλασμού, τότε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχετε ένα φυσιολογικό μωρό που ακολουθεί λίγο πιο αργά αλλά σταθερά τη δική του καμπύλη που βρίσκεται σε φυσιολογικά αλλά όχι υψηλά επίπεδα ανάπτυξης.
Στην περίπτωσή σας, οφείλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε κανονικά το μωρό σας και εφόσον έχει συμπληρώσει τον 6ο μήνα, θα ξεκινήσετε τη διαδικασία εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών παράλληλα με το θηλασμό και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.
Δεν έχει σημασία η σειρά εισαγωγής των νέων τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού. Απλώς αν επιθυμούμε να πάρει περισσότερο βάρος αρχίζουμε με χορτόσουπα ή κρέμα με ρυζάλευρο, άνθος αραβοσίτου ή βρώμη. Αν το μωρό είναι αρκετά βαρύ μπορούμε να ξεκινήσουμε με φρούτα.
Ξεκινούμε με ένα είδος τροφής κάθε φορά. Δεν δίνουμε άλλο είδος τροφής πριν περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες, για να είναι βέβαιο ότι τα μωρό δεν παρουσιάζει δυσανεξία ή αλλεργικές αντιδράσεις. Αν το παιδί τρώει ευχαρίστως τη νέα τροφή, δεν θα βιαστούμε. Αν δυσφορεί, δεν θα απογοητευτούμε. Έπαινος, αγάπη, προσοχή και αγκαλιάσματα, είναι ζωτικής σημασίας για να πετύχει και να γίνει αποδεκτό κάθε νέο είδος τροφής.
Είναι συνηθισμένο στα θηλάζονται και μη θηλάζοντα βρέφη, από τον 4ο ή 5ο μήνα να πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης και μετά την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών από το 6ο μήνα η ανάπτυξη να ομαλοποιείται.
Συχνά από τον 7ο μήνα, η ανάπτυξη παύει να είναι συνεχής και γίνεται κατά ώσεις, δηλαδή για ένα μήνα να υπάρχει στασιμότητα του βάρους αλλά τον επόμενο μήνα η πρόσληψη βάρους να είναι φυσιολογική και ούτω καθεξής, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι το μωρό σιτίζεται επαρκώς και είναι υγιές.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό