Αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος (ΒΙΝΤΕΟ)

MER: “milk ejection reflex” ή αλλιώς “let-down reflex”

σκίτσο θηλασμού

Αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος

Αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος (MER: milk ejection reflex ή let-down reflex)
ΠΗΓΗ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (Μητρικός Θηλασμός | Οδηγός για επαγγελματίες υγείας)

Το γάλα μεταφέρεται από την μητέρα στο βρέφος με την διαδικασία του θηλασμού. Η εξώθηση του γάλακτος από τον μαστό γίνεται με θετική πίεση και επιτυγχάνεται με την έκλυση του αντανακλαστικού εκροής του γάλακτος. Το αντανακλαστικό αυτό ορίζεται ως η απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος και εκλύεται από τη διέγερση της θηλής αλλά και από ακουστικά, οπτικά ερεθίσματα της μητέρας, ακόμα και στην σκέψη του βρέφους!

Η έκλυση του αντανακλαστικού εκροής του γάλακτος είναι απαραίτητη για την έναρξη και τη διατήρηση της γαλουχίας μέσω νεύρο-ορμονικού μηχανισμού. Κατά τη διέγερση της θηλής και της θηλαίας άλω ερεθίζονται οι κατώτεροι κλάδοι του 4ου μεσοπλεύριου νεύρου. Το ερέθισμα μεταφέρεται στον υποθάλαμο και προκαλεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης από τον οπίσθιολοβό της υπόφυσης αλλά και της προλακτίνης από τον πρόσθιο λοβό της. Η ωκυτοκίνη στον μαστό συνδέεται με τους υποδοχείς της στα μυοεπιθηλιακά κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν τις κυψελίδες, με αποτέλεσμα τη σύνθλιψή τους και την προώθηση του γάλακτος προς την θηλή.

 Οι μητέρες που θηλάζουν γνωρίζουν καλά πώς είναι να νιώθεις το αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος την ώρα που θηλάζουν το μωρό τους ή ακόμα και όταν πλησιάζει η ώρα του επόμενου γεύματος θηλασμού… (συχνά το περιγράφουν ως τσιμπήματα ή ήπιες σουβλιές στο στήθος, ωστόσο το αίσθημα αυτό ποικίλλει σημαντικά σε κάθε γυναίκα).

Αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος. Άλλο να το νιώθεις και άλλο… να το βλέπεις!

Αυστραλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Mater του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν κατάφεραν να οπτικοποιήσουν τη θαυμαστή διαδικασία της συστολής των κυψελίδων του μαστού για την απελευθέρωση του γάλακτος (λεπτομέρειες της έρευνας δείτε εδώ) και είναι από τα πιο εκπληκτικά βίντεο που έχουμε δει!

 

Ο μαστικός αδένας έχει κεντρικό ρόλο στην υγεία και την επιβίωση όλων των θηλαστικών. Η ανάπτυξη αυτού του οργάνου είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων που ξεκινά καθώς το θηλυκό έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα της μητέρας της και κορυφώνεται καθώς αναθρέφει την επόμενη γενιά των δικών της απογόνων!


Ο μαστικός αδένας είναι λειτουργικός μόνο για μια σύντομη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας.
Σε αυτό το διάστημα, λειτουργεί όχι για την επιβίωση του ατόμου, αλλά για την επιβίωση του είδους του!

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *