Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας (17 Νοεμβρίου)

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας (17 Νοεμβρίου)

Μηδενικός αποχωρισμός. Δράσε τώρα! Κρατήστε μαζί τους γονείς και τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς.

Αυτό είναι το παγκόσμιο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 2021 που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου! Aμέτρητα άτομα και οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με δραστηριότητες, ειδικές εκδηλώσεις και δεσμεύονται να δράσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και στη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Εκτός από το μωβ χρώμα που συμβολίζει την ευαισθησία και την εξαίρεση του κανόνα, το σχοινί με τα απλωμένα βρεφικά καλτσάκια έχει γίνει σύμβολο για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Το μικρό μωβ ζευγάρι καλτσών πλαισιωμένο από εννέα ζεύγη καλτσών κανονικού μεγέθους συμβολίζει το 1 στα 10 μωρά που γεννιέται πρόωρα, παγκοσμίως.

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – 17 Νοεμβρίου
#WorldPrematurityDay2021 #WPD2021 #BornTooSoon #PretermBirth #NICUheroes #LittleHeroes

 

Δελτίο Τύπου για την Ημέρα Προωρότητας [17/11] από την Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο το 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα, κάτι που αντιστοιχεί σε 15 εκατομμύρια πρόωρα νεογνά. Η προωρότητα και η απώτερη νοσηρότητα που αυτή συνεπάγεται αποτελεί την κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας στις ηλικίες κάτω των 5 ετών, καθιστώντας έτσι τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών. Επιπλέον σήμερα γνωρίζουμε ότι πολλά νοσήματα της ενήλικης ζωής έχουν την αρχή τους στην περιγεννητική περίοδο.

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Το 2011, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών και των οργανώσεων γονέων, η 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε και έγινε αμέσως αποδεκτή από φορείς και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Για τον εορτασμό της ημέρα αυτής έκτοτε, μνημεία και σημαντικά κτίρια σε πολλές χώρες φωταγωγούνται μωβ, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα της προωρότητας και σε ότι αυτή συνεπάγεται για τα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία.

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας [17/11] από την Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο
Φωταγώγηση Αρεταίειου
Η πανδημία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 έφερε σημαντικές αλλαγές και στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών, καθώς πολλές κλινικές και νοσοκομεία αναγκάστηκαν να λάβουν αυστηρές προφυλάξεις περιορίζοντας έως και αποκλείοντας την επαφή των γονέων με τα νεογνά τους στη διάρκεια της νοσηλείας τους στη ΜΕΝΝ.

Η Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, που είναι χαρακτηρισμένο ως “Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο, κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τηρώντας με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται στην πανδημία, προκειμένου να μην αποχωρίζονται τα νεογνά από τους γονείς τους. Η παρουσία των γονέων και η συμμετοχή στην φροντίδα του νεογνού τους είναι ευεργετική τόσο για την υγεία όσο και για την ανάπτυξή τους.

 

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *